fbpx

Bambu – Skötsel och planteringstips

Bambu har över tusen växttyper, och även ett antal hela 15 meter höga eller ännu mer i naturen. Men blanda inte ihop ”lucky bamboo” den populära kompakta krukväxten ofta buntad i stenar och vatten, med en bambuväxt för det är inte. Gyllene bambu (Phyllostachys aurea) är en autentisk bambu som kan växa i kruka inomhus. Den har smala, lansformade blad som expanderar i klasar. Den innehåller lysande upprättstående käppar, som tillgriper en guldfärg med ålder och direkt exponering för solljus.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Gyllene bambu expanderar snabbt och kan också lätt förökas. Den är idealisk att odla på våren eller mycket tidigt på hösten, men i ditt hem kan du vanligtvis odla den när som helst på året. Att plantera den i en kruka är optimalt, att behålla den och mycket bekvämare. Inomhus kommer det inte att växa lika mycket som utomhus.

Kan man odla bambu inomhus?

Denna växt kan odlas i ditt hem, men ingen säger att det är enkelt att odla bambu inomhus. För att framgångsrikt expandera bambu i ditt hem behöver du främst en robust stor kruka och även tillräckligt med ljus och fuktighet. Bambu behöver minst 6 timmars ljus för att frodas. Sätt bambu i ditt soligaste fönster.

Typiska sorter som bambuväxer inomhus i behållare består av:

  • Pleioblastus viridistriatus, dvärgmiljövänlig rödrandig bambu
  • Pseudosasa japonica, eller pilbambu. Dvärggrön randig bambu växer till 3 m hög men förblir normalt cirka 2 m hög i ditt hem.
  • Pilspetsbambu expanderar längre och lyckas i färg eller full sol, och kan också växa i skuggan mycket bättre än de flesta bambuarter.

Bambu skötsel

Rutinmässig vattning och gödsling  kommer säkert att utgöra massan av din växtvård för att expandera bambu inne. För att hålla jordens fuktighetsnivå som bambu gillar, kan du behöva strö över din containerplanta mer än så snart som en vecka. Men speciellt för en inomhusväxt där miljön förblir konstant bör du ha förmågan att relativt snabbt etablera en förutsägbar behandlingsrutin. De flesta bambu föredrar en fuktighetsgrad på 50 % för att trivas.

Solljus

Bambu föredrar ett område som får fullt solljus framför halvskugga. Alldeles för mycket skugga kan resultera i en svag växt som inte expanderar till sin fulla kapacitet eller utvecklar sin briljanta färg. Inne i ditt hem, underhåll din bambu vid ditt ljusaste fönster för att få naturligt solsken, samt vrid krukan varje vecka eller två för att garantera att alla sidor av växten får ljus.

Temperaturnivå samt luftfuktighet

Gyllene bambu är känt för sin tollerans. Det kan ta sig igenom temperaturnivåer till -5 grader under en kort tid. Men långvarigt kallt väder, kan få växten att tappa vegetation och kan också i slutändan eliminera den. Växten gynnas i regelbundna områdestemperaturer runt 25 grader varmt. Håll den borta från kallt drag från en a/c eller torkande värmeenhets ventiler. Dessa växter frodas i fuktig luft men har faktiskt anpassat sig till inre torr hud så länge den hålls väl sprinklad.

Vattning

Bambu har en viss motståndskraft mot uttorkning när den utvecklas, liksom den kan hantera fuktig smuts under en kort tid. Men att sitta i poolat vatten kan ruttna rötterna samt döda växten. Växten behöver helst ha lika fuktig smuts. Utvärdera jorden genom att sticka fingret en tum eller två i den och strö över den när den känns torr. Låt aldrig jorden torka helt. Men under det kalla vädret, minska något på vattningen.

Gödsling

Gödsla din bambu med en välbalanserad flytande växtfoder en gång i månaden för att bibehålla en idealisk mängd näringsämnen i din containerplantas smuts, i enlighet med etikettens riktlinjer. Det kan dessutom vara praktiskt att blanda lite naturlig kompost direkt i jorden, särskilt på våren, för att annonsera om en sund växttillväxt.

Beskärning och underhåll

Bambu kräver normalt inte beskärning. Du kan ta bort gamla käppar vid basen om de börjar se oattraktiva ut. Du kan dessutom eliminera helt nya skott när de dyker upp från jorden, om du vill begränsa din växts utveckling och spridning.

Krukans storlek

Tänk på att skaffa en kruka till Bambun av stål eller lövträ, eftersom bambu kan bryta igenom plast eller terrakotta, och se till att den har gott om hål för dränering. Välj en rejäl kruka för att vara säker på att den kan säkra vikten av bambuvandringsstavarna.

Du kommer säkert att behöva minst en 10-liters behållare för att starta. Och även om du inte tänker ompotta den årligen, börja med en 20- eller 30-liters pott. Bambu brukar ofta skicka löpare, som gillar en kruka som är bredare kontra djup. Klumpande typer av bambu gör sig bättre i en krukor med samma dimensioner.

Krukjord

Denna växt tål många jordarter men väljer organiskt rik jord med bra dränering. Den gillar inte blöt jord. En kommersiell krukväxtblandning eller en blandning av torvmossa och perlit bör vara bra för containerväxter.

Bambu omplantering

När du börjar med en liten bambuväxt för babyrum kan du använda en kruka som är 12 tum bred och djup. Du kan inkludera stenar eller krossad sten till botten av krukan för att förankra växtens vikt. Placera rotklumpen i krukan och fyll i runt den med en lös, näringsrik krukblandning. Du kan blanda i lite trädgårdskompost för att uppmuntra tillväxt. Vattna sedan bambun väl.

Du kan behöva flytta din bambu till en större kruka varje år eller två när rötterna faktiskt har spridit sig genom hela krukan och du ser dem dyka upp i hålen i all-time low eller sticka upp ur smutsen ovanpå. Låt inte din planta stanna i en kruka som är för liten för den under mycket lång tid, eftersom den inte kommer att kunna få tillräckligt med näringsämnen för att hålla sig frisk och balanserad.

En inomhus bambu kommer vanligtvis att klara sig bra när den planteras om när som helst på året, men starten på den växande säsongen på våren, när plantan accelererar sin tillväxt, är vanligtvis den mest effektiva tiden för omplantering.

FAQ

Vilka är Phyllostachys aurea-varianter av bambu?

’Flavescens Inversa’ har en gul rand på den förminskade delen av sina gångkäppar. ’Holochrysa’ käppar förvandlas gyllene snabbare än andra av sorterna. ’Koi’ promenadkäppar blir gula med gröna röda ränder.

Varför blir bambubladen gula?

Den vanligaste orsaken till att löv gulnar är alldeles för mycket solsken eller också saltat eller fluorerat kranvatten. Vatten med filtrerat vatten samt minska dess exponering för solljus.

 

Foto längst upp: Blomsterlandet

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis