Aloe vera - skötsel och planteringstips

Aloe Vera – skötsel och planteringstips

Aloe vera, vanligtvis expanderad som en krukväxt, är känd för sina nedfallna löv som har en lugnande gel som används vid solbränna och även andra hudirritationer. Med över 300 typer (en av de mest typiska är Aloe barbadensis miller), har denna tropiska suckulent köttiga lansformade nedfallna löv med robusta sidor som växer ut från en grundläggande rosett. Under de idealiska odlingsförhållandena kommer taggiga blommor att dyka upp på änden av stjälkarna i toner av gult, rött eller orange.

LÄS MER: Så sköter och odlar du kaktus

Unga växter blommar normalt inte, och även aloe expanderad som krukväxt kan ta år att producera blomstjälkar. Ändå kommer denna snabbväxande läckra att nå sin mogna storlek inom tre till fyra år och producerar hundar som kan omplanteras eller ges som presenter till andra växtentusiaster. Ingen grön tumme behövs.

Aloe Vera – skötsel

Aloe vera kräver sandig jord för att blomma i behållare.  Aloe vera växter i kruka ser bra ut på uteplatser, där det också är användbart för användning vid akuta brännskador eller sting från insekter. Utomhus kan blomningen ske under sen vår eller mycket tidig sommarsäsong; Blommor dyker normalt inte upp på kruka inomhusexemplar. Oavsett vilket måste växten vara mycket fullvuxen för att blomma överhuvudtaget och den kanske fortfarande inte blommar varje år, särskilt om de nedfallna löven skördas för användning. Aloe kräver lite vattning och i princip ingen gödning, vilket gör den till en lättskött krukväxt för nybörjare som för erfarna.

VARNING: Att äta löven från Aloe är giftigt för människor och för husdjur, speciellt för katter så se upp.

Ljus

Aloe Vera behöver intensivt, naturligt ljus för att växa. Utomhus, sikta på så mycket som sex timmars fullständig sol, med en liten färgpaus mitt på dagen. När aloe odlas inomhus måste den placeras i ett hemfönster med strålande, indirekt solsken. Rak sol kan släppa sin ömma hud, men brist på ljus kommer säkerligen att få växten att expandera långbent och försämra dess löv, vilket gör att de skrynklas.

Jord

I sin helt naturliga miljö expanderar aloe vera vanligtvis i näringsfattiga markproblem, på sandiga sluttningar med garanterat avlopp. Säkerställ lämplig dränering i en kruka genom att använda ett kaktusplanteringsverktyg eller konventionell krukjord blandad med perlit och även råsand. Aloe gynnar sin jord något sur, svävar runt 6,0, men den är extremt anpassningsbar och kan dessutom expandera i neutrala eller alkaliska jordar också.

Vattning

Aloe väljer att vattnas ofta, så länge som jorden torkar helt mellan vattningarna. Om jorden förblir helt torr under långa perioder kommer löven att skrumpna och dra ihop sig lite. Växten kommer säkerligen att återhämta sig när den vattnas, men långvariga spänningar – antingen långvarig torka eller för mycket vatten – kommer att göra att de fallna löven blir gula och försvinner. Vattna inte utomhusväxter när det regnar.

Aloe vera är vilande under vintersäsongen och kommer inte att kräva någon form av vatten på något sätt, gav det tillräckligt med vatten under sin expanderande period. Om din miljö är blöt under hela vintersäsongen, tänk på att plantera aloe i krossad sten eller stenar. Detta kommer att låta vattnet rinna och undvika röta.

Temperatur och luftfuktighet

Aloe expanderar normalt i torra, exotiska och semitropiska miljöer, så att efterlikna dessa problem kommer att tillåta den att frodas. Sikta på en temperatur mellan 55 och 85 F (de flesta inomhusatmosfärer kan uppnå detta) samt lämna inte din containerplanta utomhus om kvällarna förväntas sjunka under 40 F. Aloe tål inte frost, men ett par höga områden kan hålla emot periodiska temperaturnivåer nära fryspunkten.

Aloe klarar torr luft alldeles utmärkt och kräver ingen extra luftfuktighet. Fyrtio procent älskade fukt är utmärkt.

Gödning

Aloe vera expanderar bäst i dåliga smutsförhållanden (den här växten har anpassat sig till näringsmässigt dålig ökensmuts) och kräver ingen typ av gödning på något sätt. Det hävdade, att mata aloe i kruk en gång om året varje vår kan hjälpa till att hålla en livlig utveckling. En flytande 10-40-10 krukväxtgödsel, förtunnad till halv seghet, fungerar perfekt för en årlig utfodring. Utomhus trivs aloe i allmänhet utan gödning.

Typer av Aloe Vera

Det finns över 500 typer av aloe, men alla är inte odlade för att expandera i trädgården eller hemmet. Vissa har taggiga löv, vissa går och klättrar, och andra är rundade i form.

Aloe polyphylla, eller “spiral aloe,” är en fascinerande suckulent som växer i en spiral och bär apelsinblommor. Denna enorma, äggformade växt (20 till 24 tum rund) kramar marken och tillskriver grågrönt anförtror lila idéer.
Den medelstora Aloe aculeata (3 fot lång och stor när den är fullvuxen) växer tjocka, breda blad med tänder eller taggar på båda sidor. Denna sort har gula eller orange blommor och kan också upptäckas växande normalt på tuffa platser och även i gräsmarkerna i Afrika mellan 1500 och 5600 fot.
Aloe ciliaris, även kallad “klättrande aloe,” är en läcker krypande växt med stjälkar som kan bli upp till 30 fot långa. Den bär intensiva orange rörformade blommor nära de obotliga ändarna av bladen, och odlas ibland i torkadrabbade landskap som ett eldblock.

Aloe brevifolia, eller “kortbladiga aloe,” är rund passform med tjocka, triangulära blad som har en blåaktig färg och orange spetsar. Denna serie blir mindre än en fot hög, men dess guldrosetter gör den till ett framträdande landskapstillägg.

Odla aloe vera från frö.

Odlad aloe odlas nästan aldrig från frö eftersom det är billigt och bekvämt tillgängligt när plantan börjar. Dessutom producerar aloeväxter vanligtvis inte vare sig blommor eller möjliga frön förrän de är mer än fyra år gamla. Ändå, om du skulle älska att plantera aloe för frö, samla först fröna från investerade blommor. Förbered sedan en bricka med en blandning av torv och sand.

Sprid ut fröna, täck dem försiktigt med mediet och vattna dem tills de är precis blöta. Håll mediet vått genom att imma, och flytta även brickan till en plats med starkt ljus och regelbundna temperaturnivåer på 75 F (detta kan behöva en varm resurs). Groddning måste ske inom 2 till fyra veckor. Unga plantor måste hållas under värme tills de utvecklar 4 nedfallna löv och kan transplanteras av sig själva.

Aloe Vera omplantering

Aloe vera har ett ytligt och stort ursprungssystem som gillar att expandera nära ytan. Eftersom växten expanderar och kräver omplantering är det bäst att gå upp till en bredare kruka istället för en djupare. Pottera om din aloe när den slutar vara ursprungsbunden eller om dess valpar verkar vara överfulla. Bli först försiktigt av med mammaplantan och valparna från deras behållare, var noga med att inte skada de fallna löven.

Rita eller skär av hundarna från mamman, låt dem torka och plantera sedan om dem på egen hand. Fyll en större kruka med ett kaktusjordverktyg. Plantera om mamman för att säkerställa att var och en av ursprungen är täckta såväl som jordlinjens träffar som helt enkelt listas under den stora kronan. Vattna alla växter noggrant och låt jorden torka helt innan någon typ av påföljande vattningar.

Övervintring.

Aloe vera tål inte frost, så om du vistas i en kylig miljö, odla den här växten i behållare och ta in den för vintern. Utomhusväxter inom sina styrkeområden kan lämnas ensamma i marken för att fortsätta vara obevattnade under hela sin vilande period. Om en oväntad frost förutses, täck dina aloeplantor med lakan eller beläggningar för att hålla dem varma tills risken för frost är över.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar.

Aloe vera kan bli offer för mjöllöss, aloefjäll och även aloe termiter. Mealybugs samlas vid basen av växten där de producerar en klibbig förening som ger en miljö för mögel och mögel att flytta. Range dödar sällan växten, men utvecklar ändå oattraktiva grå åsar på de fallna löven. Kvalster kan gå obemärkt förbi tills maligna gallor utvecklas som ett resultat av deras matning.

Rengör mjöllöss med en mjuk trasa efter att du har stänkt växten med vatten. Spännvidden kan tas bort genom att vispa upp ett botemedel av 1 matsked insekticid tvål, 1 kopp isopropylalkohol, samt 1 mugg vatten. Spraya fjällinfekterade fallna löv med denna lösning var tredje dag i två veckor. För kvalster, trimma de förorenade cellerna för att hålla denna växt, och även alla andra runt den, säkra från skada.

Otroliga temperaturer och hög fuktighet kan orsaka en förtrollning av aloe rost, en svampsjukdom som ger gula platser på bladen som så småningom expanderar och även förvandlas brunaktiga. Denna sjukdom är självbegränsande och kräver i allmänhet inte terapi. Mikrobiell mjuk röta kan dessutom flytta in och är också ett dödligt tillstånd. Det finns ingen terapi för detta, men förebyggandet börjar med att inte övervattna.

Hur man får aloe vera att blomma?

Aloe blommar på en styv stjälk cirka 3 fot hög. Klasar av rörformade gula eller orangea blommor liknar dem från glödheta texas hold’em-växter. Aloe vera är dock en petig blomma. Faktum är att aloe vera inomhus kanske aldrig blommar, inte ens när den har nått den mogna åldern av 4. För att försöka kräva en blomma måste du återskapa växtens naturliga ökenklimat.

FAQ

Hur länge lever aloe vera-växter?

Aloeplantor inomhus kan leva upp till 12 år, om de ges ordentlig vård och i rätt miljö. Utomhusväxter kan överraskande nog hålla i upp till två decennier i en miljö som efterliknar växtens naturliga livsmiljö.

Är aloe en kaktus?

Vissa sorter av aloe har taggiga blad, vilket gör att vissa trädgårdsmästare tror att denna växt är en kaktus. Aloe är dock en suckulent som har ett eget släkte som heter Aloe.

  1. Så fina saker. Min mamma hade älskat det mesta av dom tipsen :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024