(Gästpost från  Axo Finans )

Att renovera med en liten budget kan kännas omöjligt, men med god planering går det. Här får du råd om hur du ska gå till väga. Det är både roligt och givande, frustrerande och utmanande att renovera. Du lär dig mycket under processens gång, och belöningen är stor när arbetet är klart. Ägandekänslan du får av något som du har byggt eller fixat själv är enorm, och du kommer att känna dig stolt över allt arbete du har lagt ned på att göra ditt hem till en trygg och bekväm plats.

Drömmer du om en förändring men har en stram budget? Här kommer tre smarta tips för dig som ska renovera med en liten budget.

Foto: byggahus.se

1. Lägg mycket tid på planeringen

Att renovera kostar både tid och pengar, och många är inte medvetna om de typer av krav som ställs på boendet eller hur mycket det kostar att hyra in proffs. Under planeringsfasen bör du skapa en budget där du inkluderar så mycket projektdetaljer som möjligt. Bryt ned renoveringen i olika steg, och redogör för ekonomisk osäkerhet i samband med alla steg. Både material och arbete kan kosta mer än väntat.

Du bör också ta reda på vad du kan göra själv, och vad du behöver proffs till. Du kan absolut måla väggar och lister och sätta upp paneler, men ändra inte i det elektriska systemet eller rörledningarna på egen hand. Detta måste göras av godkända installatörer, annars kan du få problem med din försäkring vid eventuella fel och brister. Du kan be om offerter för att hitta proffs som får jobbet gjort till ett pris som du kan leva med.

2. Sätt upp ett schema

För att inte tappa kontrollen över projektet och kostnaderna kan du skapa en realistisk tidsplan för renoveringen. Då behöver du inte riskera att bo i ett evigt renoveringsprojekt. Var realistisk med hur mycket arbete du klarar av att göra åt gången, och hur snart du vill att renoveringen ska bli klar. Sätt milstolpar så att du alltid vet att ditt arbete går som planerat. Det kan t.ex. vara att väggarna ska vara färdigmålade i slutet av vecka 1, köksbänken ska vara slipad och oljad i slutet av vecka 2, och badrummet ska rivas i slutet av vecka 3.

Du kan knyta samman schemat och budgeten genom att inkludera materialleveranser och andra löpande utgifter. På så sätt kan du fördela dina kostnader efter den period då det ska renoveras, och du vet också när du måste ha pengarna redo för att betala större eller mindre räkningar.

3. Spara pengar eller ta lån

Oavsett om du renoverar med en liten budget eller inte, så kostar en renovering alltid pengar. Börja spara så tidigt som möjligt och börja inte renovera förrän du har en finansieringsplan på plats. Annars kan du få oförutsedda utgifter som du inte har råd med. När du har satt upp en budget vet du hur mycket renoveringen kommer att kosta, och du kan göra en besparingsplan som baseras på din budget. Planera att spara så mycket pengar som du kan i en månad utan att kompromissa med dina vanliga räkningar. När du vet hur lång tid det tar att spara ihop pengarna, har du ett datum då renoveringen kan börja. Om du sitter med gamla skulder kan detta också vara ett gyllene tillfälle att samla lånen och bli av med dubbla räntor och avgifter.

Ibland uppstår det situationer då renovering och underhåll är absolut nödvändigt, och du inte har tid att spara. Det kan t.ex. gälla en vattenläcka, ett krossat fönster, eller någon annan olyckshändelse hemma. Om du inte har en ekonomisk buffert för oförutsedda incidenter, kan en lösning vara ett privatlån. Hos Axo Finans kan du ansöka om privatlån på allt från 10 000 till 600 000 kronor via ansökningsblanketten online. Axo Finans jämför ett antal olika banker och plockar fram det bästa erbjudandet för dig. Det är gratis och icke-bindande att ansöka.

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

2 Comments

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.