Köket är ju hemmets hjärta sägs det! Då är självklart belysning i kök även en rejält viktig sak att sätta fokus på. Att välja rätt köksbelysning ger inte bara ett bättre arbete, det gör även köket snyggare. I ett kök behövs många olika former av ljus, både för arbetet och för mys och stämning. I detta inlägget kommer vi gå igenom 6 bästa tips hur ni kan välja rätt belysning i kök och få ett kök att vilja stanna länge i även när ni inte äter och lagar mat.
Ursnygg kökslampa ovan HÄR
1. Välja rätt typ av belysning i kök
Börja med att fråga dig själv vilka behov du vill att din köksbelysning ska uppfylla. De flesta kök behöver både starkare belysning för praktiska uppgifter och mjukare belysning för att skapa rätt atmosfär. Behov kan delas; allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Nedan diskuterar vi de olika typerna och ger några tips på vad man bör tänka på när det kommer till köksbelysning ovanför matbordet.
Grundregel för belysning
Generellt sägs det att alla rum ska ha fem till sju olika ljuskällor. Och ju mörkare inredningen är, desto mer ljus behövs. Ett smart val är att se till att de flesta av dina lampor är dimbara – då kan du använda samma källa som allmänbelysning/uppgiftsbelysning samt stämningsbelysning. De flesta lampor är dimbara, men kontrollera produktinformationen. När det kommer till ljuskällor är alla halogenlampor dimbara, medan vissa LED-lampor och energisparlampor inte är det, så se till att du köper rätt!
Ni hittar spotlight lampa HÄR
2. Planera arbetsbelysning i kök
Börja med att tänka efter på hur ni ska använda köket? Kommer ni att laga mycket mat där, eller bara ha det för små saker och mest äta färdig mat. Då har ni ett bra utgångsläge för hur mycket av budgeten ni bör spendera på just arbetsbelysning i köket.
Ska ni laga mycket mat kommer här några bra tips. Spotlights i kök är ett bra val , eftersom de kan riktas dit du behöver mest ljus. Beroende på utseendet på ditt kök kan du antingen investera i skåp placerade över tak eller över köksnivå (så kallade downlights), alternativt installera en eller flera taklampor med spotlights på skenan. Om du planerar att köpa en ny luftrenare bör du också titta på vilken typ av belysning de olika modellerna har.
En annan bra arbetsbelysning i kök är downlights, som finns både infällda och utanpåliggande (och även vissa modeller med batterier som inte kräver el). Vissa är tiltbara och vissa är fasta. Tänk också på hur du vill att ljuset ska uppfattas. Nya halogenlampor återger färger och dagsljus och lyser med ett varmt sken. LED- och lågenergilampor återger inte färger lika bra, utan drar mindre energi och håller längre. Ju högre Ra-värde, desto bättre återger de färgerna, och ju lägre Kelvin-värde (K), desto varmare ljus.
Ni hittar spots ovan HÄR
3. Allmän belysning kök
Ett kök kräver vanligtvis en bra allmänbelysning som ger tillräckligt med ljus för att hela rummet ska synas och att man kan se ordentligt vid städning, lätt hitta borttappade föremål och se bra vid reparation. Allmän allmänbelysning är oftast en bra taklampa. Testa gärna en taklampa som monteras direkt mot taket. De tar inte mycket plats och ger ofta ett starkt sken som sprider sig jämnt i rummet.
Det finns också många snygga lampmönster att välja mellan nuförtiden. Pendellampan hänger i taket och har fördelen att dess höjd kan justeras. Pendellampor finns med en eller flera ljuskällor och passar perfekt till matbordet. En bra kombination, om du inte vill ha tak, är att kombinera spotlights integrerade i taket med en taklampa ovanför bordet och/eller köksön.
Ni hittar lampa ovan HÄR
4. Myslys med stämningsljus
Så kallad stämningsljus belysning är minst lika viktig, som praktisk belysning. Här kan du tänka dig att inreda med lite mindre ljuskällor, som har svagare och varmare ljus. Det kan vara en mindre taklampa ovanför köksön eller vägglampor i ett hörn. Bra val är också fönsterlampor, bordslampor och vägglampor, som finns i en mängd olika varianter, från vilka det är lätt att hitta önskad design och känsla. Ett tips är att ändra storlek och höjd på lamporna där de sitter. Då får du bra dynamik och ljusvariabilitet.
Ni hittar snygg taklampa ovan HÄR
5. Taklampa ovan köksbordet
Kökslampan som hänger ovanför matbordet står kanske för den lampa som har störst inflytande på intrycket av köket. Därför kan det vara rätt tillfälle att investera i en taklampa som du tycker har något extra och ger ditt kök en personlig touch. Rådet är att börja med denna lampa och sedan välja stämningsbelysning för hela bilden. Tänk på att kökslampan måste sitta tillräckligt lågt ovanför köksbordet, ca 60 cm från bordskanten, så att ljuset sprider sig bra och ingen bländas.
Men självklart ska höjd och läge anpassas så att alla kan se varandra runt köksbordet och det är ingen fara att tippa lampan stående. Observera att om du har ett långt köksbord kan du behöva två lampor för att få tillräckligt med ljus till hela bordsskivan.
Lampa ovan HÄR
SUMMERING – BELYSNING I KÖK
Som ni sett i detta inlägget är köksbelysning viktigare än vad man kan tro. Många kanske tror man bara hänger upp en takpendel ovanför köksbordet och thats it. Men nej att belysa kök är så mycket mer än så. Det handlar om att planera och placera rätt lampor på rätt plats, först då får rummet liv och kommer till sin fulla rätt.