fbpx

Arne Jacobsen – Dansk designikon historia (1902–1971)

Arne Jacobsen stod i centrum för dansk arkitektur och design i cirka sex decennier. Han arbetar som möbeldesigner, arkitekt, landskapsarkitekt och industridesigner och hans bidrag till designvärlden och är fortfarande betydande än idag.  Han beskrivs som ett geni vars arbete alltid var före sin tid.  Han var angelägen om att hitta nya lösningar och införliva dem i sin design för att skapa framtida trender. Under årens lopp har hans namn kommit att symbolisera det vackra äktenskapet mellan funktionalitet och estetik.

LÄS MER- 10 kända designmöbler som ändrat världen

Vi tar några minuter att återuppleva några av Jacobsens viktigaste ögonblick i designhistorien.

Arne Jacobsen unga år

Den mångfacetterade Arne Jacobsen kom från Köpenhamn och var inget annat än en innovatör från start. Han föddes 1902 och hans kärlek till konsten blev tydlig redan från tidig ålder. Han älskade att måla och skissa. Hans far verkade dock emot tanken på att hans son skulle bli konstnär, något som såg Jacobsen skickas till Det Kongelige Danske Kunstakademi på 1920-talet.  Här anmälde han sig till en arkitektkurs. Det var under sin tid här som han först stötte på verk av Walter Gropius, Le Corbusier och Mies van der Rohe som alla inspirerade hans tidiga arkitektoniska arbete.

Karriär

Jacobsens nyfikenhet på världen var den stora drivkraften bakom hans kreativitet.  Under de första åren av sin karriär förde han modernismen till Danmark och formade ett danskt funktionalistiskt uttryck som kombinerade nya design- och arkitektoniska idéer med det danska hantverket. Detta manifesterades bland annat i arkitektoniska verk som Bellevueteatern (1936) och Framtidens hus (1929).

Photo Credit: FritzHansen.com

Genombrott

Efter andra världskriget etablerade Jacobsen sitt namn i Danmark och globalt. Detta kan tillskrivas hans stora projekt som Rødovre rådhus (1955)  och Saholm (1951).

Här är några av de anmärkningsvärda projekt han arbetade med:

Photo: Aage Strüwing © Jørgen Strüwing.

The SAS Royal Hotel

Arne Jensen fick i uppdrag att designa världens första designhotell­ i SAS Royal.  Hotellet skulle ligga  i centrala Köpenhamn och tillgodose rika resenärer. Förutom att erbjuda en plats för trötta resenärer, skulle hotellet också vara en internationell inkörsport till Skandinavien och erbjuda kunderna en upplevelse i världsklass.

Trogen sin stil föreställde sig Jacobsen dess interiör och modernistiska exteriör. Han designade också  hotellmöblerna och skapade några av de mest ikoniska bitarna från 20-talet.

Skovshoved bensinstation, Danmark

År 1938 anställde Texaco – ett gasföretag – Jacobsen för att designa en ny standard för bensinstationer s. Resultatet blev bensinstationen Skovshoved, vars design inspirerade Jacobsens berömda Ant-stol från 1952.

St. Catherine’s College, Oxford, Storbritannien

Jacobsen kontaktades för att designa St. Catherine’s College. Efter nästan ett sekel var detta University of Oxfords första nya högskola.  Platsen fick en ”Grade I” -lista 1993.

Rådhuset Mainz, Tyskland

Detta var Arnie Jacobsens sista projekt innan hans bortgång 1971. Han samarbetade med sin kollega Otto Weitling i detta projekt.

Arne Jacobsen – Möbeldesign

På 1950-talet fick Jacobsen sitt största genombrott som möbelformgivare.  Här är några ikoniska möbler från den berömda möbeldesignern:

Ni hittar ägget stol ovan HÄR

Äggstolen

AJ Egg C-hårethar blivit ikoniskt i modern möbeldesign. Den beställdes för Royal Hotel i Danmark  1958 och återspeglar Jacobsens förmåga att designa enkla men eleganta möbler. Stolens  konturer kokongar dig in i ditt utrymme medan aluminiumbasen gör att den kan luta sig och rotera.  Idag kan du hitta äggstolen i de finaste loungerna och lobbyerna, men det skulle också vara perfekt för ditt moderna vardagsrum.

Hur skiljer man en äggstol original från en falsk?

En etikett på stolen hjälper dig att avgöra dess legitimitet och året den görstill. Nyare Egg Chair-versioner kommer med en ”Republic of Fritz Hansen” -etikett. 2006 till 2010 versioner hade en röd tagg.

Ni hittar Svanstolen ovan HÄR

Svanstolen

Håret och  soffan Svanen C designades också som specialplagg för Royal Hotels lounge- och lobbyområden.  Stolens karakteristiska 3D-form utstrålar teknisk innovation för sin kurviga design. Dess ram består av en syntetisk form som döljs av ett lager skum stoppat i läder eller tyg.

Oxford-stolen

Detta var en del av Jacobsens möbelserie designad för St. Catherine’s College. Det ekar av den modernitet och funktionalitet som är karakteristisk för Jacobsens design.  Oxford Chair skapades 1968 och har två varianter, båda perfekta för styrelserum, receptioner eller kontor.  Den första versionen består av en hög trälaminatrygg, medan den andra har ett grunt krökt säte komplett med lågt baksäte och smala armstöd. Oxford C-hårethyllas för sin ergonomiska design och sofistikering.

Myrstolen

Myrstolen liknar en myra med ett upphöjt huvud. Jacobsen designade den 1951 för ett läkemedelsföretag i Danmark.  Originalmodellerna hade tre plastben och en uppsättning gjord av laminerad faner, medan senare modeller inkluderade ett fjärde ben, alla gjorda av rörformigt stål.

Ni hittar stol ovan HÄR

Är myrstolen bekväm?

Trots sin snygga och minimalistiska form är Ant Chair mycket bekväm. Detta beror på dess cocooning skaldesign. Den har en mild ge i ryggstödet och en vattenfallssitskant för att lindra belastningen på benens undersidor.

Sjuan stol

Den ikoniska stolen 3107 Sjuan formgavs av Arne Jacobsen för Fritz Hansen år 1955. Trots att över 60 år gått sedan Sjuan introducerades känns designen än idag lika aktuell, vilket den ständiga höga efterfrågan kan bekräfta.

Sjuan stol ovan HÄR

Vilka är de andra populära möblerna av Arnie Jacobsen?

Andra inredningsdetaljer av Jacobsen inkluderar:

  • Pricken
  • Serie 3300
  • Liljestolen

Arne Jacobsens design idag

Idag kan Jacobsens möbeldesign ses i offentliga utrymmen och museer över hela världen.  You kan alltid köpa licensierade original för ditt utrymme. Dessutom står hans mästerverk – SAS Royal – kvar i Köpenhamn, även om det nu går under namnet Radisson Blu.

Slutliga tankar

Avslutningsvis satte Arne Jacobsen Danmark på världskartan. Hans bidrag till konst, design och arkitektur var inflytelserika under hans tid och fortsätter att påverka efterföljande generationer. Han kombinerade funktionalitet, estetik och hantverk för att komma fram till ergonomiska bitar.  Oavsett om det är i bostadshus, stadsrum eller arbetsplatser, fortsätter vi  att möta hans hantverk dagligen.

 

 

 

 

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis