5 saker i Coronatider ni ska göra direkt när ni kommer hem

Mitt senaste inlägg på Instagram angående varför jag inte kan önska Glad Påsk i år slog stort. Jag fick så himla många fina tips och stöd i min isolering och det värmer ska ni veta. Vi måste alla förstå allvaret i det som händer nu annars kan vi sprida smitta vidare och döda hundratals människor i slutändan. Det går inte längre att låtsas som inget händer som många gör. För DET HÄNDER här och nu. Det vi kan börja göra är att bli medvetna i vardagen. Att ändra rutiner kan ta tid det vet vi alla. Men snart blir de nya rutinerna som de gamla, dvs något att acceptera. Många mikrobiologer i världen har kommit med väldigt bra tips att ta med sig i vardagen med Corona. Jag själv har en ny rutin varje gång jag kommer hem och det är att ta av mig ALLA de kläder jag hade på mig ute. Jag har katter och Corona kan även smitta till husdjur. Jag har även läst senaste rön att Corona virus kan överleva upp till SJU dagar på vissa material ytor (skrämmande) Så därför känns detta inlägg extra viktigt att gå ut med.

LÄS MER: Stor REA på trendiga utemöbler – veckans rabattfynd

Först och främst! om du bär på Corona virus men inte har några symptom ännu, kan du ändå sprida viruset till en annan utsatt person. För det andra utsätter du dig för andra människors virus och om du inte är vaksam och du tar dem med tillbaka hem, där de kan smitta dig.

Här får ni de bästa tipsen i Corona tider vad ni ska göra direkt innanför dörren när ni kommer hem. Dessa tips är både från kända mikrobiologer och från mig personligen som lever med ångest och luftvägsproblem.

Corona tips för hemmet

 

1. Rengör händerna med handsprit INNAN ni går in i hemmet

När ni befinner er utanför hemmet samlar ni på er MASSOR av virus och bakterier. dessa drar ni sedan med er in hemma till barn familj och husdjur. Därför MÅSTE ni sprita och tvätta händerna INNAN ni går in i hemmet. Undvik att vidröra ansiktet tills du tvättat händer och om möjligt, håll handskyddsmedel med dig så att du inte lämnar potentiellt skadliga patogener på bilens ratt eller handtag som går in i ditt hem.

Dr. Elizabeth Scott, professor i mikrobiologi vid Simmons Center for Hygiene and Health in Home and Community vid Simmons University i Boston, säger att hon försöker hålla händerna rena hela tiden. När hon är ute gör hon det i två scenarier. ”Om jag är ute i bilen, sanerar jag händerna så snart jag kommer tillbaka in i bilen efter resor till butiken,” säger hon. ”Eller, om jag bara går tillbaka in i huset, sanerar jag händerna innan jag går in.

2. Lägg kassar på golvet och häng upp väska och nycklar

Mat och paket från mataffärer kräver en helt annan vaksamhetsnivå. Eftersom bakterier kan leva på ytor som påsar i flera timmar, lägg inte dina matvaror på diskbänken där ni hanterar mat om ni inte planerar att desinficera dig omedelbart efter. Samma sak gäller de just levererade paketen ni förut la på köksbordet.

Eftersom det kommit helt nya rön att Corona även kan smitta husjur. Så tipsar jag om att inte lägga några saker på golvet när ni kommer hem, utan häng upp dem ist. För husdjur buffar som ni vet på kassar och väskor, vilket kan vara ödesdigert i detta smittfall.

3. Ta av smutsiga skor och kläder asap innanför dörren

Oavsett vart ni befann er när ni var ute, så är era skor och kläder också potentiella virusbärare. Speciellt eftersom de nya rönen säger Corona kan överleva upp till en vecka på vissa ytor.

MIN EGEN CORONA RUTIN: Jag tipsar här om min egen rutin jag gör VARJE gång när jag kommit innanför dörren. Först tvättar jag såklart händerna direkt. Jag går direkt in i garderoben hänger upp väska och tar av mig alla ytterkläder och hänger upp. Sen tar jag av mig ALLA kläder jag haft på mig utomhus då virus kan sitta på kläderna LÄNGE. Tar sen på mig myskläder. Sen har jag megatipset och det är att ALLTID sprita mobilen flera gånger per dygn OCH använd alltid handsfree till varje pris. För om ni sätter en skiten mobil mot ansiktet ni haft ute på stan, ja då är det bara Corona right in the face.

4. Tvätta händerna ordentligt IGEN och packa sedan upp

Nu när era smutsiga kläder är av kroppen så är det dags att ta bort bakterierna från händerna så att ni inte överför dem till alla ytor i hemmet. När ni har tvättat händerna kan ni ta bort matvaror eller öppna posten. Om ni bara gick utanför en promenad och är säker på att era händer är rena, då kan ni slappna av.

5. Lägg INTE matvaror från matpåsen på känsliga ytor

Att lägga matpaket och matvaror direkt från butik på diskbänk eller bänkar där ni ska laga mat, kan bli Corona fallet. Gör INTE detta utan håll matvaror utanför känsliga ytor. In med dem i kylen och frysen asap. Tvätta händerna sedan en 3e gång efter ni tagit i alla matvarorna för viruset kan sitta på matpaketen som hundratals människor kan ha vidrört i butiken.

Känns allt detta jobbigt och paranoid varning? Well välkommen till Corona pandemin 2020 för detta är verkligheten som den ser ut nu. Ska vi bli av med detta helvetes virus och överleva, då KRÄVS handling. Dessa tips är absolut de bästa sätten att undvika bära smittan vidare hemma och även hålla sig själv frisk. I början är alla nya saker jobbiga att göra, men efter ett tag kommer ni inse det va rätt enkelt ändå. Om alla i hela Sverige följer dessa tips ovan så lovar jag att vi skulle få ner Corona kurvan på bara någon månad. Det är ignorans och okunskap som sprider detta dödliga virus vidare.

JAAA! ni kommer få händer äldre än en 80-åring av all jäkla handsprit all day long. MEN om jag får välja mellan gamla händer eller ligga i respirator, ja då är valet rätt enkelt. Det finns ju även hand fillers ni kan köra senare när pandemin gått ner och allt startar upp på mer normal nivå i samhället :)

JAG BER ER att ta till er dessa tips ovan, för tillsammans kan vi vinna kriget mot Corona.

STAY SAFE!

LOVE M

HALVA PRISET PÅ INREDNING – KÖPTIPS

Ni hittar alla möbler med REA pris ovan HÄR

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

5 kommentarer

Moa tisdag, april 14, 2020 - 14:06

OTROLIGT BRA! och informativt inlägg. Du är bara bäst! Kram Moa

Svara
camilla onsdag, juli 29, 2020 - 16:26

hand sprit är inte bra för händerna

bästa är TVÅL OCh VATTEN

FÖR ATT HAND SPRIT FÖR STÖR HÄNDERNA BARA

Svara
Maria Ljungström torsdag, juli 30, 2020 - 01:10

handsprit och förstör heter det :) och ja tvål fungerar bra men knappast i väskan på stan.

Svara
karin torsdag, april 8, 2021 - 06:49

Det jag undrar över är vart dessa råd kommer ifrån, också om du tvättar förpackningar och kläder om inte så blir väl handlingen kontraproduktiv. Jag vet att det är länge sedan detta skrevs men tycker att det ändå skulle vara av intresse att få veta eftersom detta beteende liknar mitt och jag har gått i behandling för OCD.

Svara
Maria Ljungström torsdag, april 8, 2021 - 15:23

dessa råd kommer från världens kändaste virusexperter! Det hade du vetat om du läst artikeln och inte bara fokuserar på neagtivt.

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 kommentarer 160 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis