15 Staycation tips för barn ihop med föräldrar

Dags för lite staycation tips inför Jullovet! Jag vet hur svårt det kan vara för föräldrar att välja aktiviteter för sina barn under en semester hemma. Corona pandemin tyck aldrig ta slut och att resa bort över Jul/Nyår känns därför mindre lockande. Därför bestämde jag mig för att sammanställa en lista med olika idéer om aktiviteter du kan göra med dina barn. Alla dessa idéer är dessutom lätta och okomplicerade saker, men som ändå kan göra dina barns dag mer interaktiv och rolig.

Klassiskt brädspel

Jag vet, jag vet att alla barn nuförtiden bara tänker på Tv-spel och Tik Tok. Det kan dock vara en bra idé att testa på nåt kil IRL och inte bara online. Ett bra kul sätt att umgås med hela familjen är att spela brädspel. De är inte lika interaktiva som video

spel men de är underhållande och ett sätt att ha kul tillsammans med dina barn under semestern. Det finns allt från typiska brädspel till pussel. Själv ÄLSKADE jag som barn att spela Bondespelet, ett klassiskt brädspel. Testa även Monopol, ett brädspel ingen bör missa.

LÄS MER: Inreda barnrum hållbart och eco vänligt

Campa inomhus

En av de saker som barn älskar, är att kunna njuta av lite tid med sina föräldrar hemma under Jullovet. Varför inte göra en mini camping för barnen inne? Ett bra sätt att göra detta är att sätta upp ett tält inne i huset. Detta kan lätt vara

gjort med några filtar och stolar som stöd. Du kan gå med dina barn under detta

lite hemgjorda tält och tillbringa lite tid med att antingen prata, läsa berättelser eller till och med spela ombord spel.

Detta får det att kännas för barnen att de reser fast de stannar kvar hemma!

Baka tillsammans

Bakning är också ett bra sätt att umgås och umgås med dina barn. Att baka och laga mat tillsammans är ett otroligt bra sätt för familjen att bounda tillsammans. Testa nya recept inför Jul och låt barnen vara med och bestämma vad som ska lagas. Då slipper alla föräldrar sura miner vid bordet, då barnen själva vart med och lagat maten. Detta är även ett jättebra sätt för barn att lära sig nya saker inom matlagning.

Läsning tillsammans

Läsning är nu mer än någonsin underskattad. Det finns så många glada och bra stunder du

kan spendera med att läsa berättelser med dina barn, även om de är lite äldre. Dessa gamla sagor är fylld med magi, och sättet du berättar historien på kan skapa eviga minnen som dina barn kommer att minnas i många år framöver.

Min mamma läste TON av sagor för mig som barn. Min favorit var den magiska sagan, Prins hatt under jorden. Jag älsade varje gång mamma höll om mig och läste dessa spännande berättelser om magiska platser i sagans värld. Jag tror det kan vara därför jag är så bra som skribent nu som vuxen :)

Studsmatta

Jag vet vad ni tänker nu! Vadå jag har väl inte plats i min lägenhet för en studsmatta. Jag förstår det,  men det finns lösningar då det finns studsmatta platser i alla större städer. Besök dessa studscenter med dina barn och låt dem studsa tills de blir helt slutkörda av kul. Det är också ett sätt att få kontakt med

andra barn och få dem att umgås. Om du har plats i ditt hus eller uteplats är detta ett bra sätt att ha superkul ihop med era barn.

Kul karaokekväll

Det här är en av mina favoriter genom tiderna. Det är fantastiskt att genom musik, få kontakt och ha mega kul med familjen. Du kommer att kunna skratta, ha kul och samtidigt släppa ut alla dina känslor. Det är också ett bra sätt för dina barn att få vanan att uppträda. Ett överlag mycket bra sätt att tillbringa en kväll med familjen. Vem vet ni kanske har en blivande Idolvinnare i familjen :)

Dockteater

Vi går verkligen old school här! Men detta är en av de roligaste och mest underhållande sakerna göra med dina barn IRL. Du kan antingen skapa dina egna dockor eller köpa några från en butik. Det här är en bra sätt att låta sin fantasi flöda och skapa sina egna berättelser. Det kan också vara väldigt roligt att göra med familjen, en i taget berättar sin egen historia.

Upptäck rymden och stjärnorna

Detta är ett annat bra sätt att tillbringa tid med dina barn. Skaffa dig bara ett enkelt teleskop och du kan enkelt tillbringa en härlig tid med dina barn. Att betrakta stjärnorna på himlen! Det är också en möjlighet för dem att lära sig om astrologi, som kan bli en användbar erfarenhet för både dem och dig.

Jag tipsar er om att besöka Observatoriet här i Göteborg, ett ställe vid Slottskogen där ni kan studera rymden och lära er om astrologi.

Starta en mini trädgård inne

Trädgårdsarbete kan vara mycket givande inte bara för vuxna utan också för barn. Det här är ett bra sätt för barnen att odla. Skaffa ett miniväxthus och låt barnen själva bestämma vad som ska planteras. Ett tips är att odla kryddor, dessa kan ni sedan använda när ni lagar maten ihop.

Lära mer om fotografering

Många av den nya generationen är uppväxta med kameran i smartphonen. Men det är en helt annan sak att fotografera med riktig kamera. Låt barnen ta en fotokurs och experimentera med att fotografera hemma. Det låter dem posera och göra roliga ansikten samtidigt som de skapar minnen för sitt liv. Detta är en enkel men bra idé för att hjälpa dig spendera tid med dina barn.

Målning och skapande

Eftersom vi går in på konstsidan av saker och ting, så finns det måleri. Måla med dina barn kan också vara en kul kreativ upplevelse. Att låta dem uttrycka sina känslor och visioner på ett stycke av papper är även ett bra sätt att knyta an till dem. Jag målade själv MASSOR när jag var barn, då jag är en kreativ själ. Det ger även utlopp för barnets känslor att måla.

Jag tipsar er om att besöka konstmuséet på Götaplatsen i Göteborg, här kan ni tillsammans med era barn få massor av härlig ny inspiration för kreativt skapande.

Vetenskapsexperiment

Vi älskar alla vetenskap, och det finns inget som en fantastisk vetenskapsupplevelse. Om det är en bluff vulkanutbrott eller något mer invecklat, det här är en fantastisk vistelseidé att göra med dina barn. Det låter dig inte bara knyta an till dem, utan du kan faktiskt lära dem om vetenskap och de lär sig också något av det.

OBS: En varning är dock att låt inte barnen hämta experiment inspo från Youtube, då detta tom dödat barn. Ha alltid uppsikt över barnen när de jobbar med olika experimentella ämnen.

Spännande skattjakt

Det här är min favorit överlägset. Nämn ett barn som inte gillar en bra skattjakt Det här är ett spännande sätt  att tillbringa tid med dina barn. Det kräver en del planering men det kan det vara en av de mest givande sakerna du någonsin kommer att göra med dem. >Klä ut er och låtsas att ni är med i Pirates of the caribbean.

Klä ut er ihop

Även om det inte är Halloween är att klä ut sig en annan rolig aktivitet att göra med dina barn. Att klä ut sig, och

att leka runt huset är ett enkelt men bra sätt att tillbringa tid med dina nära och kära. En annan idé är att göra ansiktsmålning, de älskar det och det är ett enkelt sätt att förgylla deras dag.

Skaffa ett husdjur

Jag kan redan se några av er rynka pannan i ansiktet! Detta kan dock bli det bästa ni har gjort. Varför inte ta med barnen till ett rescue center för hundar och katter som blivit lämnade. Den connection barnen får med husdjuren kan bli ett minne för livet senare när de är vuxna. Så låt barnen få det där husdjuret de så länge tjatat om.

Det som är bra med husdjuren är att de sprider glädje oavsett vilka mörka tider vi än må gå igenom.

Som ni ser är det inte alltid dåligt att gå tilbaka till ”old school” umgänge. Menar visst den nya tekniken är bra, men inget slår riktiga möten och skratt tillsammans IRL. Att skapa minnen tillsammans i familjen som ni sen bevarar resten av livet. Jag hoppas ni testar några av dessa staycation barn och förälder tips och att ni får några fantastiska minnen för livet:)

Staycation is the thing!

/Maria

SHOPPA FAVORITER

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 196 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis