Phalaenopsis - skötsel och planteringstips

Phalaenopsis – skötsel och planteringstips

Phalaenopsis-orkidén är definitivt en av de mest populära krukväxterna! Den härstammar från de tropiska områdena i Asien och Australien. I själva verket är det nästan omöjligt att odla dessa exotiska blommor utomhus i det skandinaviska klimatet. Men inomhus är de perfekta för alla, även de med mindre gröna fingrar. Med ett stort antal orkidéer att välja mellan förblir Phalaenopsis-orkidéer fortfarande en av de mest populära, särskilt eftersom de är särskilt lämpliga för nybörjare.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Blomstänglarna på dessa orkidéer växer från bladskarvar eller axlar och bär vanligtvis många knoppar, vilka kan blomma i en månad eller mer om de vårdas på rätt sätt. Deras långvariga blommor hänger i klasar och öppnar sig gradvis. En enda flerblommig blomställning kan ha mer än 20 blommor, och enskilda blommor kan hålla i veckor.

Hur man odlar Phalaenopsis orkidéer inomhus

Phalaenopsis-orkidéer är inte instabila när de expanderas inomhus och även under lämpliga förhållanden kommer de att belöna dig med snygga blommor i månader. Dessa orkidéer expanderar på trädstammar såväl som grenar i tropiska atmosfärer. Så det är idealiskt att simulera dessa problem. Framgångsrik tillväxt innebär att lokalisera den bästa jämvikten mellan luftfuktighet, temperaturnivå, ljus och luftflöde.

Solsken

Stor belysning krävs för att expandera Phalaenopsis, men rakt solljus kommer säkert att bränna löven. Hela vintern kan du dock placera orkidén i ett söder- eller östervänt fönster som får lite direkt ljus. Vänd din orkidé då och då för att behålla sin tillväxt jämn. En växt med lämpliga ljus kommer säkerligen att skapa ljusgröna löv. För lite ljus kommer att resultera i mörkgröna nedfallna löv, liksom för mycket ljus kommer säkerligen att orsaka en rosa eller rödaktig nyans att utvecklas längs fallna lövkanter, som så småningom blir gula.

Konstgjort ljus

Om det inte finns tillräckligt med helt naturligt ljus, kan du på samma sätt placera plantan under extra odlingslampor. Ljus som alternativ för orkidéer är lysrör (40 eller 74 watt beroende på längd), och hitta Phalaenopsis 30 cm under ljuset.1.

Temperaturnivå och även luftfuktighet

Phalaenopsis anses vara en “mysig krukväxt” samt väljer temperaturer mellan 75 och 85 grader Fahrenheit. Ändå kan de anpassa sig till normala hemtemperaturnivåer på 65 till 70 grader Fahrenheit. Ju högre temperatur, desto bättre växtens krav på fukt, liksom ju högre luftfuktighet och även temperatur, desto större krav på stormiga luftrörelser för att stoppa röta, svamp och sjukdomar. Flera effektiva orkidéodlare kör en takföljare eller stationär fläkt regelbundet i områden där de odlar orkidéer.

Orkidéer gillar dessutom att kontrastera hela tiden temperaturer. För att orsaka en blomning, kräver växten ett par svalare nätter, med temperaturer runt 55 F, för att blomma.

Vattning

Phalaenopsis är en “monopodial” orkidé, vilket innebär att den växer från en ensam stam. Den har inte de stora vattenlagrande pseudobulberna som upptäckts på sympodiala (eller förgrenade) orkidéer, därför har denna växt en lägre tolerans för torrperioder.

Under växtperioden, vattna plantan regelbundet eller närhelst dess utsatta rötter blir silvervita (ungefär så snart som en vecka). Kör varmt vatten över växten, barken och luftburna rötter tre eller fyra gånger under cirka 10 minuter, vilket ger orkidén mycket tid för absorption. Efter det, se till att det är helt dränerade rör innan du returnerar det till sitt fönster.

Vatten bör aldrig tillåtas att slappna av runt växtstammen. Detta kommer säkerligen att få de nya fallna löven att ruttna, och även växten kommer säkert att försvinna. När rötterna har vattnats måste de övergå från silver till ljusgröna. Under hela blomningsperioden kan du skära tillbaka vattningarna till varannan vecka. Phalaenopsis-orkidéer kan kämpa med rot- eller stamröta, vilket vanligtvis sker på grund av att det expanderande mediet faktiskt har övervattnats och dessutom är blött.

Gödsling

Under hela växtsäsongen, som vanligtvis är på sommaren, kan du mata din orkidé med en utspädd orkidégödsel var tredje eller fjärde vecka. Undvik att gödsla under höst, vinter och vår (blomningssäsongen), eftersom övergödning kan leda till för mycket bladverk och få blommor att blomstra. Vissa odlare väljer att ge växten en “blomstärkare” i september eller oktober för att främja blomningen.

Trimning och underhåll.

Beskär mogna orkidéer årligen under deras viloperiod, efter att blommorna har bleknat. Använd en ren sax eller kniv och skär den övre delen av stjälken tillbaka till ungefär 3 cm över en nod för att främja ny stjälkbildning och fler blommor. Du kan också ta bort vissna blommor, men de kommer ofta att falla av på egen hand. Ta bort alla bruna eller svarta löv och trimma tillbaka eventuella oönskade rötter som är döda och bruna eller förmultnade.

Det är normalt att orkidéer utvecklar rötter ovanför jorden. Dessa är luftrötter, och du bör inte klippa dem. Låt dem vara.

Typer av Phalaenopsis-orkidéer

Det finns över 60 äkta arter av Phalaenopsis-orkidéer. Dessa växter har också korsats omfattande, och det finns otaliga hybrider, från den klassiska vita hybrid-Phalaenopsis-orkidén till små juvel-liknande varianter med moln av gula och godisrosa blommor. Några favoriter bland odlare inkluderar:

Phalaenopsis ‘Liodoro’ genererar vågiga, intensiva miljövänliga löv samt rosa och lila stjärnliknande blommor. Denna växt kan nå en höjd av 50 cm.
Phalaenopsis schilleriana stoltserar med stora 6-cm, rosa och lila blommor, med mörkgröna brokiga fallna löv. Varje stam på denna sort kan växa upp till 200 blommor.
Phalaenopsis stuartiana skapar vita blommor med gula såväl som röda prickar på flera grenar, samt kan stiga till 75 cm höga.
MiniPhalaenopsis kräver mindre vatten på grund av sin mindre storlek och kan hittas i en mängd olika blomnyanser.

Kruka storlek

Precis som med alla epifytiska orkidéer bör Phalaenopsis planteras i behållare med utmärkt dränering och stora dräneringsöppningar så att de inte står i vatten.

Många Phalaenopsis trivs i 10- eller 15-cm azaleakrukor, och de planteras normalt sett aldrig i en kruka som är större än 15 cm i diameter. Både plast- och terrakottakrukor fungerar bra så länge de erbjuder bra vattendränering.

Omplantering av Phalaenopsis-orkidéer

Plantera om Phalaenopsis-orkidéer på våren, efter att blomningen är avslutad och när du ser rötter som växer ut ur krukan. Vuxna Phalaenopsis kan vanligtvis växa i samma kruka i ungefär 2 år innan de behöver omplanteras. För att göra detta, använd en kruka som är ungefär 2-5 cm större än den befintliga krukan och desinficera den med en mild bleklösning (orkidéer är mycket känsliga för bakterier). Tvätta dina händer och alla verktyg du kommer att använda noggrant. Låt krukan torka helt och fyll sedan den med orkidébark. Försiktigt ta bort orkidén från sin nuvarande kruka, klipp bort eventuella bruna rötter och placera den sedan direkt i den nya krukan med det fuktiga barkmediet. Packa försiktigt jorden runt rötterna. Dimma plantan dagligen tills nya rötter bildas.

Phalaenopsis Förökning

Orkidéer kan förökas från frön, men processen är tidskrävande och kräver speciell laboratorieutrustning, så det är bäst att överlåta det till kommersiella odlare. Hemmaodlare kan dock föröka sina Phalaenopsis-orkidéer genom att använda de naturligt producerade “barnen”, som kallas keikis. Keikis är identiska kopior av förälderväxten och uppstår ibland på antingen en gammal eller ny blomstängel. När en keiki är ungefär ett år gammal kan du ta bort den från moderplantan och plantera den i sin egen kruka.

