fbpx

10 saker att tänka på innan ni reser till Lissabon

(Samarbete med dejtingplatsen.se)

Lissabon är en riktigt historisk pärla till storstad i Europa. Portugal hamnar ofta i bakljuset som resmål då Spanien och Italien går före. Dock har Portugal massa mysiga städer och stränder så ska inte missas att besöka nån gång. Lissabon har dessutom spårvagn, bara en sån sak för en Göteborgare som mig. Det finns några saker att tänka på innan ni besöker Lissabon.

LÄS MER: Här är höstens hetaste trend – ett måste om ni älskar sammet

Så här har jag nu en lista med 10 saker att tänka på före ni besöker Portugals huvudstad Lissabon.

Lissabon tips

1. Språket

Portugiserna förstår om ni talar lätt engelska och öppnar med Portugal grundfraser. De flesta lokala Portugiser under 30 år förstår engelska bra och äldre än det känner till tillräckligt för att hjälpa turister. Lär er Portugals grundfraser som olá (hej), obrigado (tack), en conta, por favor (kolla snälla). Lokalbefolkningen kommer då att respektera ansträngningen och försöker omedelbart byta till det språk du talar. (Försök bara inte prata spanska.)

2. Maten

Välj restauranger klokt i Baixa! Inte alla restauranger i Lissabons turisttäta downtown-område är jobbiga turistfällor. Många är bra och några är otillåtliga – som Taberna Moderna, i Rua dos Bacalhoeiros (missa inte deras gin bar), eller Caxemira, en liten indisk restaurang på 1: a våningen i en anspråkslös byggnad som gör de bästa chamuças – samosas – i stan. Men huvuddelen av områdets restauranger är för dyra för den lägre kvalitet de erbjuder.

Några restaurang tips: Undvik menyer med mass matfotografier av rätter och restauranger med anställda som desperat försöker locka förbipasserande på gatan. En bra tumregel är att ingen maträtt ska kosta mer än 20 euro (med vissa undantag, främst med skaldjur). Om du tar risken, be alltid om priser i förväg och acceptera inte förslag från menyn från restaurangpersonalen.

3.

Du äter det, du köper det! Detta är en vanlig fallgrop för första gången besökare i Lissabon. Vi Svenskar är vana vid gratis tilltugg före maten. Därför kan vi få en liten chock i Lissabon först. Om man tex äter oliver, bröd eller andra små rätter som tas med till ditt bord på restauranger (känd som couvert) kommer man att debiteras för dem – även om det vanligtvis inte kostar mer än ett par euro. Om du lämnar dem orörda kommer de att tas bort.

4.

Betala inte för mycket för öl! Ingen öl här är värd mer än 1,50 euro (1,70 US $). Att betala mer än det är orimligt, och för lokalbefolkningen är detta pris redan på rån. Det är därför som lokalbefolkningen undviker restauranger och barer nära turistattraktioner för sin öl på sommaren och det borde du också. Du kommer förmodligen att dricka mycket av de två huvudsakliga ölvarumärkena Sagres och Super Bock, men det finns andra alternativ. Dois Corvos Cervejeira (Rua Capitão Leitão, 94) är förmodligen det mest kända lokala varumärket; deras destilleri, beläget i Marvila, har en liten bar för provtagning. Cerveteca (Praça das Flores, 62) var banbrytande för stadens hantverkliga ölvänner och har fortfarande en oslagbar ale-katalog.

5. Sevärdheter (Och att undvika)

Stanna utanför massturism centrum! Om du vill uppleva en lugnare del av Lissabon-livet kan du prova Alvalade, en stadsdel byggd på 1940-talet för en växande medelklass. Benfica, en tidigare landsby som byggdes runt en liten kyrka, nu en del av staden, behåller känslan av ett hårt sammansvetsat samhälle. Följ lokalbefolkningen för att upptäcka de bästa pastellarierna (konditorier) – så som Frutalmeidas (Avenida de Roma, 45) i Alvalade och Pastelaria Nilo (Estrada de Benfica, 715). Båda stadsdelarna ligger 40 minuters promenad från centrum. För att vara lite närmare actionen kan du prova Campo de Ourique, ett övre medelklassklassområde med sofistikerade restauranger (som Tasca da Esquina, specialiserat på portugisisk mat) och nära till den charmiga Jardim da Estrela, en av Lissabons många stora offentliga trädgårdar.

6.

Hitta vyer, inte sevärdheter! Lissabon har inte sevärdheter som Eiffeltornet eller stora torg och kända monument. Medan de har några landmärken, som Praça do Comércio, Avenida da Liberdade och bron den 25 april, är stadens styrkor dess miradouros – synpunkter. Nossa Senhora do Monte miradouro, Graça, uppe på en kulle, är en personlig favorit. Men det finns många andra alternativ, såsom toppen av den 7: e pelaren på 25e april bron. Eller korsa floden vid Cais do Ginjal i Cacilhas för ett oslagbart panorama.

7. Se upp för tjuvarna

Var medveten om tjuvar! Ficktjuvar är vanliga i stadsdelarna Alfama och Baixa, liksom på 28 spårvagnen, och vid attraktioner som Belém Tower eller hissen Santa Justa. De är ofta förklädda som vanliga turister, med kameror som dinglar från halsen.

Tips: Köp en midjeväska och ha allt värdefullt i den, de är dessutom supertrendiga i sommar.

8. Spårvagn 28

Åk kända spårvagnen 28 smart! på en 45-minuters resa får ni se några av de vackraste delarna och utsikterna av Lissabon, men den är nästan alltid fullpackad av folk. Det är också det bästa ficktjuveområdet runt spårvagnen så se upp. Om du helt enkelt måste kryssa för den rutan, är det bästa sättet att få en plats tidigt på morgonen – de första spårvagnarna börjar klockan 5.40, men klockan 8 eller 9 bör vara O.K., eller sent på kvällen, efter 08:00. Spara pengar: ombordpriset för spårvagnar är 3 euro (3,40 US $) men med ett Lisboa Viva Viagem-kort betalar du bara 1,35 euro (1,50 US $).

9. Rätt skor avgör allt

Ta med förnuftiga skor! Lissabon är byggd över sju branta kullar klädda i kullerstensgator som är ansvariga för många turisters stukade fotleder eller till och med brutna ben. Under de regniga månaderna – under höst, sen vinter och tidigt på våren, behandlar stadens sjukhus skador och olyckor på ojämna, snygga trottoarer. Hoppa över högklackarna.

10. Shoppa dygnet runt

Handla när som helst! Butiker, stormarknader och gallerior stänger inte på helgerna. På söndagar är de flesta butiker i områden som Chiado, en av Lissabons mest besökta shoppingplatser, öppna, och köpcentra är vanligtvis fulla av människor som tar sin promenad efter lunch. Stormarknader är öppna även på de flesta nationella helgdagar, utom juldag 1 januari och 1 maj. Köpcentra som Colombo och Amoreiras är där lisboetas kan handla, men jag skulle hellre handla i stadsdelar som Chiado, Bairro Alto och Baixa – där många historiska företag räddades från nedläggning tack vare ett stadsomfattande program som kallas Lissabon historiska butiker, som har skyddat kämpar med traditionella företag från stigande fastighetspriser.

Mitt personliga singel restips: Om man är ensamresande singel turist i en helt ny stad kan det kännas lite ensamt. Är ni singel och reser ensamma kan jag varmt rekommendera Tinder. När jag själv rest utomlands ensam använder jag alltid Tinder på varje nytt ställe. Jag har träffat störtsköna trevliga killar varje gång. Ett tips från mig är att ändra datingprofilens text när ni är utomlands till detta ”Hi Im on vacation here Wanna be my tourguide?” Den funkar lika bra varje gång haha. Så får man inte bara skönt sällskap utan även en snygg guide som kan visa staden från alla håll.

En bra jämförsajt för olika datingsidor är dejtingplatsen.se Här hittar ni alla de bästa datingsajterna och ni kan lätt finna den sajt som passar bäst just för era behov. Jag gillar som sagt Tinder eftersom man kan ställa in den i vilket land man än är och träffa inhemska folk via den app.

Lycka till med resandet och raggandet :)

PUSS M

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis