Bygga damm – bästa tips & inspiration

Bygga damm – bästa tips & inspiration

En damm i trädgården förhöjer inte bara trivselfaktorn på tomten. Den kan också vara ett hem för flera olika typer av växter som bara trivs i och omkring vatten. I din damm kan du även göra plats för fiskar och andra vattenlevande djur.

Naturligtvis finns det lite att tänka på om du vill bygga damm. En noggrann planering och ett noggrant arbete är nycklarna till ett bra resultat. I den här artikeln kan du läsa våra bästa tips och få inspiration till ditt bygge.

Bygga damm – tänk på storlek och placering!

Den första frågan du ska fundera på är den om storleken. Hur mycket plats du har i trädgården är givetvis en faktor att ta med i beräkningen. Hur mycket plats du vill ge olika växter och djur likaså.

Det finns några grundregler som du kan utgå ifrån:

  1. En större och djupare damm ger fler möjligheter till ett rikare växt- och djurliv samt fler möjligheter till fontäner, vattenfall och andra funktioner
  2. Ju större damm, desto enklare att sköta om (ja, faktiskt!)
  3. En damm i trädgården bör ha direkt solljus och stå fri från träd och större buskar
  4. För större fiskar krävs en volym på minst fyra kubikmeter och ett djup på uppemot en meter – för mindre fiskar krävs ett djup på minst 50 centimeter

En naturlig fråga är vad som kan betraktas som en ”stor” damm. Även här har du en tumregel att använda. En damm med en yta på över sex kvadratmeter kan betraktas som stor. För djupet är 50 cm eller mer att betrakta som djupt.

När du funderar kring storlek och placering gör du klokt i att stega ut i trädgården och mäta. Ta med snöre, måttband och kanske en vattenslang för att mäta och få en bild av din framtida vattenspegel.

Kan man använda ett badkar för att bygga trädgårdsdamm?

Det går absolut att gräva ner ett badkar som grund till en damm, en tunna och en balja likaså. Vattenväxter och djur såsom groddjur är snabba på att flytta in även i mindre dammar.

Så här bygger du din damm!

När du vet var du ska placera dammen och har planerat storlek och djup kan du börja gräva och bygga. Det krävs ett antal steg men det behöver inte ta särskilt många dagar att bli klar.

OBS! Den här guiden gäller för en damm i den lite större storleken som du gräver ut i din trädgård. För mindre modeller och nedgrävning av baljor med mera kan du hoppa över några av stegen.

Steg 1: Markera ut formerna

Här kan trädgårdsslangen komma väl till pass igen! Använd den och markera med en sprayflaska var vattnets konturer ska vara.

Steg 2: Börja gräv

Här finns två alternativ. Du kan gräva för hand och du kan använda en minigrävare. Det är storleken på din damm som avgör vad som är lämpligast. Det är ganska ansträngande för ryggen att gräva upp kubikmeter på kubikmeter med spade!

Steg 3: Lägg i kantband

Placera nu ut kantband och pinnar med fästen. Kantbandet håller uppe duken och skapar en stabil ram runt hela dammen.

Steg 4: Fyll på med sand och lägg i dammduk

Med sand kan du jämna till botten och skapa de nivåskillnader du vill ha. När du är nöjd lägger du på en duk i gummi.

Steg 5: Fyll på med vatten och placera pumpen

När gummimattan är på plats fäster du den kring kantbandet, fyller med vatten och placerar ut eventuell pump. Pumpen kopplar du till en filteranläggning.

Steg 6: Dekoration och plantering

Det sista steget är förmodligen det roligaste. Här ska du först packa sand kring kantbandet. Sedan är det fritt fram att placera de växter du vill ha i och vid vattnet, placera ut dekorativa stenar och eventuellt addera funktioner som fontäner med mera.

Behöver jag bygglov för att bygga en damm?

I normala fall behöver du inte bygglov för att anlägga en damm i trädgården. I en del kommuner gäller dock att bygglov krävs om du ska gräva djupare än 50 centimeter. Ta kontakt med kommunen. Handläggarna brukar kunna ge raka och snabba svar.

5 bra tips för din damm

Oavsett var du bygger din vattenspegel och hur stor den är finns några tips som alltid är gångbara.

  • Skapa olika vattendjup: Olika växter tycker om olika djup. Till exempel behöver näckrosor ett större vattendjup än så kallade sumpzonsväxter.
  • Fyll med naturligt vatten (regn eller sjö) för att snabbare få igång de biologiska processerna.
  • Kontrollera vattenvärdena med jämna mellanrum. Nitrit, ammonium och vattnets pH-värde är värden du bör ha koll på.
  • Anlägg staket eller förse dammen med flacka stränder för att minska risken för olyckor.
  • Tänk på att det är skillnad mellan dina mått och hur din anläggning upplevs när den är färdig – det kan vara en idé att lägga till lite på måtten när du planerar.

Dammrengöring – Hur fungerar det?

I en sådan här artikel är det inte fel med ett avsnitt om dammrengöring. Ditt jobb slutar ju inte när din oas i trädgården står klar. Du behöver göra löpande underhåll och i det jobbet ingår också rengöring.

Det är naturligt om du undrar hur man rengör en damm. Exakt vad är det som ska rengöras och hur går man tillväga rent praktiskt?

Var försiktig!

Med pump och filter håller du vattnet både syrerikt och klart. Då och då måste du också rengöra både botten och vattnet, till exempel en gång om året, samt när vattnet blir grumligt eller får lågt pH-värde. Att helt tömma en damm på vatten är inte en bra idé. Tömningen riskerar nämligen att störa den biologiska balansen. Ett bättre alternativ är att använda en dammsugare för ändamålet.

En sådan är försedd med pump och munstycke och rengör både vattnet och botten. På marknaden finns också så kallade skimmers som renar ytvattnet från skräp som pollen och föroreningar.

Sedan ska du inte underskatta kraften i en vanlig vattenhåv. Med en sådan kan du göra löpande dammrengöring både enkelt och effektivt!

Får jag mer mygg i trädgården med en damm?

Myggor dras naturligt till vatten. Många gånger attraherar vattnet också andra djur som äter upp myggornas larver och därigenom skapar en balans.

Summering

En damm på tomten blir en vacker vattenspegel som förhöjer trivseln. Med grönska omkring och kanske porlande vatten (och kanske även fiskar) skapar du en härlig oas hemma. I den här artikeln har vi gett tips och inspiration för ditt projekt. Nu är det bara för dig att börja planera!

 

 

 

Alla foton ovan: Thespruce

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Annonsering

    Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024