Avfukta källare - bästa tips och varningar

Avfukta källare – Bästa tips och varningar

Att avfukta källare kan vara avgörande för din bostads välbefinnande än dess förmåga att hålla sig helt torr, även under de våtaste förhållanden utomhus. När huset har en källare höjs de kraven mycket mer bla på grund dess avstånd till grundvattennivån. En torr källare, ökar ditt hems värde och garanterar att husets struktur och översta våningarna kommer att förbli i gott skick.

LÄS MER: Revovera gammalt hus – 6 saker att tänka på

I detta inlägg går vi stegvis igenom hur ni kan avfukta källaren och därmed får ett hus med högre värde.

Varför din källare måste vara torr

Din källare måste förbli torr om du tänker återställa den till ett beboeligt område. Minus avgörande lösningar som finns i källaren såsom varmvattenberedare, värmesystem, samt tvättmaskin och även torktumlare, kan en färdig källare spegla den fyrkantiga videon av golvet rakt ovanför. Ett hus på 1 000 kvadratmeter kan ändras direkt till ett nästan 2 000 kvadratmeter stort hus med en smart, taktisk källaravslutningsuppgift.

Med detta är insatserna höga för att utveckla ett torrt rum för dessa förbättringar. Ett par ytor i den färdiga källaren tål fukt bra: gipsskivor, mattor, färg, samt även svåra golvbeläggningar som laminat eller hantverksgolv.

Om du inte tänker göra om källaren, vill du ändå hålla din källare så torr som möjligt. Fukt kan ruttna bort utvecklande produkter, inklusive komponenter som är viktiga för ditt hus strukturella stabilitet, och även mögel och mögel och även mögel kan utvecklas. Även om inte alla mögelsvampar är farliga, kan vissa mögel och mögel generera osäkra mykotoxiner.

Grunderna för vattentätning av källare

Vattentätning av källare är inte ett enda projekt. Vanliga snabba lösningar som att belägga insidan av din källarväggsyta eller rensa upp hängrännor enbart kommer definitivt inte att lösa problem med fuktiga källare. Istället är vattentätning en grupp sammankopplade projekt som arbetar med för att få din källare till dess torraste möjliga problem.

Se att ditt hem har 3 koncentriska ringar eller zoner – yttre, mitten och inre – som samverkar för att hålla ditt hems källare torr.

Den yttersta ringen är rummet bortom huset men inte fäst vid ditt hem själv. Detta består av felaktigt klassificerad jord som skickar vatten till din bostad. Ditt mål i detta område är att stoppa vattnet innan det ens når ditt hus.

Mittringen är ditt hus yttre kuvert. Det här är själva det yttre hemmet: grundvägg, rännor, avlopp, hemfönster, täcker för hemfönsterbrunnar. Här vill du se till att vattenelimineringssystem gör sitt jobb, vilket gör att vattenförsvarssystemen förhindrar att vatten kommer in i ditt hem.

Slutligen är den inre ringen eller zonen varje liten sak inne i källaren, inklusive inomhussidan av strukturens väggyta, golv och sumppump (om du har en).

Grundorsakerna till en våt källare

 • Jord bredvid din bostad som är plan eller som sluttar tillbaka till huset kan skicka vatten tillsammans med grunden, där det kan tränga rakt in i ditt hem.
  Saknade eller felaktigt dränerande rör Regnrännor och även stuprör: Sömlösa rännor som är blockerade kan falla vatten över sidorna och även bredvid strukturen. Stuprör kan missa delar som skapats för att skicka ut vatten från ditt hem.
  Felaktigt gjorda hemfönsterbrunnar: Fönsterbrunnar är fickorna i jorden runt källarfönster. Brunnar kan samlas med vatten.
  Otillräckligt inställda husfönsterbrunnsskydd: Hemfönsterbrunnsskydd är gjorda för att stoppa skräp och även vatten från att komma till källarhusets fönster. Om lock hänger eller saknas kan vatten nå såväl som infiltrera källarfönster.
  Ineffektiv avloppsplatta: Avloppsplatta är ett dolt dräneringssystem som omger husets yttre omkrets. Keramiska plattor är en felaktig benämning med tanke på att det faktiskt inte är kakel än pipeline. Detta rör kan bli blockerat eller krossat.
 • Sumppump töms inte: Inne i källaren kan en inopererad eller dåligt fungerande sumppump inte tömma uppstigande vatten.
  Vatten upp genom sumpen: Under översvämningsförhållanden kan vatten ibland komma in i källaren upp genom sumpgropen.
  Strukturella sprickor: Sprickor i grundmuren kan tillåta vatten att rinna in i källaren.

