fbpx

18 saker du inte får missa vid din renovering

Sommaren är onekligen den tiden på året när vi svenskar väljer att renovera och uppdatera våra hem till det bättre. En renovering av exempelvis köket, badrummet eller hela boendet kan vara ett spännande och riktigt roligt projekt, men det är också ett projekt som kräver noggrann planering på förhand.

Ska du välja att anlita ett företag för renoveringen eller är du kunnig nog att sköta stora delar av renoveringen själv, är bara en av alla frågeställningar att börja fundera på tillsammans med vilken budgetkalkyl som du har för att kunna ta projektet i mål.

Har du tänkt att göra en stor del av renoveringen själv så är enbart en sådan sak som att se över vilka verktyg du behöver en viktig del. Allt från handsågar, cirkelsågar, hammare och borrmaskiner är bara några av alla verktyg som man kan tänkas behöva ha i verktygslådan.

För att hjälpa dig på traven med allt du behöver tänka på från olika typer av sågar, till bygglov som du kan behöva ansöka om eller vilken säkerhetsutrustning som du behöver, här får du mina 18 tips inför renoveringen som du inte får missa.

 • Måttband

För att mäta avstånd, rum och storlekar på diverse material.

 • Hammare

För att slå in spikar, dra ut spikar och generella andra jobb där du behöver en hammare.

 • Skruvmejslar

Ett set med olika storlekar, både spår- och stjärnmejslar i olika storlekar kan vara mycket användbara.

 • Borrmaskin

En borr/skruvdragare kommer till användning vid många typer av renoveringsarbeten.

 • Såg

Vilken typ av såg du behöver beror på jobbet som ska utföras och vilket material som sågen ska såga i. En handsåg kan vara bra att ha, men en cirkelsåg eller sticksåg kan också behövas för vissa jobb.

Sågar av olika typer är utan tvekan ett av de verktyg som används allra flitigast vid en montering, så glöm inte att på förhand se över vilka typer av sågar du behöver och kom även ihåg att jämföra priser på sågarna då det finns en hel del slantar att kunna spara på köpet enbart vid val av rätt såg/sågar.

 • Vattenpass

För att säkerställa att saker är rakt horisontellt eller vertikalt.

 • Kniv eller skalpell

Används för att skära tapeter, mattor, isolering och liknande.

 • Tång och hovtång

Används för att klippa, böja och hålla fast olika saker.

 • Målarverktyg

Om du ska måla behöver du penslar, rullar, spackel, en skrapa och liknande.

 • Säkerhetsutrustning

Skyddsglasögon, hörselskydd, handskar, andningsskydd (beroende på arbete), och kanske till och med en hjälm.

Kom ihåg! 

Att detta bara är en grundläggande lista och att specifika jobb kan kräva specialverktyg. Dessutom, om du ska utföra elektriska eller VVS-arbeten och du inte är utbildad inom dessa områden, är det bäst att anlita en professionell för att garantera att arbetet utförs säkert och korrekt.

Utöver praktiska verktyg som handsågar, cirkelsågar, borrmaskiner och skruvmejslar så finns det också en hel del andra viktiga faktorer att ta i beaktande innan renoveringen ens sätter igång överhuvudtaget precis som det finns andra detaljer att ha koll på löpande under projektets gång:

 • Planera i förväg

Förstå vad du vill uppnå med renoveringen. Vill du förbättra estetiken, funktionaliteten eller båda? Ta dig tid att undersöka, skapa en lista med dina önskemål och prioritera dem.

 • Budget

Detta är kanske den viktigaste delen av planeringsprocessen. Se till att du har en klar bild av vad allt kommer att kosta och att du har lagt till en buffert för oväntade kostnader.

 • Professionell hjälp

Du kanske vill göra vissa saker själv för att spara pengar, men det finns vissa uppgifter som kräver yrkeskunskaper, som elektriskt arbete eller VVS. Det kan vara värt att anlita en professionell firma för dessa uppgifter. 

Det finns också företag som erbjuder totalentreprenad, vilket kan vara värt att fundera över. Väljer man att anlita ett företag som sköter allt i renoveringen så behöver du inte oroa dig för elektriskt arbete, VVS, vilka cirkelsågar, handsågar, hammare, målarpenslar eller säkerhetsutrustning du behöver inhandla utan företaget som du väljer att anlita sköter allt jobb med renoveringen åt dig.

 • Tidsram

Tänk på att större renoveringsprojekt kan ta tid. Planera din tid i enlighet med detta och försök att vara flexibel. Oväntade förseningar kan inträffa.

 • Bygglov

Beroende på omfattningen av din renovering kan du behöva söka bygglov. Kontrollera med din lokala kommun och byggnämnden där för att se vad som krävs.

 • Materialval

Kvaliteten på de olika material du väljer kan ha en stor inverkan på slutresultatet av din renovering. Det kan vara värt att investera i högkvalitativa material för långvariga resultat.

 • Miljöhänsyn

Fundera på att använda miljövänliga material och metoder där det är möjligt. Inte bara är det bra för miljön, det kan också vara bra för din hälsa och kan öka värdet på ditt hem.

 • Ditt boende under renoveringens gång

Om du planerar att bo kvar i ditt hem under renoveringen, kom ihåg att detta kan innebära en del obehag och störningar. Planera för hur du kommer att hantera detta.

Avslutningsvis inför din renovering!

Det är viktigt att komma ihåg att varje renoveringsprojekt är unikt och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är viktigt att göra en omfattande forskning och planering innan du börjar för att säkerställa att du får de resultat du önskar.

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis