Påsk – en mycket säregen saga

Det var en gång en inredningsbloggare som bestämde sig för att ta reda på hur påsk och firandet egentligen kom till. Hör här hennes mycket märkliga saga om påsken :)

Påsk

påskkanin

Vad är egentligen påsk??? Mer än att bara äta ägg, skjuta raketer och pynta med påskris. Min kille Jon från Nya Zeland fattar ingenting om våra underliga traditioner. Därför har Inredningsvis nu tagit reda på fakta om påsken som följer…

easterbunny

prydnadskuddar

Glad påsk

paskagg

matsalsbord

bestick

utemobler

happy easter sign

PÅSK

Påsken är en minst sagt bissar historia….

1. Påskharen lägger ägg…varför???

Ja hur kommer det sig egentligen att en kanin lägger ägg. Jo enligt sägen var från början påskharen en fågel. Den härhör från en mytologisk saga där det också fanns en skogsgudinna vid namn Ostara. Fågeln hamnade i olag med himlajägaren Orion och önskade av Ostara att förvandlas till ett snabbt djur. Ostara förvandlade då fågeln till en hare, som aldrig fångades av jägaren Orion. Men en gång varje år får haren tillåtelse från Ostara att lägga ägg som när han en gång var fågel. Nämligen på våren, därav kommer påskharen med ägg till oss varje påsk :)

2. Varför firas påsk på olika datum varje år?

Påsk enligt kristendomen har med Jesus korsfästelse att göra. Judendomen ville fira påsk den 14 e Mars men präster inom kristendomen flyttade påsk till Söndagen efter, då de TROR Jesus uppstod då. En del säger dock att påsk MÅSTE infalla första söndagen efter första vårdagjämnings fullmåne den 21e Mars…FÖRVIRRANDE hmmm ja … En av orsaker varför jag inte är religiös…It don’t make sense :)

3. Vem är påskkärringen???

I Sverige har vi häxor på påsk som vi kallar påskkärringar. De har kvast,svart katt och flyger till ett ställe kallat Blåkulla. Allt härstammar från den hemska häxprocessen som pågick under 1600 talet. Unga kvinnor brändes och anklagades att vara häxor för att de bla. gillade örtmedicin. ÄN EN GÅNG var prästerna med och bestämde att häxorna flög till Blåkulla där de hade orgie med Djävulen. De hade sex med Djävulen som enligt historien hade stor kall blå penis.  Fråga…varför kall och var gjorde de av katterna??? förhoppningsvis var de ej med i orgien :)

Hahahhaha När jag satt mig in i påskens bisarra mix av historier kan jag bara skratta åt alltihop. Vi firar helt enkelt en fågel i kaninoutfit som lägger ägg. Firar dessutom påsken på tveksamma datum som går efter fullmåne och prästers idiotiska sviktande teorier. För att sedan gå vilse i en orgie av häxor, katter och djävulen med en stor kall…CENSUR!!! :)

Hmmm Påsken får enligt mig  Alice i Underlandet att framstå som vanlig mellanmjölk en tråkig Söndag :) och Jon har nog aldrig skrattat så mycket sedan han hört hela hopkoket varför man firar påsk.

För mig är och förblir påsk en pastellfärgad hyllning till våren. Nu tar vi några chokladägg till och njuter av resten utav vår mest bisarra högtid:)

GLAD PÅSK önskar Maria och Joninredningsvis facebook inredningsvis twitter inredningsvis pinterest
<< share this post!
 • Svenska
 • English


12 Responses to Påsk – en mycket säregen saga

 1. Leslie torsdag, mars 28, 2013 at 20:53 #

  Hi Maria,

  Beautiful spring images! What an informative post. Seems like lots is traced back to mythology:) I didn’t know about the bunny being a bird!

  xxleslie

 2. Caroline@inner-outerbeauty.com torsdag, mars 28, 2013 at 21:27 #

  Have a womderful Easter Maria and Jon! xo Caroline

 3. Lilli torsdag, mars 28, 2013 at 21:52 #

  Hi Maria! It was nice to know more about your traditions! I didnt know the story about the Easter bunny, how nice!!:) As well as for the witches:) Hope you have happy Easter holidays dear and enjoy them!:) Kisses and hugs! xo

 4. Caro* torsdag, mars 28, 2013 at 22:44 #

  Adorable pictures, bunny is so cute :)

 5. Maya fredag, mars 29, 2013 at 06:43 #

  Glad Påsk fina du!
  Kram Maya

 6. Fiona fredag, mars 29, 2013 at 08:09 #

  Haha!
  Tack för underhållande läsning och vackra bilder:)
  Kram

 7. Kiss & Make-up fredag, mars 29, 2013 at 11:25 #

  Lovely Easter-themed images!

 8. Stoffisen fredag, mars 29, 2013 at 21:43 #

  Underbara bild och vacker inspiration inför påsken. Det var ett tag sen jag kilade in nu så jag måste läsa ikapp nu.

  Stor kram
  Stoffe

 9. Linda fredag, mars 29, 2013 at 21:53 #

  Fina bilder som alltid.
  Glad påsk!

 10. Carolyn lördag, mars 30, 2013 at 02:58 #

  Happy Easter – love all the sweet photo.

  hugs
  Carolyn

 11. Lotta lördag, mars 30, 2013 at 15:42 #

  Lovely pics!

  Happy Easter

  xo

  Lotta

 12. Dragana söndag, mars 31, 2013 at 17:00 #

  Hello, thanks for your comment. I m following you on facebook.

  Nice photos, Happy Easter!

Kommentera