Håll jorden borta från huset

Använd spade, skottkärra och även kratta för att utveckla en lutning som sträcker sig nedåt såväl som bort från grundmuren. En 5-procentig lutning anses vara tillräcklig (avseende 6 tums nedgång per 10 fot). Se till att lutningen sträcker sig minst 10 fot för att undvika vatten från att dränera rören tillbaka till huset. Håll jorden borta från husets sidospår.

Upprätta ett robust dräneringssystem

Skapa ett avloppssystem av fångstbehållare som får utloppsvatten och flytta vattnet bort från ditt hus längs dolda 4-tums avloppsrör. Ta helst med kompletteringar av rören till dagsljus. Om inte, kan vattnet lämnas via popup-avlopp som finns på gården. Helst ska allt stuprörsvatten dränera ledningar till fastighetslinjen eller så nära den som möjligt.

Konstruera eller hantera franska avloppsrör

Identifiera platser på din trädgård där vatten samlas eller där det rör sig tillbaka mot ditt hus. Gräv ett dike och sätt även upp ett franskt avlopp. Detta är ett perforerat rör täckt med smutshämmande handduk, efter det ett lager av krossad sten, och därefter återfylld med planet och torv.

Utveckla barriärer

För fönster eller olika andra källaröppningar som expanderar under mark i översvämningsutsatta områden kan vattentäta barriärer skapas som fungerar som dammar för att hålla tillbaka vattnet. FEMA, Federal Emergency Management Agency, rekommenderar läckagesäkra murade barriärer eller jordvallar på platser som drabbas av översvämningar.

Exteriör hus tillvägagångssätt för vattentätning i källaren
Lägg till eller hantera fönsterbrunnar för hem
Galvaniserat stål eller formade plastföremål som kallas hemfönsterbrunnar är fästa på husets yttre grund. Fönsterbrunnar i hemmet kan dessutom förses med fönsterbrunnar för hem.

Även om fönsterbrunnar i första hand är utformade för att stoppa jordkollaps och även för att hålla ditt hemfönster fritt från skräp, kan de också hjälpa till med vätaläckage. Genom att begränsa fönsterbrunnarna med brunnsskydd undviker du att såväl vatten som snö kommer till hemfönstret.

Fönsterbrunnar öser ut en del av planeten runt fönstret för att tillåta ljus och luft att komma till källare samt för att hjälpa till med utträde. Liksom med att klassificera smutsen bort från grunden, se till att fönsterbrunnarna i hemmet inte vattnar rakt mot källarfönstret.

Vattentålig eller fuktsäker Täta strukturväggens yta

Fuktsäkring är en vanlig teknik där en asfaltbaserad produkt rengörs, rullas eller sprayas då och då på den yttre grundväggen.

Vattentätning är ett mycket mer involverat jobb där tjocka rullar av ogenomträngligt material binds till den bortom strukturen. Alla leder är stänkta för att förhindra vattenläckage.

Vissa grundvattentätningstekniker använder ett påsprutat material som liknar tjockleken på de fasta materialen. Produkten är en flytande gummi, elastomer finish som måste appliceras flera gånger för att uppnå lämplig tjocklek.

Reparera eller byt takrännor och stuprör

Även om reparation av hängrännor och stuprör kan kännas som en av de mycket mer prosaiska metoderna för att vattentäta en källare, är det verkligen en av de mest tillförlitliga metoderna – särskilt när kostnad-till-nytto-förhållandet beaktas.

