Baddräktens historia - en kvinnlig revolution

Baddräktens historia – en kvinnlig revolution

Baddräkten har varit ett väldigt kontroversiellt klädesplagg ända sedan den uppfanns. Det har förändrats radikalt genom åren, och dess rika historia är starkt relaterad till kvinnans frigörelse över hela världen. Inte bara har detta enkla och något obetydliga klädesplagg förändrats genom åren, utan med den även den allmänna uppfattningen om kvinnor och deras rättigheter. Även om mönstren idag är mycket mer extravaganta och säkert skulle få några av folket tillbaka på 1700-talet att svimma, så har syftet med baddräkten förblivit oförändrad.

LÄS MER: 27 STAYCATION TIPS FÖR EN PERFEKT SEMESTER HEMMA

Den mest märkbara förändringen av kvinnors baddräkter under alla decennium har varit den radikalt minskande storleken på designen. Vi kan säga att design och modetrender formade förändringarna i kvinnors baddräkter genom åren. Men i själva verket drivs dessa förändringar av en sociologisk utveckling i samhällen genom århundradena.

Det är dags för historien bakom den kvinnliga baddräkten. Som ni märker på bilderna från förr så ha syftet med baddräkten blivit rak motsats. Det vill säga syfter från att slydda och gömma den kvinnliga kroppen, till att totalt exponera den.

Baddräkt historia

Baddräktens ursprung

I antikens Grekland och Rom var simning en vanlig populär aktivitet. Det var även vanligt att bada och simma naken i badhus och på privata platser. Faktum är att det finns flera romerska väggmålningar som visar kvinnor i vad som verkar vara sportaktiviteter och som då bär en baddräkt gjord av två distinkta tygbitar. En tygbit för att täcka över deras bröst och en annan ayy ha runt midjan – det är vad vi nu känner till som en bikini. Det är verkligen fascinerande att Romarna för så många år sedan, redan då hade uppfunnit en klädsel så trendig idag. Men syftet med den romerska bikinin var främst så att kvinnor kunde utöva sport bekvämt.

Den första baddräktdesignen

Den första designen av ett klädesplagg som helt var tänkt att användas som baddräkt dök upp på 1700-talet i Europa. Precis runt den tiden hade havsbadet blivit en trendig aktivitet och kvinnor från hela Europa ville njuta av det på samma sätt som män gjorde. Läkare skulle rekommendera många patienter att simma i havet, eftersom det fanns otaliga hälsofördelar. De första baddräktsdesignerna gjordes huvudsakligen av ull, flanell och duk. De var skrymmande, klumpiga och var helt till för att dölja kvinnans kropp. Ännu viktigare var att dessa första riktiga baddräkter, inte skulle bli genomskinliga i vatten. De första baddräkterna täckte armarna och skulle gå ända ner till anklarna.

Här är ett exempel på hur 1700-talets baddräkt såg ut. Tänk på att detta är en speciell baddräkt, eftersom den tillhörde Martha Washington. Även om du kanske inte känner till namnet var Martha gift med Geroge Wahsington, den första Amerikanska presidenten.

sommar REA FAVORITER

I det nutida femisinst samhället känns det ovan som en mardröm. Det vill säga att tvinga kvinnor bära stora bulsiga kläder när de badade, bara för att männen bestämt det. Thanks lotd! kvinnor att vi är födda i rätt tid och det var INTE bättre förr :)

 

1800-talet-baddräkten förändras

När vi kommer in på 1800-talet är det några stora förändringar i baddräktsdesignen som vi börjar se. Mest märkbart var att man började man ta bort ärmarna och de blev något kortare. Den främsta anledningen till detta är att vattenaktiviteter verkligen blev populära bland kvinnor under 1800-talet. För att kvinnor skulle kunna delta fullt ut i dem, behövde de ett klädesplagg som möjliggjorde fri rörlighet, samtidigt som de behöll deras respektfulla utseende. Samhället var fortfarande alltför krävande av kvinnor i allmänhet, och det fanns många sociala och samhälleliga begränsningar.

Under slutet av 1800-talet har baddräktdesignen förvadlats till en ännu kortare längd. Och liknar mer en kjol, med en skjorta på toppen som skulle täcka en del av axlarna.

Annette Kellerman-en frigörande revolution

Detta är verkligen en av de mest kontroversiella och intressanta perioderna som formade hur kvinnors baddräkter ser ut idag. Det har förändrat hur samhället uppfattade kvinnor och den hårda och tuffa vägen vi har gått fram till vad vi har idag. Annette Kellerman var en Australisk simmare som kom med en ny baddräktdesign som skulle lämna axlarna helt otäckta. Klädd i den här innovativa provokativa baddräktdesignen, arresterades Annette av polisen på stranden i Boston. Hennes baddräkt var uppenbarligen emot lagen 1907, och anklagelsen var oanständighet. Otillbörlighet var vid den tidpunkten ett straffbart brott, vars juridiska definition var mycket mer vag än vad den är idag.

