fbpx

9 sätt att göra om en hyresrätt utan att renovera

När det kommer till att hyra bostad gäller helt andra regler än om man köpt bostaden. Man får tex. inte renovera eller göra om hursomhelst utan att fråga hyresvärden om lov först. Ofta kan hyresrätter vara rätt sunkiga när man flyttar in. Min hyreslägenhet hade gamla sjukt fula golv när jag flyttade in. Som tur är hade jag rätt att få nya trägolv inlagda som senad lades en avgift på hyran. Jag totalrenoverade även badrummet för en höjd hyresavgift.

LÄS MER: 12 Bästa IKEA Soffor Nånsin

Om man ska hyra bostad men inte får renovera, vad kan man då göra? och framför allt vad får man göra utan att behöva blanda in hyresbolaget? Här följer nu 9 inredningstips för en hyresbostad och saker ni får göra om UTAN ni måste fråga hyresvärden om lov.

Foto: Itsdesign

1. Byt knoppar och handtag

Hotta upp köksskåpen eller badrumsmöblerna med nya fräscha knoppar. Få små saker kan göra så stor skillnad som nya knoppar och beslag kan göra. Ni kan även enkelt byta ut gamla fula dörrhandtag till nya och moderna. Se bara till att du lagrar alla gamla knoppar och skruvar så att du enkelt kan sätta på dem igen om du flyttar ut.

ATT INTE GÖRA: Borra inte massa nya hål i dörrar eller skåp, detta kan bli dyrt när ni flyttar senare.

2. Byt ut era skåpsluckor i köket

Byt skåpsluckorna till nya om er hyresrätt har fula skåpsdörrar men ok köksutrustning i övrigt. Vill du inte ta bort dörrarna? Du kan även göra tillfälliga skåpsöverdrag genom att dölja fula dörrar med avtagbart självhäftande papper (kontaktpapper).

ATT INTE GÖRA: Slänga de gamla skåpsdörrana oförsiktigt på en plats där de kan skadas. Förstör ni hyresbolagets material kommer det stå er dyrt när ni flyttar.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

3. Avtagbar tapet för tillfällig dekoration

Använd avtagbar tillfällig tapet. Om du har en hyresvärd med en ”ingen ny färgpolicy”, kolla in de nya avtagbara tapeter som finns. Det finns många märken av tillfälliga tapeter och så länge tapeten är borta när ni flyttar är det bara att köra.

4. Förnya & försköna med nya lampor

Alla vet vilken stor förändring ett rum kan få med nya lampor. Har hyreslägenheten fula taklampor, ta ned dem och ersätt med nya. Detta kommer ge hela lägenheten ett rejält lyft. Jag bytte själv ut den fula plafonden med iskallt tandläkarljus i köket. Ni kan även trolla en liten lägenhet större med rätt placerad belysning läs mer HÄR

ATT INTE GÖRA: Använd fel krokar eller stora spikar för att installera i taket. Att göra detta kommer att göra hålen i taken större än vad de behöver vara och en inte så lätt fix för din hyresvärd.

5. Ta bort garderobsdörrarna

Återigen, så länge ni lagrar dem väl och sätter tillbaka dem när ni flyttar, bör der hyresvärd inte ha några problem med borttagningen. Att ta bort garderobsdörrar i små hem är ett smart sätt att spara plats på. Sätt gärna upp snygga tyger istället som garderobsskydd.

ATT INTE GÖRA: Slänga ut gamla garderober utan att fråga om lov först. Det kan bli dyrt i slutändan.

6. Skapa nya väggar med möbler

Behöver ni fler rum eller utrymmen? Skapa dem enkelt med möblerna. Genom att placera möbler på rätt vis i rummet kan det förstoras rejält. Eller om ni har en 1a och vill ha ett sovrum, använd snygga skärmväggar.

LÄS MER: 10 lyxiga rumsavdelare för små hem

7. Täck fula golv med snygga mattor

Vem vill bo med ett fult vinylgolv alá 70-talet? Här är stora lyxiga mattor räddningen. Använd även mattor lager på lager för att skapa ett större rumskänsla. Ni kan även ta en lös vinylmatta och lägga på den utan att limma. Har ni tunga möbler i hörnen kommer mattan ändå ligga på sin plats.

8. Dölj fula persienner med hissgardiner

Inget kan förfula ett rum så mycket som gamla trasiga fula persienner kan göra. Ett smart sätt att dölja dessa fulingar är att sätta upp snygga hissgardiner framför. Rulla upp de gamla persiennerna ända upp. Sätt sedan upp hissgardiner och låt hissgardinen vara lite utfälld för att snygg dölja persiennen.

9. Dekorera med dekorplast

Hotta upp skåpsluckor och inuti skåp med snygg dekorplast. Denna plast funkar även att förnya gamla möbler med. Varför inte göra om soffbordet med dekorplast i marmor? Denna plast är även lätt att ta bort vid flytt senare.

Tips: Bauhaus och Panduro har riktigt snygg dekorplast.

Foto: Pinterest

Som ni ser kan man förändra rätt mycket i sin hyresrätt utan att behöva krångla med hyresvärden. Bara genom att inreda med många olika textilier kan man förändra och trolla rejält i ett rum. Jag gillar att bo i hyresrätt, då det alltid är nån annan som fixar alla problem som tillkommer. Funderar nu på att hyra mig nåt i solen utomlands över vintern. Jag tycker allmänt man ska satsa på att bygga mer hyresrätter och inte bara bostadsrätter som i nuläget. Menar alla har ju inte råd att köpa bostad, speciellt inte de yngre.

Hoppas ni fått några tips på vägen och har ni några egna hyresrätt tips så hör gärna av er :)

SHOPPA SOFFOR

Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK
Soffadirekt
849510495
Soffadirekt
899512995
Soffadirekt
1549516995
Soffadirekt
10495 SEK15995 SEK

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis