15 tips för att organisera kök

15 tips för att organisera kök

När det kommer till att organisera kök så kan de flesta av oss behöva lite hjälp på traven. Vi vet alla hur rörigt ett kök kan bli, speciellt om du har barn. Det kan vara svårt att ta hand om ditt yrkesliv samtidigt som du tar hand om dina barn, lagar mat och städar. Det finns dock sätt att göra det enkelt. Att hålla ett kök organiserat handlar inte bara om konstant ansträngning, att städa och hålla ordning i allt, utan istället att organisera allt på bästa möjliga sätt.

LÄS MER: Så väljer ni rätt soffbord- ultimata soffbord guiden

Vi har några tips som hjälper dig att få ut det mesta av ditt köksutrymme och sparar tid på att leta efter saker och organisera allt snyggt. Här är 15 tips som hjälper er att organisera kök och få ett perfekt Instagram hem kök.

Foto: Noremax

1. Fixa ett takställ

Har du en köksö? Då är detta en bra lösning för att förbättra utrymmet och organiseringen i ditt kök. Ett takställ kan användas till krukor, eller ett av mina favoriter, ha det som ett glasställ.

Känner du till de där vinglasen som tar för mycket plats i ditt skåp och du bara använder dem en gång i månaden? Ett takställ är en perfekt lösning. Det ser bra ut och det hjälper dig också att få massor av utrymme.

2. Utdragbart köksställ

Ett annat enkelt sätt att skapa mer utrymme i ett litet kök, är med ett utdragbart köksställ. När du bara har några saker i ditt köksskåp som helt enkelt tar för mycket plats, men som inte är så höga, kan du använda ett utdragbart köksställ. En enkel lösning för att ge dig ännu mer utrymme.

3. Behållare för allt

Ett enkelt sätt att rensa hela köket är att använda behållare. Detta hjälper dig att få ditt kök mer organiserat och snyggt. Det hjälper dig också att hantera ditt skafferi och till och med din inköpslista.

Varför behöver man till exempel ha 3 eller 4 paket pasta? Lägg bara allt i en behållare. Det hjälper dig att hålla reda på vad du behöver köpa, och det hjälper dig också att spara lagringsutrymme.

4. Soppåsar på väggen

Du vet känslan när du behöver en soppåse och du helt enkelt inte hittar den? Varför inte ha en påsdispenser på väggen? Detta gör det extremt enkelt att få en soppåse när du behöver en. De är också väldigt lätta att ladda, och det är väldigt praktiskt.

5. Torkställ ovanpå diskbänken

Har du svårt att få plats runt diskbänken eftersom du alltid har för mycket bestick och tallrikar som torkar? Fixa allt med ett enkelt torkställ som stannar ovanför diskbänken. Det här är ett så bra verktyg, eftersom det gör det väldigt enkelt att också hålla ordning på saker och ting. Du kan separera dina köksredskap samtidigt som du lägger dem på torkställningen, så blir det lättare att lägga dem på lådorna och skåpen senare.

6. Galgar och hyllor över diskutrymme

Ett enkelt sätt att få mer utrymme i ditt kök och hålla ordning på allt är genom att använda hyllor och galgar. Har du en köksvägg utan skåp som har bänkskiva? Ta bara några galgar och hyllor där. Du kan alltid förvara kryddor, eller behållare, samt tallrikar och glas.

7. Fruktkorg med flera nivåer

Är du en fruktälskare, men din fruktkorg får inte plats med allt? Det finns en enkel lösning! Släng bara din nuvarande fruktkorg och köp en som har flera nivåer. Detta gör att du alltid kan hålla dina frukter organiserade.

8. Skjuthyllor för krukor

Skjuthyllor är en av de bästa skapelserna för köksskåp, speciellt om du har ett skåp i ett hörn. Det kan vara svårt att inte bara förvara tallrikar och kastruller där, utan också att ta ut dem när du behöver använda dem. Skjuthyllor på köksskåp gör det till en bra lösning för hörn.

9. Kryddhylla på väggen

Du älskar kryddor, men har alltid svårt att hitta den du vill ha? Ett kryddställ på väggen kan enkelt fixa detta åt dig. Du kan använda ett speciellt skåp för det, eller till och med några mer kreativa sätt som att använda hyllor.

Ett kryddställ på väggen är en bra lösning för att hålla ihop alla dina kryddor på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Du kommer även enkelt att kunna se när du behöver köpa mer kryddor.

10. Lägg allt på sin plats

Ett av de vanligaste misstagen människor gör när de försöker organisera sina kök är att ha allt utspritt. Gör inte detta! Håll allt på sin plats. Krukor bör ha ett eget dedikerat skåp. Detsamma gäller tallrikar och glas. Detta gör det enkelt att veta var allt finns och förbättrar din köksorganisation.

11. Skjutskärbräda

Ett av mina favoritsätt att förbättra utrymmet i ett kök, speciellt om du har en liten bänkskiva är att ha ett skjutbart skärbord. Detta sparar motutrymme och gör det också enkelt att tillaga din mat.

Vissa skjutbara skärbord har också hål. Detta är perfekt eftersom du kan lägga en liten garabelåda under och snabbt förbereda och hacka all mat du behöver. Du kommer också att hålla ditt kök rent utan skräp.

12. Försök att förvara allt horisontellt

Ett enkelt sätt att skapa mer utrymme i dina köksskåp och organisera saker bättre är att försöka förvara allt i sidled. Detta gäller särskilt för både grytor och tallrikar. Om du lagrar allt ovanpå varandra kommer du att upptäcka att du inte kommer att använda mycket utrymme. Genom att använda ett ställ och förvara saker horisontellt kan du få mycket mer utrymme.

13. Hängare på sidan av dina köksskåp

Behöver du extra utrymme för att hänga upp några fler krukor eller dukar? Varför inte sätta galgar på sidan av dina köksskåp. Detta är ett enkelt sätt att få ännu mer utrymme om du har ett litet kök. Det är också en billig gör-det-själv-lösning som tar några minuter att göra.

14. Skåp ända upp till taket

När du försöker få ut det mesta av ett litet utrymme är ett sätt att göra det genom att tänka vertikalt. Om du har ett litet kök bör du försöka få till köksskåp som går ända upp till taket. Detta kommer att ge dig massor av utrymme. Om du redan har köksskåp men de har lite utrymme mellan taket, försök använda det utrymmet för att förvara saker. Kom ihåg att lägga saker du inte brukar använda där eftersom det inte är så lättillgängligt.

15. Vägghängt bord

Slutligen är ett av de bästa sätten att förbättra utrymmet och organisationen i ditt lilla kök genom att använda ett väggmonterat bord. Det här är en enkel lösning som låter dig ha ett bord när du behöver det och sätta upp det igen när du är färdig med det.

Slutsats

Oavsett om du har ett litet eller stort kök finns det alltid sätt att förbättra din organisation och få ut det mesta av det utrymme du har tillgängligt. Det kan vara svårt att hålla ordning och reda i köket, men med dessa kökstips kan du verkligen organisera ditt kök till perfektion.

Maria Ljungström

Shoppa köksmöbler

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024