Julstjärna - skötsel och planteringstips

Julstjärna – Skötsel och planteringstips

Julstjärna är en av Sveriges absolut mest populära krukväxter! De flesta hem har ett eller flera exemplar av en julstjärna under Julen. Det är naturligt en flerårig buske som kommer från Mexiko. Julstjärnan är ju känd för att vara en inomhusväxt, men i länder med milt vinterklimat, som tex i Spanien kan man även se den utomhus i vissa regioner.

De välbekanta klassiska röda sorterna har på senare år fått sällskap av mer flashiga nyanser som tex. vitt, lotion, laxrosa och gult. Dess blommor är ett kluster av små gula blommor omgivna av stora stora (typiskt röda) blomblad. Dessa växter kallas dessutom mexikanskt flameleaf då den blommar i semesterperioden.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

NOTIS: En rejäl missuppfattning är julstjärnor är allvarligt giftiga för husdjur, men det är de inte. Vissa  känsliga husdjur kan kräkas men inget mer händer. Det finns många fler krukväxter vi gått igenom, som är mycket giftigare.

Julstjärna skötsel

Det finns ingen anledning att kassera din julstjärna i januari, utan du kan behålla den frisk och balanserad under hela året runt. Tricket! ge tillräckligt med sol, värme och vatten, så kommer din julstjärna säkert att växa på bra. Om du är särskilt omsorgsfull, kan din växt komma att blomma upp igen efter semestern.

Ljus

Julstjärnor klarar sig bäst när de placeras i starkt, diffust solljus, så placera din planta nära ett soligt fönster där den kommer att få minst 6 till åtta timmars diffust ljus varje dag. Även om växterna kan ta sig igenom med mindre timmars ljus, kommer de inte att vara lika ansträngande eller lika långlivade. Förstå att exponering för starkt solsken kan smälta högblad och även löv.

Jord

Julstjärnor köps oftast färdiga i krukor, men om du planterar om en julstjärna, välj en väldränerand torvbaserad krukjord för god växt. I varma miljöer kan julstjärnor planteras utomhus, där de trivs perfekt i en väldränerad, sur till neutral jord.

SHOPPA JUL INREDNING

Vattning

Vattna din julstjärna när jordytan verkligen känns torr. Fyll jorden helt tills vattnet rinner genom dräneringshålen i botten av krukan, men låt inte plantan stå kvar i vatten. Om krukan var inslagen vid köpet i dekorativ aluminiumfolie, se till att sticka ett par hål öppningar i botten, för att tillåta överflödigt vatten att rinna ut. Övervattning är det snabbaste sättet att döda en julstjärna, liksom vissnande löv och försämrat växtsätt är vanligtvis tecken på övervattning.

Temperatur och fukt

För att behålla din julstjärna i blom så länge som möjligt, håll en temperaturnivå runt 25 grader under hela dagen. En mindre temperatursänkning under natten kommer inte att skada växten. Men kalla drag konstant kan göra att blade faller av växten. För lite solsken under vintern kan göra att Julstjärnans löv gulnar och faller av.

Brist på fukt under helt torra säsonger, speciellt under hela vintersäsongen, är ett pågående problem för många krukväxter, bestående av julstjärnor. Om din bostad tenderar att vara helt torr, överväg att köpa en liten luftfuktare för att öka luftfuktigheten i områden där din julstjärna vistas.

Gödselmedel

Gödsla inte dessa växter under deras blomningsperiod. Om du odlar plantan hela året, kan du börja gödsla på våren med halvstyrka när det inte finns någon utveckling, men inte fram till dess. Gödsla var tredje till fjärde vecka tills växten återupprättats.

Så får ni julstjärnor att blomma om

Om du vill odla din julstjärna under hela året och även tvinga fram återblomning för följande semesterperiod, bör du följa en mycket specifik procedur under hela året. Att uppnå rebloom är svårt, så bli inte avskräckt om du inte lyckas på ditt första försök. Följ denna tabell för bästa resultat:

December till tidig vår

  • Vattna dina julstjärnor, håll dem våta men inte genomblöta. Efter det, med början på våren, gör följande:
  • Minska vattningen långsamt, låt smutsen torka mellan vattningarna. Se upp att stjälken på din julstjärna inte börjar skrumpna – detta är en indikator på att växten också är stressad och håller på att dö.
    Om en vecka eller mer, när växten har anpassat sig till denna torkningsprocedur, flytta den till ett svalt område, som källaren eller ett uppvärmt garage. Håll temperaturen runt 25 grader.

