fbpx

6 belysningstips för små utrymmen

(I samarbete med  Stockholms Ljusbutik)

Dags för lite lysande belysningstips igen! Idag tipsar jag om rätt belysning för små rum i hemmet. Många gör felet i ett litet rum, att bara ha en fattig taklampa med halvdant ljus. Vill ni förstora ett rum med belysning, då måste ni tänka längre än så. Allt handlar nämligen om att placera rätt belysning på rätt plats. Då trollar lampornas ljus rummet större automatiskt. Spotlight tex. är perfekta för små utrymmen och kan placeras på minimala ytor, men ändå ge starkt ljussken.

Här får ni nu 6 smarta förstorande belysningstips för små ytor!

Belys lilla sovrummet

I ett litet sovrum handlar det om att inte köra på med för stora klumpiga lampor, då de förminskar istället för förstorar rummet. Satsa istället på väl valda små lampor och vägglampetter.

1. Taklampa till litet sovrum

Tänk på att stora klumpiga lampor förminskar, så köp en takkrona modell mindre ett litet sovrum. Ha gärna en taklampa som reflekterar ljus, som tex. kristall och glaslampor gör. Kopplar ni sen dimmer till taklampan kan ni enkelt sänka och höja ljusstyrkan efter behov under dagen.

2. Ha många lampor

Bara för sovrummet är litet betyder inte det att man behöver ha få lampor, snarare raka motsats. Genom att placera väl utvalda mindre lampor över hela rummet, balanseras belysningen. Rummet ser då även större ut. Ha spotlights riktade mot gardiner och textilier, för hotellkänslan. Och vägglampetter med snygg textil passar perfekt i lilla sovrummet. Prova er fram, flytta runt lampor, för att hitta rätt.

Golvlampor är perfekta att ha i hörnet i små rum. Speciellt golvlampor som även har sk. uplight. När det lyser uppåt i hörn av golvlampor, då ser takhöjden högre ut än vad den är. Många snygga golvlampor kan ni se här samt få fler smarta belysningstips.

maxat ljus i liten hall

3. Mixa speglar med spotlights

Är en jättebra idé för att förstora en liten hall. Då både spottar och speglar reflekterar ljuset, passar båda perfekt i en liten hall. Sätt spottar i taket och rikta dem mot tavlor och väggar. MEN varning för att rikta spotlights rakt i spegel, det gör ljuset irriterande istället för behagligt.

4. Gå loss med dimmer

Dimmers är ett supersmart val i en liten hall! Då kan ni enkelt maxa eller sänka olika lampor för att få e förstorande effekt. Ni kan välja mellan att använda en LED-dimmer eller en dimmer för glödljus. Butiken Ljusbutik.se rekommenderar att man använder en Vadsbo-dimmer som fungerar bra med både armaturer med LED-lampor och glödlampor

Mys belys lilla köket

5. Skåpsbelysning är tricket

Att ha belysning under köksskåpen är en av de bästa idéerna för att lysa upp ett litet kök. De är jättebra som stämningsväxlare och förstorar känslan. Eftersom de installeras under skåpen sparar ni även plats. Att installera dimbara lampor är det bästa alternativet, eftersom ni kan att ha starka lampor när du behöver dem för matlagning och ni kan dimra lamporna när ni inte arbetar i köket.

6. Pendellampa är grejen

Som taklamp val i ett litet kök är små/medelsmå pendellampor det bästa valet. Häng flera över en köksö i grupp, eller ha bara en pendel ocer köksbordet. Även små pendlar i köksfönster kan ge ett förstorande intryck.

Jag tipsar även om butiken  Stockholms Ljusbutik, som har allt man kan tänka sig inom belysning. De har både en online butik, men även en fysisk butik ni kan besöka på Kungsholmen i Stockholm. Hos  Stockholms Ljusbutik hittar ni massa känsa Svenska och utländska lampmärken som tex. Artemide, Foscarini, Diesel, Kartell, Luceplan, Axolight, Cini&Nils, Louis Poulsen, Le Klint, &Tradition, Lightyears, Verpan, Artek, Ateljé Lyktan, Zero och Örsjö.

Stockholms Ljusbutik hjälper även till med planering av belysning hemma. De klär också om gamla lampskärmar, med nytt snyggt valfritt tyg. Detta är helt enkelt en personlig lampbutik där det mesta går att få inom belysning och tips.  Stockholms Ljusbutik har har över 5000 lampor/armaturer i lager, från både Svenska och utländska leverantörer. De är därmed väl värda ett besök om ni planerar att byta eller installera ny belysning hemma eller på uteplatsen.

LOVE M

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis