Räntorna stiger, men det finn fortfarande många anledningar till varför man ska ta ett lån. Har man exempelvis sitt sparande investerat i fonder och ska renovera huset, är det många gånger bättre att ta ett lån än att sälja fonderna och gå miste om avkastningen där. Vi rekommenderar er att ni läser denna artikel noga innan ni lånar, så ni slipper hamna i lånefällan senare.
Här får ni 6 smarta tips på hur du hittar de bästa lånen!
Hitta ett billigt lån med låg ränta
På nätet vimlar det av jämförelsesajter där du kan jämföra olika långivare med varandra och även där du kan få skarpa erbjuden från dessa. Fördelen är att det bara tas en kreditupplysning på dig, som sedan alla långivare kan dela på och ge sina erbjudanden till dig utefter den. Nackdelen är att det ibland kan vara som att jämföra äpplen med päron, när långivarna väljer olika varianter för att redovisa räntekostnaderna.
Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta
Det första vi måste reda ut är vad nominell ränta är och vad effektiv ränta är och vad som skiljer dessa åt.
Nominell ränta
Den nominella räntan är den ränta du betalar på ditt lånade kapital, utan några andra tillägg. Om du lånar 10.000 kr och betalar 5% ränta, är den nominella räntan 5%.
Effektiv ränta
Det effektiva räntan tar med dels den nominella räntan, men också alla avgifter och tillägg. Du har till exempel oftast en uppläggningsavgift, en aviseringsavgift, osv. Den effektiva räntan blir då högre än den nominella räntan, när man lägger ihop allt och räknar fram en procentsats. För mindre lån är dessa avgifter mer påtagliga än för stora lån.
När du jämför olika lån mellan varandra, titta då efter den effektiva räntan.
Annuitetslån
När vi pratar privatlån, eller det som tidigare kallades för blancolån, är annuitetslån det absolut vanligaste. Men vad betyder det? Enkelt uttryckt betyder det att du får en fast månadskostnad som du betalar varje månad. På så sätt blir det enkelt att se vad ditt lån kommer att kosta dig och hur lång tid du behöver betala av på lånet innan det är betalt.
Månadskostnaden på ett annuitetslån består av ränta och amortering. I och med att månadskostnaden är densamma över tid, består kostnaden i början av betalningsperioden till största delen av ränta på lånet och en liten del amortering. Allt efter som du amorterar och betalar av på ditt lån, blir räntan mindre och mindre, samtidigt som amorteringen blir större.
Tips 1: Använd jämförelsetjänster
Se till att nyttja de jämförelsesajter som finns, typ Compricer, för att se vilka erbjudanden du kan få. Här fyller du i alla dina uppgifter, såsom hur mycket du vill låna och över hur lång tid. En kreditupplysning tas och sedan kan du jämföra alla alternativ mot varandra.
Tips 2: Förhandla med din egen bank
Om du idag har ett bolån eller liknande, kan det vara värt att vända sig till sin egen bank. Din bank känner till din ekonomi på ett annat sätt än en okänd långivare gör. Dom ser din lön som kommer in och hur du spenderar dina pengar. Om du sköter din ekonomi på ett bra sätt, kan du garanterat få ett fördelaktigt lån från din bank.
Tips 3: Snygga till din kreditinformation
Genom att betala av mindre krediter, såsom betalningar från Klarna och liknande, ger du dig själv en bättre kreditscore och får bättre erbjudanden från bankerna. Tänk dock på att varje kreditupplysning som tas på dig sänker din kreditvärdighet tillfälligt. Så gör inte för många!
Tips 4: Låna med säkerhet
Ett säkert sätt att få ned räntan är att låna med säkerhet. Det innebär alltså att du pantsätter någonting för ditt lån. Ett billån är ett bra exempel. Bilen står som säkerhet för lånet. Skulle du inte kunna betala av lånet, kan banken sälja bilen. Dessa lån har en betydligt lägre ränta än ett privatlån eftersom risken för banken är mindre.
Tips 5: Låna till kontantinsatsen
Ibland kan det vara fördelaktigt att ta två lån. Ett lån med någonting som säkerhet, exempelvis ett billån och även låna till själva kontantinsatsen via ett privatlån. Det kan många gånger bli billigare än att finansiera hela köpet med ett privatlån bara för att man saknar pengar till kontantinsatsen.
Tips 6: Tänk på att räntan är rörlig
Vårt sista tips är mer en varning. Privatlån har nästan uteslutande rörlig ränta. Det innebär att bankerna och instituten kan höja räntan allt eftersom lånet löper på. Det här kan bli extremt kännbart om du lånar ett större belopp. Ha med i din egen kalkyl att månadskostnaden kan stiga om räntorna går upp.
Summering
I den här artikeln har vi listat 6 konkreta tips på hur du kan hitta lån med så billig ränta som möjligt Även om räntorna stigit på senaste, finns det fördelaktiga lån att teckna. Tänk dock alltid på att ta höjd för eventuella ränteökningar när du kalkylerar din månadskostnad.