fbpx

Äkta matta: en tidlös dekorklassiker

Många därhemma drömmer säkert om att ha en stor dyr äkta matta som förgyller det trista vardagsrummet. Svensk inredning är ju annars väldigt ren och avskalad, därför gör sig äkta mattor allra bäst i våra stilrena rum. Den senaste trenden är att även tillverka möbler och kuddar av olika mattor vilket känns kul och nyskapande.

LÄS MER: 10 sammetsmöbler för ett lyxigt hem med WOW-känsla

Vilka varianter finns egentligen inom termen ‘äkta matta’? Inredningsvis reder ut begreppen och ger er här info. om våra vanligaste mattor på marknaden:

Äkta matta: vi reder ut begreppet

KELIM

äkta matta

Stolar tillverkade av äkta handknuten Kelimmatta.

Kelim matta

En kelim matta (av persiskans gīlim, “grovvävd filt”) är en typ av orientalisk slätvävnad, men även benämning på vävtekniken som använts för att framställa dessa. Kelimer förekommer främst i Taurusbergen i Turkiet och i södra och nordvästra Iran. En lik teknik finns i vår välkända Röllakan-matta.gabeh matta

Gabbeh matta

Gabbeh betyder naturlig och primitivt på det persiska språket. Mattor och vävnader vävs troligen utav nomaderna Qashqai eller i byar i sydvästra Iran. Garnet behandlas och vrids ur för hand, färgas med naturfärger och vävs i ullvarp med tjoklek upp till 2 centimeter. Gabbeh mattor är enkla i stilen, med få mönster och vanligtvis enfärgade.

BILLIG INREDNING

turkisk matta

Turkisk matta

Något som skiljer en turkisk matta från övriga äkta mattor är att motiven mycket sällan avbildar djur eller människor. Turkiet är ett muslimskt land och Koranen förbjuder strängt att avbilda människor och djur. Istället används bönefraser och geometriska motiv som motiv på de turkiska mattorna.

LÄS MER: 10 snygga sammetsgardiner för lyxigare fönster

Den turkiska mattan, (även kallad Anatolisk matta) har sitt ursprung i Turkiet och mattknytarkonsten har länge spelat en central roll för det turkiska folket. Den äldsta turkiska mattan som har hittats är mer än 800 år gammal och återfinns i staden Konya rakt söder om Ankara.

turkisk matta

Kinesisk matta

Dessa äkta mattor har mönster som är renare, mindre detaljrika och mer naturtrogna än på persiska och turkiska mattor. Man har tagit över de gamla ornament och symboler som förekommer på sidenvävnader, keramik, lack och andra former av kinesiskt konsthantverk. De flesta mönster är symboler som kan delas in i olika religiösa och filosofiska kategorier.

Man använder två olika tekniker när man knyter dagens kinamattor: Open back – de vita inslagsknutarna mellan knutraderna är synliga på baksidan. Closed back – ytan blir så tätt sammanpackad att man inte kan se inslagsgarnet eller varpen.

Shoppa äkta mattor

Ni hittar mattor ovan HÄR

Moderna äkta mattor

Till termen moderna äkta mattor, så har det kommit massor de senare åren. Bland annat Classic Cllection har flera exklusiva mattor, som redan blivit tidlösa klassiker. Exempel är Velvet Tencel viskosmatta och de äkta Ullmattorna. Ovan har vi valt ut några modern äkta matta favoriter ni kan shoppa.

äkta mattor

En äkta matta är en väldigt vacker kontrast i ett stort stilrent vitt kök.

Slutsummering – äkta matta

Det bästa med en vacker äkta matta är att den aldrig går ur tiden, alltid är trendrätt och förmodligen även överlever oss. De här orientaliska skönheterna ger oss all den värme, färg och mystik som behövs i kalla mörka Norden.

Jag hoppas att ni nu fick inspiration att slå till på en härlig äkta matta att förgylla golvet med.

INREDNINGSVIS SHOP

Soffadirekt
37954995
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
66958995
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
69907490
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
1449516995

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis