6 tips om hur du organiserar din köksförvaring

6 tips om hur du organiserar din köksförvaring

Dessa tips för att organisera köksförvaring kommer inte att förändra ditt kök helt, men det kommer att göra det lättare att navigera, oavsett storlek på kök.

Vissa människor har klassificerat köket som det viktigaste rummet i hemmet. Med allt som behövs för att laga mat, förvaring för dessa saker och ett utrymme för att ha samtal och informella måltider. Nu, även om du har den bästa inredningen och apparaterna, kanske du inte kan slutföra alla dina uppgifter om din lagring är oorganiserad. Fortsätt läsa för att lära dig våra bästa tips för att organisera din köksförvaring för maximal effektivitet.

1. Gruppera objekt

Det är stressigt att gå igenom lådor och hyllor inuti för att hitta ett enda litet köksverktyg. Du slösar mycket tid på att gräva runt i en rörig låda om du inte har ett bra minne och håller reda på var du förvarar allt (vilket de flesta av oss inte gör). Skapa ett hem för allt genom att gruppera objekt som används för samma aktivitet tillsammans för att undvika detta. Om du till exempel är bagare kan du utse en låda för bakverktyg, en annan för ingredienser och ännu en för dekorationer. Bara detta kan öka din effektivitet avsevärt.

Använd en lådavdelare och arrangörer för att skapa zoner för att göra ett snyggare arrangemang.

Gruppering av föremål kan vara så enkelt som att reservera en låda för dina bestick eller så detaljerat som att skapa en kaffe- eller testation.

När du grupperar objekt, kom ihåg att skapa dedikerad lagring för dina kryddor och apparater. Kryddflaskor kan lätt orsaka mycket röran i dina lådor och hyllor. Vissa flaskor är också så små att de går vilse mellan större burkar. Att leta efter dem blir ett liv, och ibland glömmer du dem bara för att upptäcka flaskan medan du rensar eller efter att ha köpt en annan flaska.

Detsamma gäller för köksapparater. Välj en särskild del av ditt skafferi eller skåp för de mindre köksapparaterna som elektriska blandare, vattenkokare, mixers etc.

2. Lägg häftklamrar inom räckhåll

Sortera din köksförvaring efter användningsfrekvens. Föremål som du använder ofta bör förvaras på platser som är lätta att hitta. Frukostflingor och drycker kan inte placeras på de högsta hyllorna, där du kämpar för att nå dem. Tänk på de andra hushållsmedlemmarna och förvara vardagliga föremål på platser där de också lätt kan se och nå, till exempel hyllor i ögonhöjd. Det skulle hjälpa att sätta dem längst fram på hyllan. Ingen har tid att flytta allt för att komma till burken i ryggen, särskilt tidigt på morgonen. Lazy Susan skåp och brickor kan förbättra tillgängligheten, särskilt i små kök.

3. Max utrymmet

Mycket köksförvaringsutrymme går förlorat på grund av lådor som är för breda eller för djupa och hyllor som är för långt ifrån varandra. Avdelare och arrangörer gör att du kan få ut det mesta av ditt lagringsutrymme samtidigt som ytorna hålls snygga. Välj långa och smala cylindriska behållare och burkar, djupa fack eller rektangulära med lock som kan staplas ovanpå varandra för att maximera vertikal höjd i lådor och mellan hyllor.

Hylla och motstigare kan också användas för att öka tillgängligt utrymme. Arrangörer, som näthängande brickor, kan användas under hyllor för att ge extra förvaring, särskilt för små vardagliga föremål.

Glöm inte pinnbrädor, krokar, kommandoremsor och stavar för att hänga olika föremål på väggen.

4. Skippa kommersiella förpackningar

Det mesta av det vi köper till köket kommer i lådor eller plastpåsar och behållare. Dessa kommersiella förpackningsalternativ är antingen skrymmande eller luftfyllda och stjäl plats. För att uppnå effektiv lagring, ta bort förpackningen som levereras i. Överför din mat till lufttäta behållare och burkar för att spara utrymme, hålla maten fräschare längre och se bättre ut.

Använd klara eller nätbehållare och arrangörer. Genomskinliga behållare gör att du snabbt kan hitta och identifiera livsmedel och veta hur mycket du har kvar, istället för ogenomskinliga behållare, som måste öppnas om de inte är märkta för att avgöra vad som finns inuti och i vilken mängd.

Istället för fullvävda korgar, välj nät eller öppna vävkorgar som låter dig se igenom dem.

Du kan också välja detaljerad märkning för enkel identifiering. Även om dina förvaringsburkar är transparenta, använd en enkel markör eller snyggare anpassade etiketter för att skilja dem. När ingredienserna ser lika ut och finns i matchande behållare är det väldigt enkelt att blanda dem. Det är också viktigt att märka utgångsdatumen som de visas på förpackningen för att undvika att använda skadliga ingredienser.

Förgängliga föremål bör också dateras baserat på ankomstdatum, med de äldsta föremålen på framsidan för att påminna dig om att använda dem först.

5. Rensa skåp & kyl ofta

Decluttering är det säkraste sättet att bestämma vad du ska behålla och vad du ska kasta bort. Det hjälper till att slänga utgångna livsmedel och ingredienser i köket. Vi rekommenderar att du går igenom ditt kylskåp, skafferi och andra förvaringsutrymmen en gång i månaden, helst precis innan du handlar mat. Detta gör att du kan se vad som har gått ut och behöver kasseras, vad som är klart och behöver bytas ut, och det ger också plats för de nya föremålen du kommer att ta in.

Du bör också städa upp efter varje aktivitet. Den enkla vanan att rengöra och returnera saker till rätt plats när du går sparar mycket tid och stress senare.

6. Bli kreativ med extra lagringsutrymme

Med alla apparater och skåp installerade i köket kommer nästan varje layout att ha några döda utrymmen. Om du är listig kan du lägga till extra förvaring med flytande hyllor för att ge dig fler förvaringsytor. Om du använder grunda hyllor och krokar kan även dina skåpdörrar användas som förvaringsutrymme. Krukor och vinglas kan hängas från taket, och under diskbänken och fönsterbrädorna finns också dolda förvaringsutrymmen!

Slutsats

Framför allt sträva efter ett visuellt tilltalande utseende. Visuellt attraktiv köksförvaring är underskattad. Det finns alltid tillfredsställelse i att bara titta på ett snyggt organiserat och rent kök.

Dessutom gör ett organiserat köksförvaringssystem det lättare att hitta det du behöver, förbättrar utseendet på ditt kök och förbättrar den övergripande köksupplevelsen. Du behöver inte vara en snygg freak för att hålla ditt kök rent och snyggt. Allt som krävs är enkla, intelligenta och tankeväckande organisatoriska färdigheter. Vi hoppas att tipsen ovan har visat detta för dig och hjälper dig att upprätthålla organiserad köksförvaring.

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024