Att handla begagnade möbler i stället för nya kan innebära stor skillnad för plånboken, och för klimatet. I en rapport från Naturskyddsföreningen framkommer att begagnade möbler och inredning kan minska klimatpåverkan med upp till 97 procent.
Svenskarnas inredningsintresse växer stadigt, i alla fall om man ser till vårt konsumtionsmönster. Sedan år 2018 har försäljningen av möbler och heminredning i detaljhandeln ökat med omkring 10 respektive 21 procent.
Konsumtionen har stor påverkan på klimatet. I Sverige släpper vi totalt ut ungefär åtta ton växthusgaser per person och år, och hushållens konsumtion står för ungefär tre femtedelar av dessa utsläpp.
När man ska inreda sitt hem är det lätt att man glömmer bort vad det kan ge för effekt på klimatet. En nyligen publicerad rapport från Naturskyddsföreningen belyser konsumtionens klimatpåverkan, och slår fast att det kan göra stor skillnad att handla begagnade möbler i stället för nya.
Siffror visar att allt fler svenskar faktiskt handlar begagnat, och vänder sig till second hand-marknaden när de ska konsumera. Köp design och inredning på auktion, till exempel, har blivit ett populärt alternativ. De digitala auktionerna erbjuder ofta stort utbud av olika typer av möbler, allt från soffor och bord till lampor och tv-bänkar.
En av fördelarna med att handla begagnat är att priset ofta blir lägre än om man handlar nytt i butik. Detta gäller särskilt i det fall man handlar på auktion. På auktionerna kan man själv välja hur mycket man är villig att buda för en specifik möbel, vilket innebär en möjlighet att få möbeln till betydligt lägre pris än om man handlar till fast pris.
Därtill är köpprocessen ofta smidigare än att handla i butik. Möbler och inredning tenderar att komma i stora, otympliga paket som man måste frakta hem själv. Handlar man via en digital auktion, däremot, kan man i somliga fall få produkten fraktad ända hem till dörren.
Som tidigare nämnt är den minskade klimatpåverkan ytterligare en fördel med att handla begagnade möbler, och denna fördel har nu visat sig vara större än många kanske tror. I Naturskyddsföreningens rapport ger exempel på ett flertal möbler som finns i de flesta hem, och jämför klimatpåverkan möblerna genererar om man köper dessa nytt eller begagnat.
Soffan pekas ut som en av de största klimatbovarna i hemmet. En ny, tresitsig soffa i tyg ger upphov till ungefär 261 kilo koldioxidutsläpp och 532 kilo avfall, enligt rapporten. Köper man samma soffa begagnat beräknas klimatpåverkan minska med 88 procent. I det senare fallet är transporten av soffan det enda som genererar utsläpp.
Det är dock inte bara stora möbler såsom soffan som ger upphov till stora utsläpp. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén menar att många tänker att det inte gör så stor skillnad att piffa till hemmet med några nya prydnadskuddar och en matta, men så är inte fallet. Matta, kuddar och gardiner är nämligen den varugrupp som skiljer sig mest i klimatpåverkan.
Enligt rapporten genererar matta, kuddar och gardiner koldioxidutsläpp om 110 kilo och avfall om 344 kilo. Genom att handla begagnat i stället minskar klimatpåverkan med hela 97 procent. Prydnadssaker som en ljusstake, en vas och en lampa kan innebära 76 procents minskad klimatpåverkan.
Trots dessa siffror finns många svenskar som har en skeptisk inställning till begagnade möbler. Karin Lexén poängterar därför att begagnade möbler inte är synonymt med slitna möbler, att det kan vara positivt för plånboken och att det kan vara lustfyllt att hitta ett riktigt bra fynd.
Att satsa mer på att återanvända och köpa begagnade möbler kan göra mycket för att minska konsumtionen. Och därmed på sikt även minska på alla miljögifter och vi får alla en renare friskare miljö och planet.
Handla hållbart!
Foto längsr upp från: battrebegagnat.se
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024