Att få en fuktskada är värsta mardrömmen för alla hus- och villaägare. Inte bara på grund av att de kan vara dyra att åtgärda utan det kan även vara en hälsofara. Och det finns många fällor att falla i – en vattenskada kan uppstå i flera olika områden i huset.

LÄS MER: 10 sammetsmöbler för ett lyxigt hem med WOW-känsla

Här får ni några smarta tips om hur ni ska undvika fuktskador i fem av de vanligaste problemområdena: badrummet, köket, taket, källaren och fasaden!

Fuktskador

INREDNINGSVIS KÖPTIPS

 Tips 1 – Badrummet

Ett verkligt problemområde av naturliga skäl – det är ju mycket vatten och fukt i omlopp i badrummet. Det kommer därför inte som någon överraskning att just badrummet är den plats där fuktskador är mest förekommande. Ett bra grundarbete är nyckeln till att undvika fuktskada i badrummet. Se över ytorna i rummet regelbundet och var uppmärksam på om det uppstår sprickor i materialen eller skarvarna. Täta trasiga fogar med fogmassa eventuella platsmattor i rummet med öppna fogar (utan skada bakom) kan tätas med svetsning.

Det finns även några andra viktiga saker att tänka på för att undvika vattenskada i badrummet:

 • Rensa golvbrunnen regelbundet. Detta bör åtminstone göras några gånger per år.
 • Ha rejäl frånluftsventilation i badrummet. Denna bör placeras i taket eller högt upp på väggen.
 • Testa ventilationen regelbundet.

LÄS MER: 6 billiga sänggavlar för ett lyxigt sexigt sovrum

Tips 2 – Köket

Köket är ett annat rum i huset där fuktskador lätt kan uppstå, och kanske den plats där man minst av allt vill ha dem. Området kring diskbänk, kylskåp och frys är allra känsligast, och det är läckande slangar och rör som allt som oftast är boven i dramat. Det finns dock en hel del man kan göra för att förebygga fuktskador i köket. Här är några praktiska tips:

 • Sätt fast ledningarna under diskbänken ordentligt. De ska inte röra på sig varje gång vattnet slås av eller på.
 • Känn efter så att det inte är fuktigt under diskmaskinen efter att den körts. Är den det är risken stor att det finns en läcka.
 • Ha läckageskydd under diskbänksskåpet och under samtliga dina vitvaror.

Tips 3 – Källaren

Alla har förstås inte en källare i sitt hus, men de som har det har all anledning att vara uppmärksamma på fuktskador. Detta utrymme är av naturliga skäl extra utsatt då det ligger under jord, vilket innebär att det alltid fukt under golvet och utanför väggarna. Och den fukten vill gärna tränga in. Det är komplicerat att skydda källaren från fuktskador. Här är några av sakerna man bör tänka på:

 • Se till att husets avvattning- och dräneringssystem fungerar som det ska.
 • Behandla väggarna i källaren med kallasfalt och isolera från utsidan med cellplastskivor.
 • Se till att ha bra ventilation i källaren
 • Ta hand om källargolvet. Isolera det och lufta golvet undertill.
 • Byggs träreglar in är det mycket viktigt att dessa inte kommer i kontakt med ytor i källaren som är fuktiga.

Tips 4 – Taket

Ett läckande tak är kanske den värsta mardrömmen av alla för många husägare, eftersom en sådan kan läcka kan orsaka rejäl skada. Således är en noggrann översikt av taket såväl före som efter vintersäsongen är en absolut nödvändigt. Vissa områden på taket är extra känsliga: runt skorstenen, takfönster, takkupor, ränndalar och ventilationshuvar. Här är ytterligare ett par handfasta tips för att förhindra tackläckor:

 • Kolla stuprännorna. Se till att vattnet verkligen rinner bort.
 • Rensa hängrännorna från löv och annat material. Speciellt efter hösten kan det ligga mycket skräp i rännorna som gör att vattnet inte leds bort.

Tips 5 – Fasaden

Fuktskador

LÄS MER: Så får ni ett lyxigt vardagsrum med rätt val av möbler

Fasaden skyddar ditt hus mot väder och vind och det är mycket viktigt att hålla den i gott skick. Man bör inspektera sin fasad minst engång om året och vara uppmärksam på allt typer av ojämnheter, hål och sprickor. Många planterar buskar och/eller andra växter intill och direkt mot husets fasad men det bör undvikas eftersom risken för fuktskador ökar avsevärt när så är fallet. Här är några andra saker att tänka på när det gäller fasaden:

 • Träfasader är extra sårbara, framförallt långt ner. Se därför till att hålla dem ordentligt målade eller inoljade.
 • Håll koll på fönsterbläcken. De ska vara tätt uppvikta på sidan för att hindra vatten från att rinna in i väggen.

Dessa tips kommer definitivt hjälpa dig att undvika fuktskador i huset. Men skulle det trots allt uppstå en fuktskada är det mycket viktigt att få den snabbt åtgärdat. Tveka inte att kontakta professionell hjälp, att vänta och hoppas på det bästa blir vanligen betydligt dyrare i längden.

Har ni råkat ut för fuktskador? Och har ni några andra tips för att undvika fuktskador?  dela gärna mer er.

Håll det torrt!

LOVE M

INREDNINGSVIS SHOP

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

10 Comments

 1. sv: åh men tack! :)
  Ja vädret är verkligen oppen här i Småland också, riktigt vårväder!

  Ha en fin lördag, kram ♥

 2. I can’t understand the text, but the pictures are beautiful. I’d love to have a bath like that.

  Corinne x

 3. Superbra tips!
  Nu ska dem iof renovera hela mitt badrum till sommaren, men alla dessa fantastiska tips på bloggen är den bästa inspriationskällan ever!

  Kram
  Stoffe

  • Åse Solman Toft Reply

   Hej Inredningsvis! Bilden på badrummet har jag ritat och stylat inför fotografering för repotage i Vi i Villa. Kul att ni gillar det!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.