Amaryllis - skötsel och planteringsråd

Amaryllis – Skötsel och planteringsråd

Innehållsförteckning

Många odlar endast Amaryllis för att få växter som blommar inne under vintermånaderna då speciellt på Jul, även om lökarna kan växa vid olika andra tider på året. Amaryllisblommor är normalt hybrider från olika sorter i kategorin Hippeastrum, en grupp tropiska växter från Central- och Sydamerika. Det finns också en äkta Amaryllis-kategori, inklusive bara 2 arter som är hemmahörande i Sydafrika.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Amaryllis växter har blad såväl som enorma blommor formade som trumpet liljor. Blommorna är i allmänhet rosa, vita eller blandning av dessa nyanser. Du kan förvänta dig att din amaryllis blommar i sju veckor eller längre.

Amaryllis skötsel

Hur du tar hand om amaryllis kan variera, beroende på om du odlar den inomhus eller utomhus och när du vill att den ska blomma.

VARNING: Amaryllis har element i lökarna, bladen och stjälkarna som är giftiga för såväl individer som husdjur.

Odla amaryllis inomhus

För att få in din amaryllis i ditt hem, skaffa en bra kruka, gärna en väldränerande sandig lerkruka av högsta kvalitet. Plantera sedan amaryllislöken så att den översta tredjedelen är exponerad när du fyller i resten av krukan med krukblandning. Lökarna måste planteras 10 till 12 veckor innan du vill att de ska växa.

Placera en bambupåle tillsammans med glödlampan. Blommorna kan bli topptunga, liksom att sätta in pålen vid tidpunkten för plantering hjälper dig att undvika att skada löken och även ursprunget senare.

Amaryllis odlas som krukväxt inomhus och gillar direkt morgonsolljus men intensivt indirekt ljus mitt på dagen. Håll jorden våt men inte blöt. En tjock blomstjälk måste skjuta i höjden inom några veckor efter plantering. De platta bladen kommer säkert att fästa sig när blomstjälken växer. Vänd krukan varannan dag, så att blomstjälken får jämn exponering för solljus på alla sidor och expanderar rakt.

Odla Amaryllis under hösten och vintern

Många individer förvärvar amaryllislökar och krukar dem på hösten så att de kan blomma under vintersäsongen. Om du gör det, följ helt enkelt konfigurationsåtgärderna som används för vårodling. Men om du deltar i amaryllisvård året runt, kan du vidta några specifika åtgärder för amaryllisbehandling efter blomningen för att motivera vinterblomningen igen.

När din amaryllis har blommat, klipp ner blomstjälken men låt växtligheten fortsätta växa. Du kan placera din växt utomhus på sommaren i halvskugga om du t.ex. Vattna din amaryllis när de 2 tum av smutsen blir torr. Samt, mata den med en halvstyrka vattenlöslig gödselmedel varannan till var tredje vecka.

Sluta gödsla i augusti, samt ta med växten in i ditt hem. Dess vegetation kommer säkert att minska, men växten får aldrig utsättas för frost. Skär bort alla helt avskrivna amaryllisblad. Nu är det dags att utsätta din amaryllis för mörka problem. Flytta den till en sval, torr inne plats som inte får någon typ av ljus. Sluta dessutom vattna den antingen just nu eller 10 till 12 veckor innan du vill att den ska blomma (om du siktar på en vintersemester).

Frånvaron av lövverk och även vatten kommer att generera amaryllisen för att skicka ytterligare en blomstjälk. Återgå till vattning just nu, samt flytta växten till ett mysigt, varmt inre område. Blad kommer att dyka upp, och även blommor kommer säkert snart att följa. Efter blomningen, håll tillbaka matningen i 8 till tio veckor för att inducera den vila som krävs för att återställa lökarna.

Typer av amaryllis

Det finns dussintals olika amaryllissorter, och valet beror verkligen på vilken blomfärg som tilltalar dig mest. Några rekommenderade sorter inkluderar:

‘Samba’: Denna sort har stora röda ruffiga blommor med vita markeringar.
Apple Blossom“: Denna populära sort har blommor som har blandat rosa och vitt med gröna strupar.
‘Faro‘: Denna växt har fina blommor i blek lax och vitt. Blommorna är mindre och mer känsliga än de flesta sorter.
‘Sommartid’: Denna växt har stora sju tums blommor i en unik vattenmelonrosa till mörkrosa nyans med grönaktiga centra.
‘Matterhorn’: Detta är ett bra val för en ren vit amaryllis. Halsen är gulgrön.
Beskärning

När blommorna bleknar skär du tillbaka blomstjälken till precis ovanför löken. Fortsätt vattna växten tills den blir vilande på hösten. Du kan flytta amaryllisen utomhus för sommaren, placera den i en plats i halvskugga.

