Belysning tips - få större hem med rätt lampor

Belysning tips – få större hem med rätt lampor

(Innehåller annonslänkar)

Många belysningstips cirkulerar på nätet! Men tyvärr är de flesta ganska tråkiga och de handlar nästan alltid bara om hur många lampor man ska ha i ett rum. Det inte många vet är att belysning är så mycket mer än så. Faktum är att med rätt val av lampor på rätt plats kan man dubbla hemmets storlek som genom magiskt trolleri.

LÄS MER: 10 största inredningstrender 2024

Här får ni en lysande guide med 10 tips hur ni placerar lamporna för att förstora hemmet rejält!

Belysning rum för rum tips:

 • Vardagsrum: I vardagsrummet är det viktigt att ha både allmänbelysning och punktbelysning. Allmänbelysningen kan tillhandahållas av en taklampa eller en takpendel. Punktbelysningen kan användas för att belysa soffan, TV:n eller en läshörna.
 • Kök: I köket är det viktigt att ha bra arbetsbelysning. Arbetsbelysningen kan tillhandahållas av spotlights eller en taklampa med riktbar ljuskälla.
 • Sovrum: I sovrummet är det viktigt att ha en varm och mysig atmosfär. Detta kan uppnås genom att använda en dimmbar taklampa och en eller två bordslampor.
 • Badrum: I badrummet är det viktigt att ha bra belysning för att kunna sminka sig och raka sig. Arbetsbelysningen kan tillhandahållas av spotlights eller en taklampa med riktbar ljuskälla.

Belysning tips

1. Sprid ljuset runt rummet!

Först och främst förlita er aldrig bara på en enda ljuskälla i mitten av rummet. Många Svenne kör bara en tråkig taklmapa över soffbordet och thats it. En ensam taklampa kommer bara kasta en pool av ljus rakt ner i en fläck. Att använda flera utspridda ljuskällor runt i rummet är A och O inom belysning. Jag tycker dock inte om massa regler om minst tio ljuskällor bla bla, utan gå mer på magkänslan vart ni vill belysa mest i rummet.

 • Använd en blandning av allmänbelysning och punktbelysning. Allmänbelysning ger ett jämnt ljus i hela rummet, medan punktbelysning kan användas för att belysa specifika områden eller föremål.
 • Använd olika ljuskällor. Variera ljuskällor för att skapa en mer intressant och stämningsfull atmosfär. Till exempel kan du använda en taklampa för allmänbelysning, en bordslampa för läsning och en golvlampa för att skapa en mysig atmosfär.
 • Tänk på ljustemperaturen. Ljustemperaturen mäts i Kelvin och anger hur varmt eller kallt ljuset är. Varmare ljus har en lägre Kelvin-temperatur, medan kallare ljus har en högre Kelvin-temperatur.
 • Använd dimmerbrytare. Dimmerbrytare gör att du kan justera ljusstyrkan på dina lampor, vilket kan vara användbart för att skapa olika stämningar.

Lamp shoppen

Night owl bordslampa shop lampa 1
Nordic Nest
1 5252 545
Flos lampa mässing
Lamp24
18 620,90
Gubi bordslampa shop lampa 1
Nordic Nest
4 8906 999

KÖPTIPS: Ursnygga billiga taklampor hittar ni att köpa HÄR

2. Pendellampor förhöjer!

En av de vanligaste knepen för att göra ett rum större är att utnyttja den vertikala spacen. Om man saknar kvadratmeter men har normal högt i tak, kan man fokusera på långa smala möbler och höga golvhyllor På belysning fronten häng en grupp med pendellampor från ett väl valt ställe i taket. Detta kommer att dra ögat upp och ner, vilket betonar rummets höjd snarare än lilla golvyta

3. Mixa olika ljusstyrkor!

Om jag bara får ge er ett belysningstips så är det köp DIMMER. Jag har dimmer tom i garderoben och det ger en sådan jäkla lyxig känsla. Ett smart förstorande knep för levande rum är att mixa olika ljusstyrkor. Om ni tex har ett matbord med en eller flera taklampor över. Sedan har ni en sideboard bredvid, testa häng upp en snygg tavla och en spot med dimmer mot den. Mixen vanlig bordsbelysning V.s mjuk dimmer belysning i övriga rummet kommer ge ett lyxigt perfekt och lysande resultat.

4. Lys upp mörka hörn!

Lys upp mörka hörn i ditt hem! Hörnen runt garderober, hyllor, köksbänkar och skåp är områden som ofta försummas och lämnas in the dark. Med rätt placeerade lampor i hörnen får rummet ett helt nytt liv. I hörn på golvet så använd gärna sk. uplights, ljust uppåt gör att rummet känns högre än det faktiskt är.

Spännande design vägglampor i hörnen ger rummet genast ett rejält ljus lyft.

Ni hittar lampa ovan HÄR

5. Sprid ljus över oväntade platser!

Att belysa ställen man inte brukar belysa kan ge ett spännande resultat. Kör en ljusslinga bakom Tvn tex. eller längst upp på bokyllan. Har ni en öppen klassis fyrkantig spis, testa belys den på varje sida då detta ger ett breddande intryck av rummet. En golvlampa på ena sida rum och en spegel på andra gör även rummet större, då ljuset reflekteras mot glas och speglar.

6. Sätt fokus på det vackra!

Har man konst eller gardiner man är stolt över ska de självklart inte vandra i mörker. Nej använd enstaka spotlights i taket och rikta dem mot långa gardiner eller snygga tavlor. Om man tar siden och sammet tex. det material ser dött ut i mörker, men testa belys dem på kvällen och se dem makalöst vakna till liv.

LÄS ÄVEN: 10 hemliga tips för ett sexigare sovrum med mer åka av

Har man golväxter man vurmar extra för, sätt en golvlampa som lyser både upp och ner bakom växten för en läcker effekt.

Lampa ovan finns HÄR

7. Val av lampskärm färg!

De flesta färg tips online som är förstorande går ut på att bara köra ljusa färger som vita väggar,gardiner och lätta ljusa trägolv och blek inredning. Det självklara är då att matcha allt det ljusa med neutrala lampskärmar av lin eller kanske siden.

MEN ingen regel utan undantag! en mörk lamskärm i rätt hörn kan ge en läcker vass kontrast till allt det ljusa. Jag har väldigt ljus inredning, men har valt en svart golvlampa och tycker mycket om den.

8. Bordslampor på små ytor!

Om ni vill placera en bordslampor på små ytor som ett smalt bord, på en liten smal spiselkrans eller på en minimal hylla, prova då att använda en kvadratisk lampskärm. Detta innebär att du kan driva lampan helt upp mot väggen, vilket sparar värdefullt utrymme. (OBS använd dock inte stark lampa då det kan då ge brännmärken på väggen)

9. Förstora med genomskinligt!

Detta är ett klassisk förstora litet rum inredningstrick. Använd genomskinliga glasbord, möbler OCH lampor. Att använda genomskinsliga lampfötter av glas eller plas lampskärmar är ett smart sätt att få rummet se större ut, då man ser igenom. Jag har själv två genomskinliga Starck lika kökstolar och de gjorde köket dubbelt så stort av see thrue illusionen.

10. Belys inne i skåpen!

Bor man litet kan belysning inne i garderoben och skåpen göra underverk. Det finns smarta spotlights att placera i skåpen som lyser när dörren öppnas och slocknar när den stängs. Dessutom ger ju detta skälet att en gång för alla rensa och organisera garderoben.

Jag menar när allt ljus är på garderobsinredningen, då är det hög tid att dra ut de gamla skeletten:)

Sammanfattning – belysning tips

Jag hoppas mina lysande tips fick er att vilja sprida lite mer ljus över tillvaron, jag menar det behövs i landet med neverending mörker.

Har ni några egna lysande tips? dela gärna inlägget och berätta mera:)

Lamp shoppen

Night owl bordslampa shop lampa 1
Nordic Nest
1 5252 545
Flos lampa mässing
Lamp24
18 620,90
Gubi bordslampa shop lampa 1
Nordic Nest
4 8906 999

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024