I mitten av maj gör du följande:

  • Skär tillbaka stjälkarna till cirka 4 tum och lägg om din julstjärna i en lite större behållare full av helt ny krukjord.
    Vattna väl och ställ den nykrukade plantan framför det ljusaste fönstret du har, och håll den också en gång till vid en temperaturnivå på runt 25 grader varmt.
    Fortsätt vattna när ytan av smutsen verkligen känns helt torr och se även efter ny tillväxt.
    När ny utveckling dyker upp, börja mata varannan vecka med ett komplett växtfoder.

Sommartid

  • Under sommartid, kan du flytta ut din julstjärna utomhus. Håll den på en delvis skuggad plats samt håll din vattning och även gödslingsrutin.
  • I början av juli, pressa tillbaka varje stam med ungefär en tum för att uppmuntra en kraftig, välgrenad växt. Om den lämnas utan kläm kommer julstjärnan säkert att expandera högt och även spinkigt.
    I mitten av augusti ska stjälkarna ha grenat sig och bladat ut. Återigen, krama eller skär de helt nya stjälkarna, lämna tre till fyra blad på varje skott. Ta med växten inomhus och placera den även nära ditt ljusaste fönster.

Oktober

  • Julstjärnor är kortdagsväxter, vilket betyder att deras knoppsamling påverkas av dagsljusets längd. För att återblomma, behöver julstjärnor cirka 10 veckor med 12 till 14 timmars direkt mörker varje dag. Du kommer att behöva artificiellt producera dessa villkor samt förbli noggrann. I början av oktober, gör följande:.
  • Underhåll din växt i fullt mörker från kl 17.00. till 08.00– alla typer av exponering för ljus kommer säkerligen att fördröja blomningen.
    Använd en icke-transparent låda eller annat material för att blockera allt ljus, inklusive artificiellt ljus. Många individer placerar sina växter i en garderob, men om någon form av ljus kommer igenom klyftor eller om du öppnar och även använder garderoben, kommer den direkta exponeringen för ljus säkert att påverka knoppsamlingen.
    Flytta tillbaka växten till det soliga fönstret under dagtid och fortsätt även med vattning och matning.

November – December

Angående den senaste november, sluta med mörkerterapin och låt växten stanna nära fönstret. Du bör börja att se blomknoppar nu. Sluta gödsla julstjärnan runt mitten av december. Behåll vattning och behandla din planta som du gjorde när du först tog hem den i blom första året.

Om allt gått väl under året, kommer du kunna att njuta av ännu en Jul med en vackert blommande Julstjärna.

Typer av julstjärnor

Förutom de vanliga röda högbladen, har nyare korsningar faktiskt reproducerats i en rad färger, bestående av toner av vitt, lotion, gult, lax, lila, vinrött och rosa.

Vid vilken tid som helst finns det minst 100 olika julstjärnor att välja mellan. Några nya favoriter (utöver vissa veteraner) består av:

“Xmas Eve“: Detta är en länge gynnad med rena röda blommor, känd för sin långa färgperiod.
‘Plum Dessert’: Detta är den allra första lila korsning som introducerades på marknaden.
“Alaska White“: Som namnet antyder är detta en ren vit sort som passar bra med röda urval.
‘Jingle Bell Rock‘: ‘Denna serie är en blandning av grädde och ljusröd med glänsande mörka miljövänliga blad.
“Candy Cinnammon”: Denna sort har faktiskt fläckiga rosa lövverk, vilket ger ett mjukare utseende.
“Gyllene strålning”: Detta mjuka gula urval är portabelt och förstås också vara mycket mer värmetolerant än andra former.
‘Lemon Decrease‘: Denna glada sort har intensiva gula högblad.
‘Gold Rush‘: Denna spektakulära serie innehåller nyanser av rosa såväl som guld.

Skadedjur och växtsjukdomar

Liksom många krukväxter är julstjärnor sårbara för en mängd olika sjukdomar och även parasiter, bestående av svampmyggor, vitflugor, trips, mjöllöss och finkornig mögel.6 Om du observerar tecken på en invasion eller sjukdom, eliminera den drabbade platsen för plantera snabbt samt behandla med en insekticid eller fungicid tills alla tecken på problem har försvunnit.

Vanliga problem

Samtidigt som du tar hand om din julstjärna för att få den att blomma igen, håll utkik efter indikatorerna på blad- och ursprungsröta som förklaras här.

  • Bladen blir gula! Bladen kommer säkert att bli helt gula eller utveckla gulhet runt blodkärlen på de nedre bladen om växten är orolig. Det finns många faktorer för att gulna nedfallna löv.
  • Växten får inte tillräckligt med magnesium
  • Växten får inte tillräckligt med molybden (ett avgörande spårmineral) och behöver smuts-pH för att vänja sig vid över 5,5.
  • Växten håller på att övergödslas
  • Finkornig mögel börjar basa på de fallna löven och kräver svampdödande.
  • Krukblandningen är för sur
  • Växten är övervattnad, kämpar med minskade ljusförhållanden eller låga temperaturer.
    Om bladen har små områden med gula glorier, har växten skorv, vilket kräver en svampdödande applicering.7.
  • Växtblad som faller av
  • När en julstjärna avlövar, leder det inte till stor information och kan också leda till att växten dör. Det antyder att julstjärnan har allvarlig kräfta eller allvarlig röta från att vara undervattnad, övervattnad eller övergödslad.5 Om några löv tappar kan växten också behöva lite mycket mer ljus.

Slutsummering

Som ni sett i detta inlägget har julstjärnor en hel de krav, speciellt om de ska odlas året runt. Men om man lyckas komma in i växtens årsrytm, då kan man njuta av växtens blomning i många år. Julstjärnorna är verkligen något alldeles speciellt under Julen.

FAQ

Är julstjärnor lättskötta?

Om du vill behålla din julstjärna till liv fram till nästa års semester och även därefter, kommer du säkert att behöva vara barnvakt för plantan en hel del. Det är en uppgift för en trädgårdsmästare som uppskattar ett hinder.

Hur länge kan en julstjärna leva?

Om du ägnar dig åt att underhålla din inomhusväxt enligt en strikt tidsplan för återblomning, kan den leva i så mycket som två år, potentiellt 3, eller kanske längre.

SHOPPA JUL INREDNING

 

 

Foto längst upp: Plantagen

 

  1. All these things are so impressive and cute! If one day I will stop to buy clothes, I will collect home accessories!

  2. I just adore your blog Maria. Your deco choices are always so stylish and refined!!!!
    Thanks so so much for your lovely comment on my blog.
    Best Regards
    Miss Margaret Cruzemark

  3. love the christmas candle holder!

  4. Oj vad mycket fint, ska absolut kika in hos dem – perfekt om man hittar lite juklappar att klicka hem. Ju mindre man slipper stressa ute i butikerna desto bättre ;)

    Kram Ullis

  5. Vilken fantastisk affär,gillar koppen som står upepå böckerna väldigt mycket ,måste gå in och titta
    Vilka fina bilder i frra inlägget ,i vårat hem har vi blandning av nytt o gammalt gillar den blandningen
    ha en bra dag

  6. Ja det var ett riktigt bra motto.
    Så mycket fina saker och bra julklappstips, tack för det! Kram Jennifer

  7. I love the Christmas block candles!

    xo, Yi-chia
    Always Maylee

  8. Nice! I have to look them up, as well.
    Caroline

  9. Hi Maria, is a nice inspiration, I’m always so late with gifts, hope this year to finish them in time!:P Have a good day dear, kisses and hugs!:***

  10. Hey love. I just wanted to say thank you so much for your kind words about my little Maddox. He had a blood transfusion today and we should know if its helped a little tomorrow. Fingers crossed. Thanks again, girl. It means the world to me. xo

    ps. I’m glad your cat is better. :)

    http://www.fashboulevard.blogspot.com

  11. Tack för alla julklappstips, jag gillade särskilt plåtburkarna. Håller med om att de små butikerna har sååå mycket mer charm än de stora kedjorna och det som är kul är att du nu kan hitta små “bloggbutiker” lite varsom, t ex i Harlösa har Hvitur Lakrits-bloggen en härlig butik. Harlösa, som ligger waaaay off! Skoj!
    Kram
    M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024