5 tips för ett eco & miljövänligt barnrum

5 tips för ett eco & miljövänligt barnrum

Om du funderar på att skapa ett miljövänligt barnrum, kan ni vara säker på att det är möjligt och att det inte behöver bli dyrare! Det kan verka som en överväldigande process att inreda ett helt barnrum, eller så är du kanske ett proffs på inredning. Hur som helst, att skapa ett miljövänligt barnrum som är vackert och funktionellt är bara några steg bort. Det finns många babyprodukter som har certifierats som säkra för alla, både mamma, bebis och jorden.

LÄS MER: Inreda barnrum hållbart och eco vänligt

Här är en lista med 5 tips för att inreda ett eco friendly och miljövänligt barnrum.

Sängkläder ovan finns här

1. Miljövänliga certifieringar och toppmärken

Många varumärken har tagit de steg som krävs för att bli certifierade som miljövänliga. Dessa företag har genomgått vissa tester och uppfyller ett kriterium innan de erhållit dessa certifieringar. Det finns tre certifieringar att hålla utkik efter när man handlar, det är de

– GREENGUARD guld (madrasser, rockers, byråer och andra större möbler)
– OEKO-Tex (Lakan för spjälsäng, örngott, leksaker och andra småsaker)
– GOTS (Lakan för spjälsäng, örngott, leksaker och andra småsaker)

Det finns så många bra miljövänliga företag och produkter där ute för ditt barn. Några favoritmärken som skapar utmärkta miljövänliga babyprodukter är:

– Newton Baby
– Modern plantskola
– The Honest Company
– Bambino Mio
– Babyletto

2. Eco friendly spjälsängar och sängkläder

När du letar efter en madrass, se till att välja giftfria material som naturlig latex, ekologisk bomull, ekologisk ull, bambu och hampa. Du kommer också fortfarande att vilja hitta något som är fast. Undvik giftiga material som polyuretanskum, brandhämmande kemikalier (som PBDE) och polyvinylklorid (PVC) och vinyl.

Lita inte alltid på etiketten omedelbart när det står saker som “miljövänligt, grönt eller växtbaserat.” Så många av dessa produkter innehåller bara en liten mängd växtbaserade oljor med allt giftigt ändå. Några alternativ att titta på först är Pebble-madrassen från Nook, Moba Moses-filten och Halo’s Organic Sleep Sack Swaddles beroende på ditt barns ålder och behov. Spjälsängar som är gjorda av trä eller naturlatex är de säkraste och mest pålitliga.

3. Eco blöjbyten och bad

När det kommer till blöjor vet de flesta att tygblöjor är den miljövänliga vägen att gå. Om du inte kan eller vill göra tygblöjor kan du fortfarande välja en klorfri blöja. Du kan också välja vattenservetter istället för vanliga våtservetter. Dessa våtservetter är doft- och kemikaliefria och vattenbaserade. Ett bra alternativ för våtservetter är The Honest Company våtservetter. När du letar efter ett skötbord, undvik saker som är gjorda av plywood, laminat eller permanenta presstyger, eftersom dessa kan ha högre halter av giftiga kemikalier enligt Center for Disease Control and Prevention.

4. Miljövänliga golv och väggar

När det kommer till ditt golv, försök undvika vägg-till-vägg matta bara för att så mycket damm samlas och är omöjligt att få ut. Välj istället en miljövänlig matta eller lekmatta. Leta efter noll-avfallsföretag som skapar säkra, certifierade produkter gjorda av organiska fibrer, giftfria färgämnen och kemikaliefria processer. Lorena Canals har en underbar samling mattor med olika mönster, färger och stilar, medan ToddleKind har den perfekta betalmattan för alla rum.

Om du vill måla dina väggar, se till att du gör det med gott om tid över innan ditt barn kommer för att möjliggöra ordentlig ventilation. Leta efter färgalternativ som är ultra-låg-VOC eller noll-VOC när du bestämmer dig för färg och varumärke. Se upp för ingredienser i din färg som formaldehyd, terpentin eller andra animaliska produkter. Några alternativ för säker färg är:

– Ecos Paints
– Mjölkfärg
– Auro USA

Om du vill göra tapeter, se bara till att den är kemikaliefri och andas så att den inte samlar mögel.

5. Leksaker och mat

Ditt barns leksaker är förmodligen de viktigaste när det gäller att välja säkra, miljövänliga produkter. Barn älskar att stoppa sina leksaker i munnen hur mycket du än försöker få dem att låta bli. Din bästa insats när du letar efter leksaker är att hålla dig till leksaker i Montessori-stil. Dessa leksaker är oftast gjorda av trä och är batterifria. Det viktigaste att hålla utkik efter med dina små leksaker är säker färg och finish. Du kan också leta efter leksaker som är fria från BPA, ftalater, bly och PVC. Några bra leksaksmärken är:

– Cheengo
– Oli & Carol
– Wee Gallery
– Finn & Emma Playgyms

Se till att du också väljer babysäkra rengöringsprodukter för att desinficera inte bara dina små leksaker utan också städa resten av deras rum! Försök att undvika kemikalier i dina rengöringsmedel som: ftalater, triklosan, ammoniak, 2-butoxietanol.

Om du väljer att inte eller inte kan amma, se till att du får det bästa alternativet för ditt barn. Flaskorna du väljer bör vara barnsäkra flaskor fria från BPA och PVC. Du kanske till och med vill välja ett alternativ till plast helt och hållet! I så fall kan du istället välja klassflaskor. Du kan också få miljövänliga nappar, nappklämmor och barnringar.

Det kan tyckas mycket, men att ha en miljövänlig förskola och skapa en miljövänlig miljö för ditt barn är fullt möjligt. Ta rummet steg för steg, hörn för hörn, kryssa av saker från en checklista om du behöver, tills du skapar barnkammaren för dig och ditt barns drömmar. Om du inte kan dekorera om hela rummet, börja med en av de här sakerna som verkar viktigast för dig och arbeta på siffrorna efter att du har uppnått en. Varje liten förändring du gör gör skillnad och jorden tackar dig för det.

 

Första bild från urbanologydesigns.com

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024