Vem gillar inte att kolla på julfilmer och serier under Julhelgen? Att det finns massor med härliga julfilmer att gotta sig ner i när det snöar och julen närmar sig, visste ni säkert. Men vilka får man absolut inte missa? Vilka är de bästa utländska och svenska julfilmerna som ger maximal julkänsla?
Många av dessa härliga filmer går att streama på olika streamingtjänster, en del sänds i jultid på tv för att skapa julkänsla och värme. Vilka filmer ge dig mest julkänsla?
Lille Kevin blir av misstag kvar hemma när han stökiga stora familj reser iväg över julen. Det är också då inbrottstjuvarna är som mest på hugget. Kevin har en plan, han ska med alla medel försöka skrämma bort tjuvarna och lura dom att det är folk hemma.
Detta har blivit en modern klassiker bland Julfilmerna!
Handlingen: Två helt olika kvinnor, där den ena bor i en mysig, engelsk stuga och den andra i en vräkig Hollywood-villa. Den enda gemensamma nämnaren är dåliga erfarenheter av män. De två bestämmer sig för att byta bostad, vilket leder till något som de varken önskat eller förväntat sig, en ny romans.
Kate ränner runt i London och tar en massa dåliga beslut till ljudet av bjällrorna på hennes skor – ytterligare en irriterande följd av hennes jobb som tomtens medhjälpare i en året runt-öppen julaffär. När Tom dyker upp i Kates liv verkar han för bra för att vara sann och han genomskådar många av hennes känslomässiga barriärer. Fast London, under julen, förvandlas till världens mest underbara stad, verkar ingenting fungera för de här två.
George överväger att ta sitt liv. Clarence är ängel som fått i uppdrag att hjälpa George att bli en ängel han med. Han får höra mycket gott som George har gjort för vännerna och sin hemstad. Clarence tar med honom till stan för att visa hur det skulle vara om han inte funnits. George inser att det kanske ändå är värt att ta till vara på livet.
Alla utom en i den lilla byn Whoville älskar julen. Grinchen hatar julen och kommer att göra vad som krävs för att förstöra den.
Buddy adopterades av en snäll jultomte. Men en dag inser han att det inte är så lätt att göra alvpyssel, även om han inte är bra på att slå in saker och är tre gånger längre än alla andra i alvvärlden. När julen närmar sig bestämmer sig Buddy för att leta efter sin biologiska familj.
Willie T. Stokes är jultomten som inte bara är otrevlig och skapar kaos omkring sig, han är dessutom småkriminell som sprider mer elände än julglädje. Han och sin kortväxte kumpan Marcus har nämligen en plan, att råna varuhuset de båda jobbar på.
Längtar du efter en fin, hemtrevlig, gammaldags jul, när hela familjen samlas och snön sakta faller i det upplysta huset? Detta gäller även Clark Griswald, men som vanligt när han är i farten så blir det inte riktigt som han tänkt sig.
Den svenska julfilmen som vi känner den idag föddes först 1999 med “Tomten är far till alla barnen”. Jag kunde inte hitta en svensk julklassiker i stil med amerikanska “Livet är underbart” (1946) eller “White Christmas” (1954). Det finns dock ett antal föregångare, om än mest filmer med enstaka julscener. Många filmer är också nära förknippade med julen och många klassiska filmer visas ofta under julhelgen, som Sällskapsresan, Jönssonligan och Änglagård.
Jan och Sara bor tillsammans. Sarah var tidigare gift och har fyra hemmaboende barn: Elin, Rickard, Johanna och Liselotte. Sarah bjöd hem sin före detta partner för en julaftonsfest. Man och nuvarande fru/svärmor Åke och Rita (och grannen Marika), Gunnar och Eva, Thomas och Anne, Eric och Pauline och deras barn. Även Saras mamma Signe är med på festen. Så här ska en modern svensk julfilm vara, med massor av bonusbarn, typiska teman som otrohet, rasism och homofobi. Inte nog med att den är stilren, den är fortfarande den roligaste svenska julfilmen enligt mig.
Det är en komedi om en ny alternativ familj och hur olika familjesituationer och relationer testas under årets heligaste familjedag. Så det är i princip en upprepning av ”Tomten är far till alla barnen” och det är allt man önskar sig i en svensk julfilm. Filmen fick blandade recensioner, men mestadels positiva recensioner, och blev en stor publiksuccé.
Två bröder och deras musikaliska familj måste konfrontera sina trauman och hemligheter under en intensiv julhelg på en vackert dekorerad familjegård. Även här spelar alkohol en viktig roll. Fadern tog upp allt arv. Den här julfilmen har allt, och de flesta tilläggen är Loa Folkman, som spelar en excentrisk farbror med en Johann Hakelius-look (ljusrutig västkostym och näsduk); Mina hobbyer är att spela trumpet och regissera julpjäser.
Unge Karl Bertil Jonsson drömmer om att bli en modern Robin Hood och innan jul fattar han ett stort beslut; att ta från de rika och ge till de fattiga. Det här är nog den svenska filmen som mest förknippas med julen. Handlingen utspelar sig på ett slags 1940-tal, men en lite annorlunda version av 40-talet då folk hade tv-apparater i sina hem.
Efter att ha sett så många svenska julfilmer är det lätt att bestämma sig om man vill fly utomlands och fira jul i ett varmare klimat, precis som Lasse Åberg spelar i denna klassiska svenska komedi. Julen spelar en central roll i filmen, och vännerna Stig-Helmer (Lasse Åberg) och Ole (Jon Skolmen) får ihop det med systrarna Majsan (Lotti Ejebrandt) och Siv (Kim Andersson) Två par som har haft ögonen på varandra sedan filmens början. Nästa morgon är det julafton, och alla samlas vid poolen för en svensk julfest.
Jultid, 1945. En färgstark samling finns ombord på direkttåget från Stockholm till Berlin. Gunnar, en nedstämd författare, vill lämna sitt gamla liv bakom sig och göra en insats i Berlin. Henry, en läkare som vill gifta sig med Marie, och Henrys nuvarande fru Karin, som hon försöker döda under resan. Pompe och Sixten, ett medelålders homosexuellt par.
En soldat som arbetar hemifrån beger sig till Uppsala, men hamnar på fel tåg. Märit är en glad och sarkastisk gammal dam, också hon på väg bort, en utklädd tomte och en grinig tågkonduktör. Med på tåget finns också flera baltiska flyktingar som ska skickas till Tyskland tillsammans med två nunnor.
Marie och David, ett ogift par, är högljudda, nyckfulla, barnlösa och bråkar och gör upp. Deras bästa vänner Sara och Samuel är ett ungt, barnlöst par som lever ett ganska sorgligt liv men undviker konflikter. Efter vissa komplikationer bestämmer sig de två paren för att fira jul i bergen. Så det här är inte bara en julfilm, det handlar om en katastrofal alkoholdränkt julfest som man minns.
Det är en kriminalthriller-liknande skräckfilm skriven av Karina Rydberg, som gillar den stämningen. Det är anmärkningsvärt att Ulf Stark, en berömd författare av barnböcker, arbetade som konsult. Den här filmen påminner mycket om ungdomsböcker som var populära på 90- och 2000-talen. Svart Lucia kändes riktigt over-the-top när den släpptes första gången, men nu kan jag se att den var före sin tid. Idag är vi vana vid den här sortens stiliserade berättande.
Som ni sett finns det otaliga både gamla och nya Julfilmer som är väl värda att se om och om igen. Alla dessa filmer passar bra ihop med en mysig pälspläd, en spinnande katt och en varm kopp choklad med grädde på toppen.
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024