Förökning av amaryllis

Amaryllislökar kommer att producera små sidolökar som liknar hur påskliljor förökar sig. Du kan försiktigt ta bort dessa lökar och kruka dem för att producera fler växter när föräldraväxten har gått i vila och dess blommor har dött – vanligtvis sen vinter till tidig vår för utomhusväxter och hösten för inomhusväxter. Ge lökarna några säsonger av tillväxt innan de väntar blommor. Här är hur:

 • Använd en spade och ta försiktigt bort hela växten från rabatten eller behållaren.
  Ta bort jord från runt glödlampan och eventuella rötter.
  Vrid glödlamporna försiktigt bort från föräldralampan för att separera. Om det inte går att koppla loss lätt kan du använda en kniv för att dela isär dem. Se till att hålla eventuella rötter på lökarna intakta och ta inte några små lökar från föräldralöken.
  Plantera om föräldralöken på samma plats i trädgårdsbädden eller behållaren.
  Plantera lökarna i förberedda behållare fyllda med rik krukjord, lämna ungefär 1/3 av toppen av löken synlig ovanför jorden. Behållaren bör tillåta högst två tum från glödlampan till sidan av behållaren.
  Placera behållaren inomhus på en solig plats. Vattna för att hålla jorden fuktig men inte blöt. Räkna med att se ny tillväxt inom tre till fyra veckor.

Övervintring

Amaryllisväxter som ligger i USDA-härdighetsområdena 8 till 10 kan lämnas som de är under vintermånaderna. Men i område 7 kan de övervintras i trädgården genom att använda ett tungt lager kompost. I olika andra områden bör du förvara amaryllislampor för nästa år genom att mycket försiktigt ta bort glödlampan från trädgårdsbädden och ställa den på ett svalt, helt torrt, mörkt område.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Fortsätt att leta efter larvkvalster och mjöllöss, som kan behandlas med trädgårdsolja. Exteriöra växter kunde njutas av sniglar och sniglar.

Amaryllis kan dessutom infekteras med vad som kallas röd fläck och mosaikvirus. Den röda fläcken sprider sig snabbt från glödlampa till glödlampa och liknar rödbruna områden på bladen, glödlampan, såväl som på skalet. Alla typer av växter med mosaikvirus kommer att avslöja mycket mindre blommande såväl som tillväxt, och även de nedfallna löven kommer säkert att ha en gul streck på dem. Tyvärr finns det inget du kan göra med någon av dessa sjukdomar.

Hur man får amaryllis att blomma

Om den odlas i en frostfri trädgård (USDA-härdighetsområden 8 till 10), kommer amaryllis naturligt att blomma i mars, april, såväl som maj med en möjlig höstblomning. Ändå köps amaryllislampor ofta för att expandera som krukväxter för semesterblomning, vilket bara är möjligt om du planterar de vilande glödlamporna vid exakt rätt tidpunkt: cirka 10 till 12 veckor före föredragen blomningstid. När du får kommersiella lökar från en kultivator för semesterblomning, är dessa vilande glödlampor som måste förvaras på en stor, mörk, helt torr plats tills lämplig växttid.

Om du redan har amaryllis i krukväxter kan återblomningar kontrolleras genom att plantera plantan utomhus för att expandera under sommaren och efter det föra in den, tvinga den rakt in i en kort varaktighet av inaktivitet genom att hålla tillbaka vatten och växtmat i flera veckor, och efter att starta om glödlamporna.

Om din amaryllis inte blommar beror det ofta på att den inte fick någon viloperiod efter den senaste blomningen eller att den inte får tillräckligt med ljus.2.

FAQ

Hur får jag min amaryllis att blomma igen?

För att få din amaryllis att blomma igen efter att den faktiskt redan har blommat ut på våren/sommaren, avstå från vattning och även matning med början på sensommaren. Flytta växten till ett mörkt, fantastiskt, helt torrt område och tog även bort det minskade bladverket. Efter 8 till 10 veckor, flytta tillbaka till ett varmt område med starkt, indirekt ljus och vattna det väl. Blad kommer säkert att börja växa snart, efterlevs av blommor.

Hur länge kan amaryllis leva?

Amaryllislökar kan leva upp till 25 år. Och under den tiden kommer de att föröka sig, producera avläggare – även kallade bulbils – och även producera ytterligare växter.

Foto längst upp: Plantagen

 1. Bra tips :)

 2. Verkligen jättefina tips :). Sen håller jag med dig i inledningen, det är verkligen mycket hat och bråk numera :(.

 3. Vilka bra julklappstips!

 4. Så himla mysiga hyllor :) älskar den med krokarna Kram Moa

 5. Jättefina och så bra tips! :-D Kramis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024