4 nyttiga kryddväxter som går att odla med fröer

Vem vill inte ha en timjandoftande egen örtträdgård fylld av väldoftande kryddväxter ? Många kryddor säljs ju färdigodlade i kruka ute i butik. Men det inte alla vet är att många av våra kändaste örtväxter går att odla på fröer. Det är ju även så häftigt att så med frö, då man fått upp växten helt på egen hand. När jag bodde på landet som barn hade jag ett sluttande litet berg där jag hade en egen kryddodling. Kryddor är raka motsats till andra växter som älskar vatten, kryddor gillar torrt och massor av sol.

LÄS MER: Upp till 70 % rabatt på lyxiga gardiner just nu

Här tipsar jag om 4 nyttiga kryddväxter som går lätt att odla själv med frösådd.

Kryddväxter

Anisisop

Aromatisk kryddväxt med utsökt doft av anis. Purpurrosa till blåvioletta, täta blomspiror. Dekorativ i perennrabatten.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus i såjord feb-april. Fukta jorden före sådd och tryck endast lätt ned fröerna på ytan. Täck med klar plast försedd med lufthål. Håll sådden vid 18-20 grader, efter groning ljust och svalt

Blek Solhatt

Stora blommor med glest hängande, blekt purpurfärgade kronblad. Gammal kultur- och medicinalväxt som numer ingår i modern forskning.

Odling från frö:

Förkultiveras inne i såjord blandad med lika mycket finkornigt grus eller perlit. Täck med tunt lager grus el vermikulit. Täck med klar plast och placera i 22-23 gr, efter groning ljust och 18-22 gr.

Backtimjan

Marktäckande perenn med upprättstående, ljusvioletta blomsamlingar. Mattbildande och torktålig. Utmärkt som trampväxt, i stenparti och andra soliga växtlägen.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus i såjord feb-april. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål och placera i 20-22 grader, efter groning ljust och 15-18 grader.

Anis

Välkänd kryddväxt med lakritsliknande arom. Vita-rosa blommor i flockar. Fröerna används torkade i rågbröd, likörer, grönkålsoppa m.m. Teavkok är bra mot hosta, slem och kramper.

Odling från frö:

Blötlägg fröerna 1 dygn före sådd. Sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd.


Alla växter ovan kommer från butiken impecta.se som säljer massor av fröer online. Impecta Fröhandel har funnits sedan 1975 och är ett familjeföretag som brinner för fröer. De har i sitt sortiment handplockat växtfröer som är gjorda för vårt minst sagt skiftande Nordiska klimat. Varje år presenterar Impecta en katalog som innehåller ca 2000 olika kvalitetsprodukter inom växter. Den innehåller bara deras egna fröer och inga masstillverkade eller utländska märken.

Jag hoppas att ni blivit sugna på att odla en helt egen väldoftande kryddträdgård i sommar. Det bästa är ju även att alla dessa kryddväxter går att äta och ha i matlagning också. Växter som både är vackra att se på och goda stoppa i munnen, de är de bästa i min mening :)

LOVE M

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 238 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis