Så får ni Art déco stilen hemma

Art déco är en av de första globala designinfluenserna som spreds över hela världen. Före 1920-talet reste folk sällan utomlands. Detta innebar att varje design och stil var mycket mer påverkad av landets kultur. Art déco-rörelsen innebar ett skifte i detta mönster. I takt med att fler och fler människor kunde besöka länder över hela världen påverkade Art déco-rörelsen de globala trenderna.

LÄS MER: DÄRFÖR VINNER INDUSTRIELL INREDNINGSSTIL I DET LÅNGA LOPPET

Från arkitektur till inredning, till accessoarer, mode och så vidare. I dag ska vi kika på hur denna rörelse startade och hur den fortsatte under en så lång period. Art déco stilen hade en sådan betydelse att den fortfarande påverkar vår moderna värld i dag.

Art déco

Foto: Simon Bevan via Livingetc

Ursprunget till Art déco

Art déco-rörelsen tog fart i Frankrike under 1920-talet. Allt fler människor intresserade sig för det som fransmännen kallade “arts décoratifs”, eller dekorativ konst. Konsthantverk omfattar många saker, bland annat arkitektur, målningar och design av olika vardagliga föremål. I slutet av 1800-talet blev flera konstnärer alltmer intresserade av dekorativ konst. Flera utställningar hölls runt om i Europa och rörelsen började få ett genomslag. När konstnärerna delade med sig av sina skapelser och inspirerade fler och fler människor blev intresserade av denna nya konstform.

Arkitekterna påverkades också djupt av denna rörelse och började anpassa sina visioner om hur hus och byggnader skulle se ut. Fånga inspirationen från andra konstnärer och låta dem konstruera vackra byggnader. Ungefär samtidigt började nya byggnadsmaterial användas mer konventionellt. Betong blev alltmer dominerande på grund av sitt utseende och för att den kunde hålla länge. Det gjorde det också möjligt för byggare att slutföra byggprojekt på kortare tid.

Art Deco – typiska kännetecken

 • Det finns inslag av exotiska träslag som ebenholts, palisander och lönn. Möblerna är ofta symmetriska och har rena linjer, men kan också ha inslag av kurvor och rundade former. Många möbler har också geometriska inlägg av andra material som mässing eller bly.
 • Färger som är typiska för art déco inredning inkluderar djupa juveltoner som mörkblå, mörkgrön och violett. Guld och silver är också vanligt förekommande, ofta som inlägg eller dekorativa detaljer på möbler och accessoarer.
 • Textilier är också viktiga i art déco inredning, och man använder ofta mönstrade och texturerade tyger som sammet, satin och damast. Mönster kan vara geometriska eller inspirerade av naturen, som soluppgångar, fjädrar eller palmmönster.
 • Andra kännetecken för art déco inredning inkluderar användning av speglar och glas, gärna i kombination med marmor eller andra stenmaterial. Belysning är också viktigt i denna stil, med användning av eleganta kristallkronor och vägglampor.

decoraid.com

Art déco: En kombination av olika stilar

Det kanske mest intressanta med Art déco är att stilen har så många olika varianter. Denna period i historien kännetecknas av ett stort uppsving för designidéer och koncept.

Även om alla de stilar på den tiden kallades Art déco kan de vara otroligt olika. Det fanns dock vissa saker som inspirerade början till stilen. Design som bygger på geometriska former, ljusa färger och exotiska former var drivkraften bakom rörelsen. Art Nouveau föregick Artdéco-perioden, och vissa influenser kan vara direkt relaterade.

decoraid.com

Slutsummering – Art déco

Sammanfattat så är ArtDeco stilen en av de mest intressanta arkitekturmässigt. Den är nog så långt från minimalism man kan komma. Mustiga färger och svulstigt guldiga detaljer, det är denna stilens signum. En tidlös inredningsstil som förmodligen kommer överleva både oss och de flesta andra dekorstilar.

Foto längst upp: thecollector.com

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024