Janssons Frestelse: Rikets bästa recept

Så här inför julen bjuder inredningsvis på en svensk matklassiker: Janssons Frestelse – en maträtt som hör hemma på alla svenska julbord. Prova detta enkla och goda Janssons recept idag!

JANSSONS FRESTELSE

janssons frestelse recept

Ingredienser:

  • ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis
  • 2 st gula lökar
  • 200 g ansjovisfilé
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk ströbröd
  • 2-4 msk smör

Metod:

  1. Skala potatis och skär i tunna strimlor.
  2. Skala löken och skär i tunna strimlor.
  3. Smörj en ugnsform.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Avsluta med potatis överst.
  5. Häll över ansjovisspad och grädde.
  6. Strö över lite ströbröd.
  7. Skär tunna skivor av smöret med en osthyvel och lägg ovanpå.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 1 timme.
  9. När potatisen är mjuk är din Janssons Frestelse klar.

janssons frestelse

Karlssons Frestelse, Hanssons Frestelse och Svenssons Frestelse

Om man använder köttfärs istället för ansjovis heter gratängen Karlssons Frestelse. Kör man vegetarisk heter rätten antingen Hanssons Frestelse eller Svenssons Frestelse beroende på var man är uppväxt i landet.

julbord med janssons frestelse

Janssons Frestelse: Historiken bakom namnet

Det finns en del olika teorier för historiken bakom Janssons Frestelse. Den första är att gratängen uppfunnits av Per Adolf Janzon, en operasångaren som levde mellan 1844 och 1889. Janzon var känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Gratängen var tydligen mycket populär och ga upphov till namnet Janzons frestelse. Det enda som inte verkar trovärdig med denna historien är att namnet Janssons Frestelse blev inte allmänt accepterad förrän 1900-talet.

En annan teori om uppfinnaren till Janssons Frestelse är att Elvira Stigmark (1886-1953), en östermalmsfru, lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons Frestelse efter en film med samma namn (filmen ”Janssons Frestelse” från 1928).

Mer om historien bakom denna ansjovisgratängen hittar ni här.

Brukar ni äta Janssons Frestelse till jul?

Ha en fortsatt fin dag – och GOD JUL! :)

/Jon


inredningsvis facebook inredningsvis twitter inredningsvis pinterest
<< share this post!
  • Svenska
  • English


8 Responses to Janssons Frestelse: Rikets bästa recept

  1. Fröken i Söder tisdag, december 17, 2013 at 20:58 #

    Vad kul med lite kuriosa kring namnet Jansons frestelse. Jag har inte lärt mig att äta det, men självklart finns den på julbordet.
    Tack för en trevlig blogg med lite gott och blandat!

  2. Nathalie Tegelstam tisdag, december 17, 2013 at 21:08 #

    - tack ska du ha :)
    Tack och hoppas du också får en toppen bra vecka
    kram kram

  3. Lilli tisdag, december 17, 2013 at 21:32 #

    I never ate it, neither know it, but I would love to taste right not, it looks so appetizing!:) Kisses dear Maria! xo

  4. Elin Thorsell tisdag, december 17, 2013 at 22:25 #

    sv: hihi ja visst är han :D
    okej, ska kolla in det! :)
    tack desamma, kram! :D

  5. Karolyn tisdag, december 17, 2013 at 23:15 #

    That looks delicious!!

  6. Lauren onsdag, december 18, 2013 at 03:08 #

    Everything looks so delicious!

    Lauren,
    http://www.atouchofsoutherngrace.com/

  7. Pia onsdag, december 18, 2013 at 05:31 #

    Jag alskar Jansson och det ar en given ratt pa vart julbord. Dock hittar jag ingen ansjovis har utan det gar bra med matjesfileer istallet!
    Kram!

  8. ♥ Evahle.se - må bra bloggen ♥ onsdag, december 18, 2013 at 07:06 #

    Jag brukar faktiskt aldrig äta det. :)

Kommentera

Current day month ye@r *