De flesta unga idag drömmer om att kunna köpa sin allra egna bostadsrätt. Verkligheten ser däremot brutalt negativ ut när det kommer till ungas ekonomi och chansen att kunna köpa ett eget boende. I storstäderna Göteborg Stockholm har aldrig bobristen vart så stor som nu i takt med att allt fler folk flyttar in. I en artikel jag läste nyss stod det att bostadsrätterna bara byggs för de rika. Det känns ju irriterande när man som ung verkligen vill ha ett eget köpt boende. Det allra första man måste ha råd med är den sk. kontantinsatsen som är minst 15 % av köpesumman på boendet.

Så vad kan man göra? Här listar jag 6 tips hur ni kan får råd med den viktiga första utgiften för eget köpt boende…kontantinsatsen.

bostadsrätt

Foto: www.svt.se

1 Spara, spara spara

Allt börjar med ett riktigt genomtänkt sparande. Att använda automatisk överföring från bankkonto till ett speciellt sparkonto är en smart idé Då hinner man aldrig ”röra” pengarna och man behöver inte själv tänka på att föra över pengar varje månad. Det ni kan göra för att hitta bästa sparräntan är att jämföra flera olika bankers sparkonton.

Ta även pengar ni får i present på tex. jul och födelsedagar och sätt in direkt på sparkontot. Det går även att investera i olika fonder och hoppas på bra utdelning med tiden. Att jämföra olika elavtal kan också hjälpa till att spara rejält på sikt, framför allt nu när elen är såpass dyr.

Känns det hopplöst att spara? Tänk då att många bäckar små till slut blir ett stort hav om man bara har tålamod.

2. Stryp onödiga små utgifter

Har ni tänkt på hur ofta ni går in och köper en kaffe på Espressohouse? Jag är själv en sådan som är stammis där och jag har säkert slösat skrämmande summor på min Chai Latte varje dag på vintern. Om ni ska ha råd med en egen bostadsrätt så får ni helt enkelt skippa all sådan ”vardagslyx” Sluta köp meningslösa koffeindrycker ute och gör eget kaffe hemma istället. Dra helt ner på färdig mat ute på caféer då det kostar hutlösa priser i det långa loppet. Skippa även onödiga dyra gymkort ni ändå aldrig använder. Det går att träna utomhus eller hemma ist så länge ni sparar. Att resa är big NO NO under tiden ni sparar, då det är en av de saker som tär mest på ekonomin.

Dessa tips ovan låter som bagateller, men på sikt gäller det måååånga tusenlappar att spara det kan jag lova.

3. Sänk hyreskostnaden i nuläget

Ett riktigt bra knep att spara till ett köpt boende är att bo i ett billigt hyrt boende under tiden. Är ni studenter kan ni försöka hitta ett mindre billigt studentboende. Hyr ni i nuläge dyrt i centralläge, överväg starkt att flytta utanför stan ett tag. Alla bostäder nära centrum är alltid svindyra vare sig det är köpta boenden eller hyrda. Att bo i utkanten av stan ett tag kan dra ner hyreskostnaden markant och på så vi spara massa pengar varje månad.

Fråga vänner om ni kan få bo inneboende hos dem ett tag medan ni sparar eller i värsta fall flytta hem till föräldrarna. JAA det kan kännas segt att bo som man inte vill men tänk på att det bara är tillfälligt.

Foto: marcushamberg.se

4. Handla smart och medvetet!

Att bli mer medveten när ni handlar är också en nyckel till att spara tusenlappar per år. Istället för att köpa dyr färdigmat från dyra kvartersica i centrum, gå till Willys eller Lidl ist. Jag blev nästan chockad en gång jag handlade på Willys hur mycket varor jag fick till så låg summa. Behöver ni köpa nya inredningsprylar eller kläder under er sparapengar period, överväg gå på loppisar.

En ekonomisk pojkvän jag hade lärde mig att handla storpack och genom det spara hundralappar i månaden. Sedan har även de stora butikerna bonuspoänger och rabattkoder, så väl värt att ni kollar upp detta.

5. Gör en budget och håll den

Att göra en budget månadsvis är ett måste om ni ska spara större summor. Här gör ni en kalkyl via datan och håller på så vis koll på varenda krona som går in och ut på kontot. Att göra en budget gör det även svårare framför allt mentalt att gå över den och slösa pengar på annat.

Konsumentverket har en bra budgetkalkyl att gå efter HÄR

6. Ta ett lån med bra ränta

Detta är en nödlösning men kan funka bra om ni gör det med en förälder som borgensman. Se till att jämföra massor av olika banker innan ni slår till och lånar. Räntorna skiljer sig idag rejält eftersom konkurrensen numer är så stor och det finns många fler låneaktörer. Innan ni lånar så ta noga reda på vad ni har råd att betala varje månad (ränta plus amortering och månadsavgift). Räkna på det för att se hur mycket just ni har råd att låna och ändå ha en rimlig summa kvar att leva på varje månad.

Se detta som sista utvägen efter ni testat spara via punkterna ovan.

Foto: 34 kvadrat

Känns det som att livet tappat all sin mening efter att ha läst detta inlägget? Tänk omvänd psykologi och se i vision när ni håller nyckeln till ert nya köpta boende första gång i handen. Det handlar om mental inställning att spara pengar och jag vet för jag har själv varit i dåliga ekonomiska lägen tidigare i livet. Men genom att jag numer helt tänkt om och ALLTID väljer att spara framför att köpa nytt så har jag nu ett helt annat mer tryggt liv än i dåtid.  JA det suger totalt att inte kunna resa eller unna sig lite vardagslyx, men se det bara som tillfälligt och att boendet är en morot att sikta mot.

Beträffande att välja en ny köpt bostad lönar det sig att jämföra väldigt många bostäder innan man slår till. Månadskostnaden skiljer sig radikalt beroende på storlek och läge i stan. jag hoppas verkligen att alla som drömmer om ett eget köpt boende lärt sig något från detta inlägg och att ni en dag håller nyckeln till drömboendet i handen.

Stort lycka till i sparandet :)

LOVE M

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.