6 snygga braskaminer - elda er genom elkrisen

6 snygga Braskaminer – elda er genom elkrisen

Vi står inför en lång kall vinter och även en kommande ekonomisk kris. I samma takt skjuter populariteten för braskaminer i höjden. Många har nämligen kommit på att det går att elda sig genom krisen. Genom att elda i vedspis och braskaminer, slipper man utnyttja den dyra elen. Vi hade vedpanna uppe på landet där jag växte upp. Det var ett extra jobb att kapa och hugga veden innan vintern. Men sedan var det bara att brassa på i pannan och det kunde bli riktigt varmt vissa kalla dagar. Det gäller bara att kolla så att inte värmen “läcker” ut och att isoleringen är som den ska. Att elda sig genom denna kalla dyra vintern kan vara enda sättet att inte slippa flytta för många.

Här tipsar vi om 6 snygga braskaminer som gör att ni både får mega mys hemma och sparar pengar på elen!

Ni hittar supersnygg braskamin ovan HÄR

Ni hittar braskamin ovan HÄR

Ni hittar praktiskt vedställ ovan HÄR

Ni hittar braskamin ovan HÄR

Ni hittar spis ovan HÄR

Kan man inte ha en vanlig braskamin kan man alltid ha en skorstensfri spis som denna ovan. Den ger inte lika mycket värme, men är vacker att se på.

Denna typ av kamin som ovan går även utmärkt att ha på uteplatsen!

Ni hittar lyxig kamin ovan HÄR

Ni hittar smidig eldstad ovan HÄR

Foto: akersbergavedspisar.se

Fakta om vedförbrukning och priset på ved

Hur mycket ved som går åt beror så klart på hur mycket man eldar. Myseldar man eller är eldstaden den primära värmekällan. För att få en uppfattning om hur mycket ved som går åt då man elda får vi göra ett matematiskt experiment.

Om man tex. eldar varje dag i 180 dagar, och man eldar ca 4 timmar varje dag. Om man eldar 2,5 kilo ved varje timme blir det 10 KG x 180 dagar= 1 800 KG. Vilket är ungefär 4-5 m3 (kubikmeter) staplad ved eller 7-9 m3 stjälpt mått. Räkna alltid med att ha plats för minst 2 års förbrukning i vedbod eller förråd och ta höjd för kalla vintrar när du köper hem veden/eller kapar den själv. Som ren myseldning räcker ofta någon m3 ved per år.

Vad kostar ved?

Ved kostar allt från 250:-/m3 i stjälpt mått och upp till 1 500:-/m3 (packat i säckar på bensinstationer). Det sistnämnda blir ett eldningssätt som är dyrare än ex. elvärme i de flesta fall. Viktigt att tänka på är också att staplad ved tar mindre plats än stjälpt ved – varför vedpriset i förhållande till den effekt man får ut blir väsentligt högre när man köper veden stjälpt.

Det absolut viktigaste när man köper ved är att se till att den är torr. Detta kan mätas med en fuktmätare.

(Faktatext från skorstenshantverkarna)

 

En sak är solklar att det är SÅ mycket billigare att vedelda än den superdyra elen som är i nutid. All orsak att brassa på och mysa vid braskaminen i vinter alltså.

/Maria

 

 

 

Bild längst upp från: Eldabutiken

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024