Citronpaj: ett supergott recept

Nu när vintern har kommit med snö och kyla är det hög tid för många mysiga stunder framför brasan. Detta recept på citronpaj passar perfekt nu i helgen att äta i goda vänners lag. Så varför inte slappna av efter kvällsmaten med lite cherry eller brandy och efterrätt i form av min underbara citronpaj  :)

Citronpaj

citronpaj

CITRONPAJ

Här har ni ett busenkelt och helt fantastiskt gott recept för citronpaj. Baka den idag, ät och njuuuut!

Ingredienser:

Pajdeg

  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 2 citroner
  • 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
  • 3 äggulor
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Instruktioner

Pajdeg

  1. Mixa smör, socker och ägg smidigt.
  2. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
  5. Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.

Fyllning:

  1. Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
  2. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
  3. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen.
  4. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.

Maräng:

  1. Vispa äggvitorna styva.
  2. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet.
  3. Fördela jämnt på citronpajen.
  4. Grädda i ca 3 minuter.

5 fakta om maräng

  • Maräng tros kommer ursprungligen från staden Meiringen i Schweiz
  • Maräng kan smaksättas med till exempel choklad
  • Används i pavlova, en national efterrätt i Nya Zeeland
  • Innehåller inget fet
  • 3 varianter finns: Fransk, Italiensk och Schweizisk

Bonus recept: Citronmarängpaj

Lycka till med helgbaket :)

/Jon



inredningsvis facebook inredningsvis twitter inredningsvis pinterest
<< share this post!
  • Svenska
  • English


6 Responses to Citronpaj: ett supergott recept

  1. Ekenäsliv fredag, januari 31, 2014 at 07:37 #

    Mmm, det såg verkligen supergott ut!
    Ha en fin helg!
    Kram Anna

  2. Lilli fredag, januari 31, 2014 at 09:18 #

    Yummy, I wanna a piece now!:) So delicious and yummy!:) Happy Friday dear Maria! xo

  3. Nordingården fredag, januari 31, 2014 at 17:20 #

    Gud så läckert! Både färgen, bilden och receptet! Jag älskar citronpaj och blev otroligt sugen nu!!!!

  4. Lauren fredag, januari 31, 2014 at 21:57 #

    That looks delicious!

    Lauren,
    http://www.atouchofsoutherngrace.com/

  5. Min fredag, januari 31, 2014 at 23:18 #

    I don’t particularly like anything with lemon – I don’t like that sour taste even if it’s just a hint of it….
    http://www.minsbeautyequipment.com

  6. Ash tisdag, december 2, 2014 at 10:27 #

    I loved this Meringue recipe, Jon! I’m definitely trying this flavored with white chocolate. Can’t go wrong with Laura’s kitchen here.

Kommentera