Har du fina gamla trägolv i din bostad som har mörknat och blivit slitna med åren kan du förnya dem genom att använda en slipmaskin. Samma sak gäller om du renoverar en äldre bostad och har hittat vackra trägolv som du gärna vill ta fram.

Det tar ett par dagar att slipa ett trägolv och därför bör du planera att göra det på semestern eller på en helg. Eftersom det dammar väldigt mycket är det enklare att slipa hela golvet vid ett och samma tillfälle, för då behöver du bara lägga ut skydd och städa bort dammet en enda gång. Slipningen är mycket högljudd och därför kan det vara trevligt att varna dina grannar innan du börjar. Glöm inte heller att använda hörselskydd.

Slipa ett trägolv tips


Två maskiner för olika ytor

För stora ytor måste du använda en bandslipmaskin som är ungefär lika stor som en dammsugare. Slipbredden brukar vara cirka 200 mm och du håller i en stång för att styra den. Hur mycket det kostar att hyra den beror på uthyraren, men räkna med cirka 1500 kronor för tre dagar. Maskinen väger ungefär 70 kilo, så det gäller att du har lite styrka för att kunna hantera den rätt. Du behöver även en kantslipmaskin när du ska slipa kanter, ytor nära kanter samt andra områden som inte nås med bandslipmaskinen. Räkna med att betala mellan 600 till 1000 kronor för att hyra en kantslipmaskin under tre dagar.

Undvik dyra  misstag

Vill du göra arbetet själv kan du eventuellt spara pengar, men det är viktigt att slipa golvet på rätt sätt. Går något fel kan kostnaderna skena iväg när misstaget måste ordnas. Ett tips är att du tar in en kostnadsfri offert från ett företag som specialiserar sig på golvslipning för att se om det verkligen lönar sig att göra arbetet själv. Att använda ett företag som erbjuder certifierad golvslipning i Stockholm kan leda till ett bättre resultat och eftersom det blir rätt gjort från början kan det faktiskt bli billigare i längden. Drömmen om ett ljust golv med en sidenmatt yta som ersätter ett mörkt gammalt trägolv är värt att få fram på rätt sätt.

Förberedelser är A och O

Förutom att hyra maskinerna måste du även köpa slippapper. Ett ark kostar upp till 100 kronor och det går åt några stycken för ett mellanstort trägolv. Att välja rätt slippapper är ett måste, för börjar du med för grovt slipar du bort för mycket och det sätter fula spår i golvet. Börjar du med ett för fint tar det istället alldeles för lång tid och går åt för mycket papper. Det är mycket viktigt att du tar bort alla spikar och annat från golvet innan du börjar, annars fördärvar det slippappret och i värsta fall även maskinen. Har det blivit slipspår på golvet kan det vara svårt eller till och med omöjligt att lacka golvet på ett snyggt och hållbart sätt.

Såhär vackra trägolv kan ni få med rätt behandling och slipning.

Följer ni dessa enkla råd och tips så kan ni bevara era vackra gamla trägolv i många år framöver. Älta trägolv är en riktigt bra investering för hemmet då det även höjer hemmets värde.

/Maria

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

1 Comment

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.