Bästa balkong tips - få dröm balkongen

Bästa balkong tips – få dröm balkongen

Letar du efter balkong tips och idéer för att förvandla din balkong från not till hot? Balkongträdgårdar är på många vis de perfekta utomhusutrymmena. Oftast är balkongen bekväm, stor nog att sitta på (förhoppningsvis) men inte så stor att den skapar för mycket trädgårdsarbete. I grunden är balkongen den perfekta målarduken för att skapa en uteplats med riktig wow-faktor!

Den stora fördelen med balkongträdgårdar är att de har ingen jord, och de har heller inte ogräs, de har även färre skadedjur än en vanlig trädgård har– men med det sagt så finns det mindre utmaningar.

BRA BALKONG SHOPPAR HITTAR NI: HÄR HÄR HÄR

De flesta balkonger ligger antingen i sol eller skugga, och det är en avgörande faktor. Soliga balkonger är verkligen super soliga, medan det på den skuggiga sidan av en byggnad inte finns någon fläckig skugga eller halvskugga – det är alltså helt solfritt. De kan också blåsa rejält på en balkong som ligger högt upp och ge piskande regn på känsliga växter. Det är ett av balkongers största problem, att allt är synligt och därmed skört för omgivningen.

LÄS MER: Bästa billiga balkongbord för en lyxig balkong

Här får ni våra bästa balkong tips, både vad ni ska göra och vad ni absolut ska undvika!

Bästa balkong tips

Foto Adolfo Harrison/Ikea/Go Modern

Grundregler och planera balkong

1. Tänk på vattningen innan du börjar att plantera några växter. Hur ska du få vatten till växterna och vart ska vattnet ta vägen efteråt? En utomhuskran är idealisk, men om du måste lita på vattenkannor, tänk på hur många turer du behöver för att hålla allt ser bra ut under hela sommaren. Sätt inte i fler växter än vad du kommer att kunna vattna.

2. Tänk alltid på säkerheten på balkonger! Huvudproblemen är saker som faller av, se till att dräneringen är bra och att inte lägga för mycket vikt på din balkong. Om du är osäker, be om professionell hjälp. Dessutom, ganska viktigt, bör du inte grilla på din balkong eftersom det utgör en brand- och säkerhetsrisk.

3. Om det finns plats, behandla din balkong som ett uterum, så använd krukor eller dekorationer för att skapa en sittgrupp. Och precis som inomhus, dekorera väggarna, tänk på belysning och tillbehör med en bra stark look i åtanke.

SHOPPA TILL BALKONGEN

Ni hittar balkongmöbler ovan HÄR

4. Arbeta med förutsättningarna. Om din balkong ligger på den soliga sidan kommer du förmodligen behöva ta in skugga, om det blåser kan du försöka skapa vindskydd. Om det är dålig sikt, skärma av den med växter och spaljéer.

5. En sak som ofta glöms bort på balkonger men som är riktigt viktig är doft. Doftväxter så nära huset är verkligen magiska, inte bara på sommaren utan även på vintern.

6. Kom ihåg att använda vertikalerna på din balkong. Använd inte bara golven för att placera krukor och prydnadssaker på, väggarna är viktiga odlings- och dekorationsutrymmen.

7. Slutligen, det enda som kommer att göra en enorm skillnad för alla balkonger är vanlig grön kärlek. Det finns ingen syn så sorglig i trädgårdsvärlden, som en försummad balkong. Även om det bara är 10 minuter i veckan, se till att gå ut, sopa runt, vattna allt grönt och allmänt piffa till. Det kommer att göra hela skillnaden!

Välja rätt balkong växter

Balkonger tenderar bli extrema, så om det är soligt blir det rejält gassande soligt; om det är skuggigt blir det absolut solfritt, och särskilt på vintern.

1. Om du har en solig balkong är de bästa växterna att ha de som klarar av brist på vatten. Det finns en anledning till att pelargoner är den valda balkongväxten i Medelhavsländerna, de är ljusa och färgglada och vissnar inte om de får stå några timmar (eller till och med dagar!) i solen. Sorter som petunior eller ringblommor är också bra alternativ.

2. Prova också gräs, inte bara kommer dessa att trivas i soliga torra förhållanden, de rör sig vackert i vilken vind som helst och ger en härlig väv.

Snyggt balkongbord ovan finns HÄR

3. För dofter ger dessa medelhavsörter ett ymnighetshorn av möjligheter – basilika, lavendel, salvia, rosmarin. Din soliga balkong är precis vad de gillar.

4. Om du har skugga tänk på att gå med storbladiga djungelväxter, så saker som fatsia, bambu och hostas. Dessa kommer att skapa en fantastisk atmosfär och många av dem har den extra fördelen att de är vintergröna.

5. Doft är svårare att komma åt i skuggan men det finns några härliga överraskningar som julbox för vintern och nicotiana sylvestris för fantastisk sommardoft.

6. Växter som är lågt liggande och därför mindre benägna att gå sönder i vinden, som Begonia, borde klara sig bättre än högre växter som Delphiniums.

Balkongkrukor och urnor

Trädgårdsskötsel i behållare: Om du inte har någon jord att plantera direkt i, är behållare ett utmärkt alternativ och ger de förutsättningar som behövs för att odla blommor. Behållare kan vara krukor, tråg, hängande korgar och fönsterlådor. Särskilt många krukor och tråg kan designas för att passa på balkongräcken.

“Att använda krukor och krukor innebär att du kan placera dina växter var som helst i utrymmet och är ett utmärkt sätt att anpassa och sätta färg på en balkong”, säger Chris.
Inte bara begränsat till trädgårdar, kan hängande korgar göra den perfekta balkongdisplayen. Att styla flera hängande korgar på olika höjder mot en kal vägg kan skapa en fantastisk funktion.

För den miljömedvetna kan du återanvända föremål i ditt hem, till exempel genom att använda en gammal gummistövel som plantering.

Hopfällbara balkongstolar HÄR

Säsongsförändringar och prisvärda uppdateringar

Balkonger är relativt små, så alla ändringar du gör kommer att vara lätta att göra och bör vara billigare än att bygga upp en hel stor trädgård.

1. Med en balkong visas varje hörn så det finns inget utrymme för en kruka eller behållare som inte fungerar bra. Även om du inte kan göra ett rent svep med några månaders mellanrum, ha åtminstone alltid säsongsbetonade artister längst fram eller på bordet för att fånga ögat. Använd vintersängkläder, vårlökar eller bara en massa blommor för att förgylla utrymmet med växter som ser bäst ut.

2. Att måla om är ett bra sätt att uppdatera utseendet på en balkong. Väggarna och golvet tenderar att vara mycket dominerande för utrymmena, så ett nytt lager färg kan verkligen förändra hur det hela ser ut.

3. Tänk på att byta om med möblerna – nya stolar kommer att få stor omedelbar effekt. De behöver inte vara dyra och om du har en budget, leta efter begagnade möbler som kan målas för att passa ditt utseende.

4. När det kommer till balkongmöbler, försök att skapa ett utomhusrum, ta insidan ut. En liten loungehörna är perfekt för att skapa en mysig vrå på en balkong. Puffar och pallar är också perfekta för en liten balkong och har en avslappnad känsla. Med en utomhusmatta finns det massor av design att välja mellan, oavsett om det är ett neutralt eller djärvt mönster.

5. Fixa till lagringsutrymme! En utvändig förvaringslåda eller bänk med förvaring under sätet kommer att göra stor skillnad och är perfekt för att gömma nödvändigheter eller tillbehör som behöver förvaras på en sval, torr plats.

Stora balkong misstag att undvika

Det är lätt att göra balkong misstag och de kan lätt se plottriga och överfulla ut.

1. Även om din balkong är liten, tänk inte att du behöver använda små krukor och små växter. Stor, djärv, strukturell plantering kommer fortfarande att se bättre ut än överfyllda, kinkiga arrangemang.

2. Slumpmässig plantering ser sällan bra ut. Vanliga mönster av långa och korta kommer att kännas och se bättre ut än en spridning av olika storlekar. Så kanske satsa på högre växter i hörnen på balkongen och kortare längs framsidan. Detta ger en balans och struktur som känns bättre.

3. Även om du tycker att vi inte har så mycket sol i det här landet kan det bli för varmt väldigt snabbt på en balkong, så lite skugga är verkligen nödvändigt på en balkong som vetter mot söder. Ett bra sätt att introducera skugga är att använda klättrare över ledningar. Om du använder lövfällande växter, som dör tillbaka på vintern, kommer du att ha en härlig grön prickig nyans på sommaren men kommer inte att stänga av ljuset på vintern.

4. Om du försöker få plats för mycket på balkongen kommer det att kännas för trångt. Ett bord som du inte kan ta dig runt kommer inte att kännas rätt och kommer inte att se rätt ut. Det finns några underbara utrymmesbesparande produkter på väg nu som passar på räcken, från utfällbara skrivbord och bord till planteringskärl.

Foto decorilla.com

Slutsummering – balkong tips

Med  dessa tips att göra och inte göra kommer ni att få stans snyggaste balkong, vi lovar. Det är ju även så himla kul att skapa och sedan sitta och mysa på balkongen med vännerna långt in i sommarnatten. Tänk även på att fixa massa mysiga ljus och utebelysning, samt några bra mygglampor. Det gör att ni kan njuta av balkongen, oavsett det är sol eller mörkt på kvällen.

Lycka till!

SHOPPA UTEPLATS FAVORITER

Marbella karmstol
Newport
5 1317 895
Stefano kuddfodral
Newport
1 099
Cross matbord shop newport
Newport
24 09516 867
Chileno herringbone kuddfodral
Newport
1 499
Amazon ormkorg
Newport
3 089
Newport
4 6129 995
Amphion sittpuff ivory
Newport
4 659
Paris sänggavel beige
Newport
10 795
Bacharach fotpall
Newport
11 795
San diego ottoman
Newport
22 995

 

 

 

Foto längst upp: decorilla.com

  1. Hvala! I slažem se s tobom!?

  2. Fina inredningar, har inte instagram men om jag kan gå in på denna sida så kan jag ju lämna någon kommentar. Tack för kommentaren.

  3. fint hem!

  4. Men alltså WOW vad fint!!! <3

  5. Åh vad fint!!

  6. Riktigt riktigt fint :D

  7. Oj så fint det blev! :)

  8. Åh så himla fint! :-D Kramis

  9. Så jäkla SNYGGT! och grym intervju Kram Lisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024