Så här förökar du orkidéer från en keiki:

För att föröka en Phalaenopsis-orkidé med en keiki, samla ihop följande material: blomsax, spritservetter, en kruka, en sprayflaska och ett krukningsmedium avsett för orkidéer.

Följ dessa steg:

  • Vänta tills keikin är ungefär ett år gammal, cirka 8 cm lång och har utvecklat två eller tre egna blad samt flera välmående rötter.
  • Desinficera saxens blad med spritservetter för att säkerställa att de är rena och sterila.
  • Försiktigt ta bort keikin från moderplantan medan du ser till att rötterna förblir intakta.
  • Fukta krukmediet av orkidébark och plantera keikin i en egen kruka. Det är okej om de övre delarna av rötterna är synliga ovanför mediet.
  • Spraya babyplantan dagligen med vatten för att säkerställa att den får tillräcklig fukt tills den har etablerat sig.
  • Genom att följa dessa steg kan du framgångsrikt föröka din Phalaenopsis-orkidé med en keiki.

FAQ

Kan Phalaenopsis-orkidéer få sjukdomar?

De kan ibland drabbas av svampsjukdomar som bladfläckar, lövfläckar, rotröta och även blomfläckar. Många av dessa sjukdomar kan kontrolleras genom att ta bort de skadade delarna av växten, såsom blad, rötter eller blommor, och i vissa fall behandla växten med ett svampdödande medel. Dock kan de flesta problem förebyggas genom att upprätthålla lämpliga odlingsskötselförhållanden, inklusive korrekt dränering, ventilation och undvikande av övervattning. Det är också viktigt att undvika att spruta vatten på bladen när du vattnar, eftersom detta kan öka risken för svampsjukdomar.

Varför är de fallna löven på mina orkidéer skrynkliga?

Om dina Phalaenopsis-orkidés nedfallna löv är skrynkliga är det troligtvis ett tecken på att växten är undervattning och att luftfuktigheten är otillräcklig. För att öka luftfuktigheten runt växten kan du placera en stenbricka med vatten under orkidén, men se till att krukan inte står direkt i vattnet. Detta kommer att hjälpa till att öka den omgivande luftfuktigheten och förbättra växtens tillväxtvillkor.

Vilka insekter är vanligast hos dessa orkidéer?

Phalaenopsis-orkidéer är vanligtvis inte särskilt mottagliga för skadedjur, särskilt när de odlas inomhus. Men vissa skadedjur som spinnkvalster, mjöllöss, sniglar och snäckor kan ibland påverka dem, särskilt om de odlas utomhus eller i växthusmiljöer. Många av dessa skadedjur kan hanteras genom att använda insekticidtvål eller andra lämpliga bekämpningsmedel. Det är viktigt att identifiera skadedjuren korrekt och använda lämpliga åtgärder för att kontrollera dem om de blir ett problem för din orkidé.

  1. Jag har gillat alla :-)

  2. Roligt med tävling! Och vilka recept sen.. Mums!

  3. Jag har gillat!

  4. Jag har gillat allihopa :-)

  5. Gillat 7 ggr om! Hoppas!

  6. Jag är gärna med och tävlar om denna bok och har gillat alla 7 recept
    speciellt den vegetariska lasagnen, som jag bara måste testa :-)
    Elisabeth

  7. gillar alla 7 gångerna! hoppas på vinst! :) <3

  8. Hej!

    Jag är gärna med och gillar x 7 (Kristiina Söderström).

    Tack för all inspiration du delar med dig av!
    Gillar nu inredningsvis på FB, wow vad mycket fint!

    Ha en fin dag!
    Mvh Kristiina.

  9. Hej!
    Jag gillade alla sju inläggen! ( Malin Svensk Björck)
    Tack för inspirationen:-)
    Till vårt långväga besök av min syster med familj på lång fredagen blir det äppelkaka, chpklad kaka och premiär! För mig, morotskake muffins. Har aldrig ätit eller bakatnån form av morotskaka, trots att jag bakat i många år. Men morotskaka som muffins bara måste jag prova !
    Älskar att baka muffins och cupcakes och det här receptet ropade på mig :-)
    Ha en härlig vecka!
    Mvh
    Malin

  10. Vilken fin bok! Jag vill gärna vara med och tävla! Jag har gillat alla 7 inlägg på fb! =)

    Sophie Michelle Persson

  11. Självklart har jag gillat alla recepten, gillade receptet om Chokladkakan skarpt, för redan nu innan åtta på morgonen sitter jag och funderar på vad det ska bli till fika idag, måste bara testa ditt recept lät fantastiskt gott och med ett så lätt recept går det inte att misslyckas ;-)

    • Tro mig Jessica INGEN chokladkaka slår den, jag är besatt haha :) ät och njut söta du

  12. Vilken fin bok! Jag får kolla in FB senare efter jobbet. Kram Stina

    • Härligt lycka till söt :)

  13. Har tyvärr inte fc Har instagram gå gärna in o kika evalevabo där också.
    Hade Gääärna velat tävla om denna bok som jag bara måste! skaffa.
    Kram
    Eva
    Instagram evalevabo

    • Klart jag ska kolla in din Insta :) LOVE

  14. Hej där
    Jag har försökt klicka på like knappen för fb men när jag ska klicka på den så försvinner den, så ser inte ut som att jag kan var med och tävla. Vet du vad som kan vara fel?
    Hade gärna varit med och tävlat
    Kram Linda

    • Den är lite strul ibland men ska ha löst sig nu :) du är med i tävlingen LOVE

  15. Testade det du “sa” men…
    Man måste logga in på Fb tyvärr /Kramen

  16. Synd – Jag är inte på Fb :(

    /Kram

  17. Hej tack för inbjudan hittade din sida tack vare det,kommer att kika in här lite då och då känns det som. härliga recept gillar dem skulle kunna göra alla sju grejerna, men jag kan inte gilla för jag har tyvärr inget facebok konto.
    Ha en fin lördag
    Meta

    • AWW trist men skaffa FB det är lätt ju :) LOVE

  18. Klart jag är med:) Den boken har jag bara hört sååå mycket positivt om. Jag har gillat alla sju recepten.
    Kram på dig!
    /Rebecca

    • Tack härliga du :) LOVE

  19. Hej! Vilken härlig tävling. Jag har gillat alla inlägg och dig på fb. Tack för att jag hittade dig här! Kram Hanna

    • AWW vad glad jag blir söta du :) LOVE

  20. Klart jag vill vara med i denna fina tävling! Har gillat alla 7 sidor, oj vad mycket gott! Gillar Inredningsvis gör jag redan innan.
    Ha en fin helg, kram Suss

    • GRATTIS SUSS DU VANN BOKEN :)

    • Tack söta Suss och önskar lycka till :) LOVE

  21. Hej. Tack för din kommentar hos mig så jag kunde hitta hit till dig. Vilken fin utlottning, jag vill gärna vara med. Jag har gillat alla 7 sidorna, så 7 lotter tack:) Vilka goda recept, morotsmuffins ska jag prova:)
    Hoppas på tur.
    Trevlig helg
    Kram Maria

    • Vad kul att du vill laga recepten också :) LOVE

  22. Nu har jag gillat alla 7 sidor, men inte bara gillat utan också verkligen läst igenom recepten. Ikväll blir det kanelglass här hemma. Tusen tack för receptet <3

    Mycket vackra och inspirerande bilder.

    • ÅHHH vad GLAD jag blir att du gillar gånger 7 :) LOVE

  23. Gillar sju gånger om :-)
    O gillar inredningsvis gör jag redan!
    Ha en underbar helg!
    Kram Anna

    • AWWW TACK Anna dina ord gjorde min dag .) LOVE

  24. Härlig tävling och tackar för inspirationen till helgens meny och gottigheter.
    Trevlig fredag.
    Kram

    • Tackar Mariette vad glad jag blir :) LOVE

  25. Jag brukar inte vara med i tävlingar men idag så slog jag till :D
    Stor kram till dig fina

    Stoffe

    • Tack vad glad jag blir :) LOVE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024