Anette vågade inte bara skapa en ny baddräkt utan också stå upp för sina rättigheter som kvinna och för vad hon trodde på. Hennes inverkan var sådan att Olympiska kommittén 1912 tillät kvinnor att tävla i simning i OS. Anette kommer alltid bli ihågkommen som en defier av normen, en rebell och en sann innovatör. Hennes simningskunskaper var också imponerande och hon kallades ”Australi”

Anette Kellerman var en sann kvinnlig pionjär och en dåtida feminist! Hon vägrade gå efter den gamla tidens srickta baddräktsregler, även om hon riskerade fängelse för det. #GIRLPOWER

Den nutida baddräkten skapas

Mycket kan sägas om vad som påverkade vad som är dambadkläder idag. En del säger det drevs av kvinnor själva som Annette Kellerman, och delvis av Hollywood och Vogue, som hjälpte hjälpte till att forma samhällets syn på baddräkten. Vissa företag hjälpte uppenbarligen till på vägen, och ett av dem var Speedo. Den välkända baddräkttillverkaren var redan då en drivande kraft bakom baddräktsdesignen på 1910-talet. Detta var ungefär den tid då nylon uppfanns. Ett revolutionerande material som skulle hjälpa tävlande simmare att bli snabbare, och det skulle även hjälpa kvinnor att ha på sig mer bekväma baddräkter.

Även om saker och ting förändrades, fanns det fortfarande många begränsningar för de flesta kvinnor som bär baddräkter. Här är en polis som kontrollerar om den här kvinnans baddräkt var tillåten enligt lag. Genom att mäta avståndet mellan hennes knä och baddräkten.

Bikinin designen skapas

Louis Reárd sägs ofta vara skaparen av vår tids bikini. Ordet bikini har även ett intressant ursprung som vissa kanske tycker är lite dystert. Louis Réard fick sin inspiration för namnet från de kärnvapenprov som utfördes på Bikini Atoll Islands. Hans idé var att Bikini skulle vara lika bombastisk och kontroversiell som kärnvapenproven, och av den anledningen var namnet passande. Detta spreds i stor utsträckning i media och Hollywood och hjälpte till att sprida ordet om den nya baddräktdesignen. Även om bomull fortfarande användes i tyget på grund av dess hållbarhet. Men de flesta tillverkare som Speedo fortsatte att experimentera med nylon och latex.

Idag har baddräkter och bikinis otaliga olika mönster och kulörer beroende på dess användning. Bikinis är fortfarande mycket populära och nya modeller kommer varje dag med nya mönster. För simning finns det legendariska företag som Speedo, som fortsätter att förnya sig så att deras idrottare kan uppnå allra bästa resultat. Baddräkternas historia markerar som ni märker, ett stort framsteg för vårt samhälle. Inte bara för den visuella aspekten, utan främst för hur den helt har förändrat kvinnors rättigheter och uppfattning om nakenhet. Nu finns det miljontals olika bikini mönster tillgängliga, för allas smak och bak :)

I kult TV-serien Baywatch sattes den röda baddräkten högst på trendtoppen!

Baddräktens historia är därmed en sann feministisk revolution och står för kvinnas frigörelse. Den kvinnliga kroppen är dessutom alldeles för vacker för att skymmas bakom massa tyger. Så ta på dig din baddräkt och bikini och var stolt över att vara den vackra och frigjorda kvinna du nu är :)

Länge leve kvinnlig frihet!

LOVE M

sommar REA SHOP

Oia fåtölj shop1
Jotex
3 849,305 499
Richmond teddy shop1
Jotex
3 779,305 399
Malevik soffbord ø 90 cm
Jotex
1 259,304699
Olivia stol velvet sand/mässing shop1
Soffadirekt
895 SEK1395 SEK
Carly soffbord ø 110 cm k news
Soffadirekt
6495 SEK10575 SEK
Elvira matgrupp shop4
Soffadirekt
749510175
VÄrmdÖ 140 premium sänggavel beige shop1
Soffadirekt
3795 SEK4795 SEK
Ancona divan höger beige shop1
Soffadirekt
10 495 SEK
Vaxholm 3-sits sammet greige shop1
Soffadirekt
79959495
Hamilton divansoffa gräddvit shop2
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Richmond teddy shop1
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Eira sänggavel shope
Jotex
5 739,30 -30%8 199

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024