Årets julklapp 2023 - årets bottenklapp?

Årets julklapp 2023 – årets bottenklapp?

Innehållsförteckning

Årets julklapp brukar säga en hel del om den tid vi lever i och så är fallet även i år. Efter coronapandemin, när allt såg som mörkast ut och underhållningsindustrin gick på knäna så blev det så klart evenemangsbiljetter som blev årets julklapp. Nu, när ekonomin är katastrof för många svenska hushåll, så ska vi sitta hemma och spela sällskapsspel. Men hade det verkligen behövt se ut så här?

LÄS MER: Snyggast Julbelysning 2023 

Sverige är ett av få länder som har haft negativ tillväxt 2023. Även om i princip alla världens länder kämpar med inflation och lågkonjunktur, så lyckas i de allra flesta få till någon typ av positiv siffra på sista raden, men inte Sverige. Kanske är det dags att ställa svenska politiker till svars för den totala avsaknad av handlingskraft som vi sett under denna ekonomiska kris?

Årets julklapp 2023

Svensk Handel har en tydlig agenda

Innan vi drar alltför stora växlar av det faktum att sällskapsspelet blir årets julklapp 2023, måste vi se utnämnandet för vad det faktiskt är. Det är nämligen Svensk Handel som bestämmer vad som ska bli årets julklapp och självklart har dom en tydlig agenda när dom väljer ut klappen för året. Man vill helt enkelt gynna dom som kämpar just nu, vilket är de allra flesta. Sällskapsspel kan säljas i dagligvaruhandeln, i mindre butiker, leksaksaffärer, bokhandel, osv. Det innebär att många handlare kan gynnas av att just sällskapsspelet blir årets julklapp.

Första gången årets julklapp utnämndes var 1988 och då var det bakmaskinen som utsågs. Sedan dess har vi sett julklappar som CD-spelaren, WOK-pannan och ljudboken ta plats i rampljuset. Priset har alltid varit omdiskuterat men faktum kvarstår att det alltid får mycket uppmärksamhet i media och på så sätt har en stor inverkan och effekt på vad vi köper till varandra under julen.

Betyder det här att vi inte har råd med något annat?

Sällskapsspel har i alla tider spelats i brist på annat. Visst, det är alltid mysigt att spela spel tillsammans, men handen på hjärtat, det finns roligare saker att göra. Däremot är det billig underhållning. Det krävs inga dyra abonnemang på Netflix, inga restaurangnotor eftersom maten kan tillagas hemma, inga resekostnader, etc. Sällskapsspel är helt enkelt ett billigt nöje!

Är sällskapsspel totalt ohållbart?

Det går ju att hävda att ett sällskapsspel är ett hållbart och miljövänligt alternativ till konkurrerande nöjen, men detta resonemang är svårt att köpa. Om hållbarhet ska premieras borde ett utnämnande som årets julklapp skrotas helt, då det syftar till att öka på konsumtionen, vilket i sin tur är själva grunden till en ohållbar utveckling.

FAQ –  om årets julklapp “sällskapsspelet”

Det finns många frågor om årets julklapp och här svarar vi på några av de vanligaste.

Vem bestämmer vad som blir årets julklapp?

Det är Handelns Utredningsinstitut som utser årets julklapp och det har man gjort sedan 1988. HUI är nära knutet till Svensk Handel och utnämnandet är alltså allt annat än opartiskt och objektivt.

Vad är kriterierna för årets julklapp?

Årets julklapp ska inte vara för snäv utan kunna nyttjas av den breda massan, kunna säljas i många butiker och ha ett rimligt inköpsvärde. Det ska alltså vara en folklig julklapp men som samtidigt ska premiera handeln på ett bra sätt.

Hur mycket spenderar folk på julklappar?

Undersökningar på senare år visar att den genomsnittliga svensken spenderar 3900 kronor på julklappar.

Summering – årets julklapp

Årets julklapp var i ärlighetens namn ingen höjdare. Sällskapsspel kan absolut vara roligt, men vart är nyhetsvärdet i denna klapp? Vi har spelat dessa trötta spel i all evighet och det finns betydligt roligare saker att ge bort. Men tiden vi lever i tar ut sin rätt. Vi lever i en tid av ekonomisk kollaps och politisk passivitet. Årets julklapp är en smärtsam konsekvens av att svensk ekonomi går bakåt. Handen på hjärtat vem i H vill ha ett daterat sällskapsspel som Julklapp, är det inte bara bättre med en flaska billigt vin?

Ja gott folk med den sviktande ekonomin och årets flopp klapp kan man ju bara undra vad nästa års årets julklapp blir, förmodligen skrotas Julen helt, den är ju ändå inte hållbar!

 

  1. Fina julklappstips! Här handlas allt inför julen online, allt för att kunna stanna hemma och undvika smittspridning.

    • Tusen tack:) och ja stay home shopping är bäst :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024