Stuprör som saknar förlängningar driver vattnet rakt mot grunden med potentiellt fruktansvärda effekter. Så, för den mycket lilla kostnaden för en förlängning, kan du spara oräkneliga dollar i skador på din struktur.

Fixa hängande regnrännor så att de får rätt lutning.
Ta itu med lossnade stuprör och lägg även till förlängningar.
Täta regnrännor för att undvika läckage.
Rensa ut igensatta hängrännor och stuprör.
Invändiga metoder för vattentätning av källare
Det bästa fallet är att du inte får behöva använda några inomhustekniker för att vattentäta din källare om yttre tillvägagångssätt kan göra uppgiften. Men faktumet med källare är att du vanligtvis behöver förlänga din uppmärksamhet till insidan.

Invändiga strukturbeläggningar

Få tätare väggar genom att använda betong eller olika andra typer av murytor av murverk på väggar och golv. Dessa färdigblandade föremål är vanligtvis tillgängliga i vita eller neutrala nyanser men kan färgas. Appliceringen är enkel och dessutom oftast ganska snabb, beroende på jobbets omfattning. Majoriteten av tätskikten torkar ut i cirka tre timmar för att tillåta ytterligare lager.

Vattentäta beläggningar är den sista försvarslinjen för våta eller droppande väggytor. Många lager har en vattenspänningsklass på 10 till 15 psi. Dessa ytbehandlingar är effektiva för att ta hand om fuktiga källargrundväggar.

Sumppumpar

Sumppumpar är ett vanligt inslag i källare som har problem med grundvattenbrott. De kan dock också ta bort översvämningar inifrån källaren.

Sätt upp en sump (behållaren eller gropdelen) plus en sumppump om din källare har vattenproblem. Om du för närvarande har en sumppump, underhåll den välskött.

Ovan en bra luftavfuktare och den finns HÄR

Luftavfuktare

Om din källarfuktighetsgrad är högre än 50 procent är det troligtvis dyrt. En bättre källarfuktighet är mellan 30 och 50 procent.

Du kan bli av med överflödig väta i luften med avfuktare. Många avfuktare kan dra mellan 30 till 60 liter vatten från luften per dag. I kyliga klimat är en kvarvarande fördel med att avdunsta din källare att torrare luft verkligen kommer att kännas varmare än fuktig luft.

Slutsummering – avfukta källare

Som ni ser är det inte det enklaste jobbet att hel avfukta en källare. Men har man väl orkat ta sig igenom alla steg för att vattensäkra utrymmet, ja då är belöningen ett torrt hus som även höjts i värde. Vill man inte ta itu med att avfukta och dränera källare, ja då ska ni köpa ett hus utan källare eller se till att arbetet är gjort av tidigare husägare.

 

Foto längst upp: fuktskadecenter.se

 1. så vackra saker!

 2. TACK! alla fina och jättekul att så många gillat mitt inlägg om underbara butiken Houseofvita :) Stor kram och God Jul från Maria

 3. Så fin inredning :)

 4. Mycket frestande, men, men det är fullt i skåp och på hyllor!
  Ha det bra!
  Jag kan tyvärr inte kommentera med min bloggadress veikenpunktse i adressfältet. Det är ofta så när jag besöker en blogg de första gångerna, tyvärr!

 5. Såå fina saker!!

 6. Verkligen jättefina saker!☺

 7. Så otroligt mycket fint!?
  Ja det ska bli kul att få fira jul med henne iår vårt lilla charmtroll ?

 8. Det där påminde väldigt mycket om butiken i Ronneby (Inspiration heter den ). Sjukt mycket snygga saker :)

 9. Så mycket fint :) Trevlig kväll! Kram

 10. jättefina inredningsdetaljer :)

 11. vad fina grejer!

 12. Åh så mycket fint!

 13. Åh så mycket fint :D. Vilket härligt samarbete :)

 14. ÅHH! vilka fantastiska grejer jag älskar ängla väggljusen :) kram Moa

 15. Åh så mycket fint! :)

 16. Så himla mycket fint och bra tips! :-D Kramis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024